7 Δεκεμβρίου 2011

ΡΕΤΡΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ: Η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΚΑΙ... ΟΙ ΑΛΛΕΣ


 Οι κόντρες μεταξύ των ηθοποιών ήταν στα φόρτε τους τη μακρινή δεκαετία του '60. Συχνές ήταν οι συνεντεύξεις με πικρόχολα σχόλια, αιχμές και δηλώσεις τόσο σφοδρές, που αν γινόντουσαν αντίστοιχες σήμερα, το STAR CHANNEL θα σημείωνε απανωτά ρεκόρ τηλεθέασης. Στόχος των επιθέσεων…ποιος άλλος: οι δύο μεγαλύτερες σταρ της εποχής, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη. "Με αδίκησε", "με φοβάται" και άλλα αντίστοιχα αιχμηρότατα σχόλια άναβαν στην κυριολεξία τα αίματα. Τι γινόταν όμως με τη φημολογούμενη λυκοφιλία Βουγιουκλάκη - Καρέζη; Κατά πόσο ίσχυε στην πραγματικότητα; Βρήκαμε συνεντεύξεις των δύο γυναικών, στις οποίες η μία αναφέρεται στην άλλη. Τι λένε; Θα μάθετε στη συνέχεια...

ΡΕΤΡΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ: ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ vs ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Αν νομίζετε ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των καλλιτεχνών σήμερα είναι υπερβολικές, πού να δείτε τι γινόταν και τη δεκαετία του 60. Όλα αυτά που σήμερα βαφτίζουμε «κόντρες», όπως αν είναι καλή ηθοποιός η Μακρυπούλια, αν είναι καλός ηθοποιός ο Παπακαλιάτης, αν το τραγούδι πρέπει να χωρίζεται σε εμπορικό και σε έντεχνο κλπ, ωχριούν μπροστά στις καλλιτεχνικές κόντρες της δεκαετίας του 60. Χάρη στο αρχείο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, μια συντηρητική έως πουριτανική εφημερίδα που αφιέρωνε εκτενή ρεπορτάζ στα καλλιτεχνικά θέματα και τα κουτσομπολιά της εποχής, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό δείγμα αληθινών καλλιτεχνικών, ομηρικών καβγάδων που δεν μπορείτε να τους φανταστείτε.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011.
Στην Ινδία σήμερα είναι η Ημέρα της Σημαίας των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την οποία τιμώνται όσοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί υπέρ της χώρας με τήρηση δύο λεπτών σιγής στις 11 το πρωί κάθε χρόνο σε ένδειξη σεβασμού, ενώ παράλληλα οι πολίτες προσφέρουν χρήματα σε ειδικό ταμείο με προορισμό την οικονομική ενίσχυση των ινδικών ενόπλων δυνάμεων.

IT'S ALWAYS SUNNY IN PHILADELPHIA


Τρεις φίλοι από το σχολείο, ο Ντένις, ο Μακ και ο Τσάρλι, έχουν τριανταρίσει και ακόμα δεν έχουν ωριμάσει. Είναι συνιδιοκτήτες μιας παμπ στην πόλη της Φιλαδέλφια, όμως δεν πηγαίνουν και πολύ καλά από πελατεία. Για την ακρίβεια, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα losers που όμως οι ίδιοι δεν το έχουν καταλάβει. Αντιθέτως, έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Θα τους χαρακτηρίζαμε κυνικούς, εγωκεντρικούς, με χαμηλά όρια ηθικής, ανώριμους, τεμπέληδες και εν γένει εκπροσώπους τους περιθωρίου. Μην τους το πείτε, γιατί θα παρεξηγηθούν, φού θεωρούν ότι είναι οι πιο cool τύποι στον κόσμο.

6 Δεκεμβρίου 2011

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ;

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλιώτικο από τ' άλλα αναρτήθηκε την περασένη εβδομάδα σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου, φτιαγμένο από παλιοσίδερα, στολισμένο με κατεστραμμένα παιχνίδια και γενικότερα αντικείμενα που ήταν για πέταμα. Το ύψους 12 μέτρων πρωτότυπο δέντρο είναι δημιουργία του 36χρονου Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Plattner, ο οποίος το αποκαλεί Ο καλλιτέχνης θέλει με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει τόσο το εμφορούμενο από τον καταναλωτισμό πνεύμα των Χριστουγέννων, όσο και γενικότερα την αλόγιστη χρήση των αγαθών από την κοινωνία μας, όπου κυριαρχεί η τάση να αγοράζουμε αντικείμενα μιας χρήσης. Πολλοί κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας πάντως δε φαίνεται να συμμερίζονται ή να αντιλαμβάνονται το πνεύμα του καλλιτέχνη, ενώ η εφημερίδα Bild το χαρακτήρισε ως το ασχημότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της χώρας. Εσείς με ποιον συμφωνείτε;

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΤΟ DANCING ON ICE


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ:
  1. Η Έλενα Παπαρίζου. Διασκεδάζει το ρόλο της ως μέλος κριτικής επιτροπής, απολαμβάνει αυτό που κάνει και το δείχνει. Το τρανταχτό γέλιο της είναι όλα τα λεφτά σπάζοντας τη μονοτονία από την άνευρη παρουσία της παρουσιάστριας.
  2. Ο Αλέξης Κωστάλας. Νιώθει πολύ περισσότερο στα νερά του σε σχέση με το Dancing With The Stars ως προς το αντικείμενο της κριτικής και κάνει κάποιες εύστοχες επισημάνσεις δίνοντας στο σόου και μια πιο χρηστική διάσταση πέρα από την πρόθεση του να περάσουμε καλά.

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


1. Στο χωριό Kerimäki της ανατολικής Φινλανδίας βρίσκεται η μεγαλύτερη ξύλινη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η εκκλησία έχει 45 μέτρα μήκος, 43 μέτρα πλάτος και 27 μέτρα ύψος. Η ανέγερση της κράτησε τρία χρόνια, και ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1847, ενώ για στην ανέγερσή της συμμετείχαν υποχρεωτικά όλοι οι άντρες του χωριού μεταξύ 15 και 60 ετών. Έχει χωρητικότητα περίπου 3.300 θέσεων, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που χωράνε στην εκκλησία μπορεί να ανέρθει στους 5.000, την ώρα που ο πληθυσμός του χωριού για το 2011 υπολογιζόταν στους 5.600 κατοίκους. Ουσιαστικά χωράει όλους σχεδόν τους κατοίκους. Πολλοί εκτιμούν ότι η εκκλησία χτίστηκε κατά λάθος σε τόσο μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011 και είναι η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και ο οποίος θεωρείται προστάτης των ναυτικών. Ωστόσο, σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες η σημερινή γιορτή πάρα πολύ, κυρίως από τα παιδιά, με ανταλλαγή δώρων και σε ορισμένες από αυτές θεωρείται πιο σημαντική ημέρα και από τη γιορτή των Χριστουγέννων (βλ. σχετικά και το χθεσινό ημερολόγιο, για το πώς γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος στην Ολλανδία).

5 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ


 Την Έλενα ωστόσο την αγαπάμε και για τα τραγούδια της. Ορίστε, δέκα τραγούδια της που μας αρέσουν πολύ:

Αναπάντητες κλήσεις
(Προτεραιότητα, 2004)
Στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης
Μουσική: Χρήστος Δάντης

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ


Η Έλενα Παπαρίζου δεν είναι μόνο μία από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες Ελληνίδες ποπ τραγουδίστριες. Είναι η μόνη τραγουδίστρια που εμφανίστηκε μετά το 2000 και παραμένει μέχρι και σήμερα σταθερά στην κορυφή της επιτυχίας. Ονείρωξη των αντρών και πρότυπο των κοριτσιών, παραμένει number one όχι μόνο για τα τραγούδια της, αλλά και για την προσωπικότητα της.
Ορίστε οι δέκα λόγοι για τους οποίους πάμε την Έλενα Παπαρίζου, ανεξάρτητα από τις επιτυχίες που μας έχει χαρίσει:

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Α - Ω


Α όπως Αγανακτισμένοι. Με όποια ονομασία κι αν τους προσδιορίσουμε (Indignados, Occupy the Wall Street κλπ.), η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο τους πολίτες που αισθάνονται στο περιθώριο, ότι δεν ακούγεται η φωνή τους, ότι δεν εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα από τις εκάστοτε εξουσίες.

Β όπως Βιοτικό Επίπεδο, δηλαδή οι συνθήκες διαβίωσης ενός ατόμου ή μιας κοινωνίας, η κατά κεφαλή κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ποιότητα αυτών. Απότοκος της κρίσης είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου στην Ευρώπη για πρώτη φορά από το τέλος του Β` παγκοσμίου πολέμου.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Καλή εβδομάδα σε όλους!
Στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία γιορτάζουν την ανακάλυψη του νησιού Ισπανιόλα, όπου τα δύο κράτη συνυπάρχουν, από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492 και η ημέρα είναι εθνική εορτή. Οι προηγούμενοι κάτοικοι του νησιού

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: THE BASEBALLS


Τρεις Γερμανοί κατάφεραν να κάνουν μόδα τα … fifties! Ο λόγος για το μουσικό συγκρότημα «The Baseballs», ή αλλιώς ο Sam, ο Basti και ο Digger, που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη με τις α λα fifties διασκευές πολύ γνωστών σύγχρονων τραγουδιών.

4 Δεκεμβρίου 2011

Η ... ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ELVIS


Το να εμφανίζεται κάποιος από το πουθενά και να ισχυρίζεται ότι είναι το άγνωστο παιδί ή ο υποτιθέμενος ξεχασμένος συγγενής κάποιου διάσημου δεν είναι κάτι σπάνιο. Μερικοί όμως - είτε από ψυχική παθογένεια είτε από κουτοπονηριά είτε για να κερδίσουν απλά τα 15 λεπτά διασημότητας που νομίζουν ότι τους αντιστοιχούν- φτάνουν στα άκρα. Αυτή είναι και η περίπτωση της Σουηδέζας Lisa Johansen, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η κρυφή κόρη του βασιλιά του ροκ εν ρολ Έλβις Πρίσλεϊ.

10 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ


Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος δεν είναι απαραίτητα ο βαρύς κι ασήκωτος κινηματογράφος με δυσνόητες σημειολογικές αναφορές μόνο για τους διανοούμενους. Υπάρχουν και ταινίες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, πολλές από τις οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Σκοπός αυτής της λίστας δεν είναι να προτείνει ταινίες ήδη γνωστές στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, όπως του Αλμοδοβάρ ή του Μπέργκμαν, αλλά ταινίες των τελευταίων ετών που απευθύνονται σε όλους αρκεί να μη φορούν παρωπίδες. Προσπάθησα να επιλέξω ταινίες όσο γίνεται από διαφορετικές χώρες και από διαφορετικά είδη με βασικό κριτήριο να μην είναι ευρύτατα γνωστές, αλλά να αξίζει τον κόπο να της ανακαλύψει κάποιος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2011


Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA) βράβευσε χτες βράδυ στο Βερολίνο τις καλύτερες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες για το 2011. Η Ακαδημία ιδρύθηκε από τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν το 1989, μία χρονιά μετά την απονομή των πρώτων ευρωπαϊκών βραβείων κινηματογράφου και σκοπός της είναι η προώθηση του ευρωπαϊκής κινηματογραφική κουλτούρας. Οι νικητές των κατηγοριών ανακηρύσσονται μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των 2.300 μελών της Ακαδημίας, ενώ ένα βραβείο αποφασίζεται από το κοινό. Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι της χτεσινής βραδιάς ήταν οι ταινίες «Melancholia» και «Ο λόγος του Βασιλιά».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου , και είμαστε ακιβώς τρεις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Ο πολύ ήπιος καιρός σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα μεταφράζονται σε ελάχιστα στολισμένα μπαλκόνια, μέχρι στιγμής.

3 Δεκεμβρίου 2011

HOW I MET YOUR MOTHER



Μια παρέα πέντε φίλων γύρω στα τριάντα κυνηγούν τη ζωή μέσα από αστείες καταστάσεις στην παγκόσμια Μητρόπολη, τη Νέα Υόρκη.  Ώπα! Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ. Κάθε ομοιότητα σταματάει εδώ. Το How I Met Your Mother ξεκινάει λίγο ανορθόδοξα, στο έτος 2030 με έναν πατέρα να διηγείται στα δύο του παιδιά – εφηβικής ηλικίας - πώς γνώρισε τη μητέρα τους, κάνοντας αναδρομή στο μακρινό 2005, τη χρονιά που άρχισε η προβολή της σειράς στις ΗΠΑ, πολύ δηλαδή προτού τη γνωρίσει πραγματικά. Πρόκειται ουσιαστικά για τις κωμικές περιπέτειες αυτής της παρέας με κεντρικό άξονα τις σχέσεις των δύο φύλων. Και αν ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ είχαν θερμή ανταπόκριση σε όλες τις ηλικίες, το How I Met Your Mother θα λέγαμε ότι αποτελεί μια πιο ενήλικη εκδοχή (Να μην παρεξηγούμαστε: απευθύνεται σε ενήλικες ως προς το κεντρικό θέμα, γιατί η σεμνοτυφία των πανεθνικών τηλεοπτικών καναλιών στις ΗΠΑ δεν το διαφοροποιεί ως προς το ανώδυνο χιούμορ). Ποιοι είναι αυτοί οι πέντε τώρα:

Ο ΠΙΟ ΖΕΣΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Πόσον καιρό έχει να βρέξει στην ηπειρωτική Ελλάδα; Ο Νοέμβρης ήταν από τους λιγότερο βροχερούς μήνες που εγώ – στην ομολογουμένως όχι και τόσο μεγάλη εμπειρία μου – θυμάμαι, ενώ και οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ήπιες κατά τη διάρκεια της ημέρας – αν και δε θα έλεγα το ίδιο και για τις πρώτες πρωϊνές ώρες που το κρύο «τσιμπάει» λιγάκι. Η ΕΜΥ δεν έχει εκδώσει ακόμα τη μηνιαία έκθεσή της για τις μετεωρολογικές συνθήκες, έχουμε όμως κάποια στοιχεία από τον ξένο τύπο για τις καιρικές συνθήκες στη βόρεια Ευρώπη το μήνα που μας πέρασε. Τα συμπεράσματα είναι κοινά:

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Στις 13 Δεκεμβρίου 2006, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το κείμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Μάιο του 2008. Ως άτομα με αναπηρίες το κείμενο προσδιορίζει

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.
Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ υπολογίζεται ότι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρίες. Μεταξύ αυτών, περίπου το 20%, 110 με 190 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή λόγω της αναπηρίας τους.

2 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ CD SINGLES ΚΑΙ ALBUM CHART: 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Χωρίς δραματικές αλλαγές το παγκόσμιο singles top 10. Το μόνο νέο στοιχείο είναι η είσοδος στη δεκάδα της Katy Perry με το «The One That Got Away», ακόμα μία παγκόσμια super επιτυχία από το τελευταίο της album «Teenage Dream». Αντίθετα, μεγάλες ανακατατάξεις έχουμε στο παγκόσμιο album top 10 με 5 νέες εισόδους και αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Όσο πλησιάζουμε στις γιορτές η τάση θα είναι μάλλον ανοδική, καθώς τι καλύτερο δώρο για τους δικού σας από ένα cd του αγαπημένου τους τραγουδιστή.

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ CHARTS ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΜΕΧΡΙ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)


Δε σημειώθηκαν ιδιαίτερες ανακατατάξεις στο αμερικάνικο top10 singles chart του Billboard με την επανείσοδο του Party Rock Anthem των LMFAO. Αντίθετα, πολλές ήταν οι νέες είσοδοι στο album chart: Nickelback, Rihanna, Mary J. Blige και Daughtry σκαρφάλωσαν την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους στις πρώτες θέσεις. Στην κορυφή πάντως ξανανέβηκε ο Michael Bublé με το χριστουγεννιάτικο album του.

ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ: ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Pew Research Centers Global Attitudes Project και δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο δείχνει τη διαφορετική ιεράρχηση αξιών ανάμεσα στους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Μαρτιου και Απριλίου 2011 στις ΗΠΑ και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου σήμερα. Ας κάνουμε την καθιερωμένη περιήγησή μας στον κόσμο.
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σηματοδοτεί την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο με την παράλληλη ένωση των εφτά εμιράτων της περιοχής σε μια ενιαία κρατική οντότητα: Άμπου Ντάμπι, Αϊμάν, Ντουμπάι, Ουμ αλ-Καϊγιάν, Ρας αλ-Καϊμά, Σάρια και Φουτζάιρα.

1 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ: ΚΩΜΩΔΙΕΣ


 Δεκαετία 1980. Η κρατική τηλεόραση με τα δύο της κανάλια (μέχρι να εμφανιστεί και η ΕΤ3 τον Δεκέμβρη του 1988 στη βόρειο Ελλάδα) κρατούσε συντροφιά σε όλους εμάς, τα παιδιά των αστικών κέντρων που δεν είχαμε χώρο να παίξουμε. Αν δε κάποιος γοητευόταν από τη μαγεία του μικρού κουτιού, είχε μια ποικιλία προγραμμάτων στη διάθεσή του να παρακολουθήσει. Μπορεί η ΕΡΤ στον ενημερωτικό τομέα να ήταν κάτι σαν κέντρο τύπου της πολιτικής εξουσίας, προσέφερε όμως ποικιλία προγραμμάτων, και το σημαντικότερο, απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες εξίσου. Η έλλειψη ανταγωνισμού και η οικονομική κρίση που υπήρχε και τότε δεν αποτελούσαν αφορμή για εκπτώσεις στις τηλεοπτικές εκπομπές.
Σημαντικό κομμάτι αποσπούσαν οι ελληνικές κωμικές σειρές: αγαπημένοι ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου με νέους ηθοποιούς στο πλάι τους, σειρές για όλη την οικογένεια, αρκετά αθώες και ανώδυνες, με χαρακτηριστικό τον μικρό αριθμό επεισοδίων. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ούτε σαιζόν που ξεκινούσαν τον Σεπτέμβρη και τελείωναν τον Ιούνη, ούτε υπήρχε θέμα πρόωρου κοψίματος μιας σειράς. Όλες είχαν ένα συγκεκριμένο σενάριο με αρχή και τέλος, διάρκειας συνήθως 13 επεισοδίων, και μόνο αν η απήχηση της σειράς ήταν εξαιρετικά μεγάλη δινόταν μια μικρή παράταση. Ας θυμηθούμε όμως κάποιες ελληνικές κωμικές σειρές που βλέπαμε στην ΕΡΤ στα τέλη της δεκαετίας του 80.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ


Ένα βήμα προς την ακόμα πιο ισότιμη αντιμετώπιση των ομόφυλων και των ετερόφυλων ζευγαριών έγινε αυτή τη βδομάδα στη Δανία με μια πρωτοποριακή, και για ορισμένους αμφιλεγόμενη, απόφαση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την εκκλησία της χώρας ώστε να μπορούν και τα ομόφυλα ζευγάρια να τελούν θρησκευτικό γάμο. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ, ΒΑΝ ΚΙ ΜΟΟΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ AIDS

Καθώς σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, μετέφρασα το μήνυμα ελπίδας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε και πάνω απ' όλα να ευαισθητοποιηθούμε όλοι λίγο περισσότερο. Το μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ως εξής:

«Καθώς οδεύουμε προς την τέταρτη δεκαετία του AIDS, είμαστε επιτέλους σε θέση να τερματίσουμε την επιδημία. Η πρόοδος που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι απόδειξη ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όραμα μας για μηδενικές νέες μολύνσεις με τον ιό HIV, μηδενικές διακρίσεις και μηδενικούς θανάτους που σχετίζονται με το AIDS. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον HIV έχει πέσει πάνω από 20% σε σχέση με το 1997. Ο αριθμός τω νέων μολύνσεων συνεχίζει να μειώνεται στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Στην υπο-Σαχάρια Αφρική, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του AIDS, οι επιπτώσεις του HIV έχουν ελαττωθεί σε περισσότερες από 22 χώρες. Μεταξύ των πληθυσμών που είναι σε κίνδυνο, το κύμα αλλάζει πορεία.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΑΚΙ ΚΕΝΕΝΤΙ



Οκτώβριος 1968. Η χούντα ακόμα καλά κρατεί στη χώρα, η λογοκρισία εξασθενεί κάθε προοπτική ελεύθερης έκφρασης και ο τύπος της εποχής, όσες εφημερίδες έμεναν ανοιχτές, προσαρμόζονται σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 1968: μία είδηση – βόμβα κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σπάζοντας τη μονοτονία και το γκρίζο της εποχής: Η Τζάκι Κένεντι πρόκειται να παντρευτεί τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, όπως ανακοίνωσε η μητέρα της νύφης, Janet Lee Bouvier Auchincloss.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου. Καλό μήνα σε όλους! Η σημερινή ημέρα είναι γεμάτη από επετείους σε όλο τον κόσμο.
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή για τη Ρουμανία και ονομάζεται Ημέρα της Μεγάλης Ένωσης (Ziua Marii Uniri), καθώς σαν σήμερα, το 1918, υπογράφηκε στην Alba Iulia η ενοποίηση της Τρανσυλβανίας και η ένωση των επαρχιών της Βεσσαραβίας και της Μπουκοβίνα δημιουργώντας το κράτος της Μεγάλης Ρουμανίας. Σήμερα ωστόσο, τα σύνορα της Ρουμανίας είναι πολύ μικρότερα από αυτά του 1918, καθώς σημαντική υπήρξε η απώλεια εδαφών κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.