7 Ιουλίου 2014

Τι "αποκαλύπτει" για τον χαρακτήρα σου η αγαπημένη σου γεύση σοκολάτας


Αν πιστεύετε σε αναλύσεις προσωπικότητας, που βασίζονται σε σχήματα τύπου "πες μου τι κάνεις/τι φοράς/πώς κάθεσαι/πώς πιάνεις το κουτάλι κλπ., για να σου πω ποιος είσαι", αυτό το θέμα θα το λατρέψετε. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αδυναμία στις σοκολάτες, απλά ρωτήστε αυτόν που σας ενδιαφέρει τι σοκολάτα προτιμάει και συγκρίνετε το χαρακτήρα του με τα πορίσματα των ανθρώπων της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury, οι οποίοι κατέταξαν τους ανθρώπους σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το είδος της σοκολάτας που προτιμούν και ύστερα από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας αγοράς. 

Όταν η Τζένη Καρέζη προκάλεσε πανζουρλισμό στη Θεσσαλονίκη στα γυρίσματα μιας ταινίας - Η νοσταλγική επίσκεψη στο σχολείο της και το σπίτι, όπου μεγάλωσε

ΕΜΠΡΟΣ, 16.07.1960

Παρακολουθούσα στο ίντερνετ μια από τις λιγότερο παιγμένες στην τηλεόραση ταινίες της Τζένης Καρέζη, μια ταινία που είχαν πολλά χρόνια να δω, την "Χριστίνα", μια αστυνομική κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη, διαφορετική από τις συνηθισμένες της εποχής εκείνης, με συμπρωταγωνιστές στο πλευρό της αγαπημένης ηθοποιού τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ένα μικρό μέρος της ταινίας είχε γυριστεί στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1960. Οι ηθοποιοί βρέθηκαν στην πόλη, όπου επικράτησε πραγματικός πανζουρλισμός με την Τζένη να γίνεται αντικείμενο λατρείας και κυνηγητού από τους Θεσσαλονικείς και ν' αναδεικνύεται πραγματικός "κυβερνήτης" της πόλης για μια εβδομάδα - όσο διήρκεσαν τα γυρίσματα της ταινίας στη συμπρωτεύουσα.

"Μια σφαίρα στην καρδιά": Η γαλλική ταινία της Τζένης Καρέζη, που γυρίστηκε στην Ελλάδα


"Μια σφαίρα στην καρδιά" (στα γαλλικά "Une balle au cœur") ήταν ο τίτλος της μοναδικής ξένης ταινίας, στην οποία πρωταγωνίστησε η Τζένη Καρέζη και τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1965. Ήταν μια φιλόδοξη παραγωγή, όπως τουλάχιστον προβλήθηκε από τις ελληνικές εφημερίδες, που όμως δεν κατάφερε ν' ανοίξει τις πόρτες για μια διεθνή καριέρα στην πολυαγαπημένη ηθοποιό. Δεν ήταν η πρώτη πρόταση που είχε δεχτεί για να συμμετάσχει σε μια διεθνή και μάλιστα γαλλική κινηματογραφική παραγωγή, όμως ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια πρόταση υλοποιήθηκε, αλλά δυστυχώς δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

6 Ιουλίου 2014

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την ταινία "Φόρεστ Γκαμπ"


Στις 6 Ιουλίου 1994, ο "Φόρεστ Γκαμπ" έκανε πρεμιέρα στις αμερικανικές, κινηματογραφικές αίθουσες και η απήχησή του ήταν τέτοια, ώστε έγινε μία από τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Γουίνστον Γκρουμ, που είχε εκδοθεί το 1986, ενώ βοήθησε τον Τομ Χανκς να εδραιώσει το πέρασμα του σε πιο σοβαρούς, ώριμους ρόλους, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του στην ταινία "Φιλαδέλφεια". Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χανκς κέρδισε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του ως ο ιδιαίτερος Φόρεστ Γκαμπ, ένας από τους πιο σύνθετους χαρακτήρες της μεγάλης οθόνης, παρά τη φαινομενική απλότητα του χαρακτήρα του. Τι όμως δεν γνωρίζουμε για την περίφημη αυτή ταινία;

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας μέχρι 12 Ιουλίου 2014


Μετά το "Happy" το.. χάος. Για τρίτη εβδομάδα αλλάζει το νούμερο ένα τραγούδι του παγκόσμιου singles chart, ενώ παραδόξως ωφελημένη μέσα στο κατακαλόκαιρο βγαίνει μια απλή μπαλάντα, υπερβολικά χαμηλών τόνων έως μονότονη, που θα μπορούσε να περάσει ακόμη και απαρατήρητη - ακριβώς λόγω καλοκαιριού. Love is in the air, λοιπόν, ή απλά το φετινό καλοκαίρι η διάθεση για ερωτικά παιχνίδια είναι μειωμένη και οι περισσότεροι ψάχνουν τη σταθερότητα, κάποιον με τον οποίον να "μείνουν μαζί";

4 τραγούδια για τον μήνα Ιούλιο


Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να βρω ενδιαφέροντα τραγούδια για τον μήνα Ιούλιο. Όχι γιατί δεν υπάρχουν πολλά τραγούδια που να έχουν γραφτεί για τον έβδομο μήνα του έτους, αλλά γιατί τα περισσότερα είναι συνδεδεμένα με κάποιο ιστορικό γεγονός. Έτσι, αναζητώντας κομμάτια πιο χαρούμενα ή πιο χαλαρά - δύο όψεις φαινομενικά αντίθετες, που όμως αντιπροσωπεύουν εξίσου τον Ιούλη - κατέφυγα σ' ένα ιδιόμορφο μουσικό ταξίδι του κόσμου με 4 τραγούδια, εκ των οποίων ένα χορευτικό ινδικό, ένα ρομαντικό ιταλικό, ένα ορχηστρικό κομμάτι των U2 και μια υπέροχη μελωδία του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

5 Ιουλίου 2014

5 τραγούδια που μιλούν για την Αμερική


Με αφορμή την εθνική επέτειο των Αμερικανών, ας θυμηθούμε ορισμένα, χαρακτηριστικά τραγούδια που μιλούν για τη χώρα αυτή, η πολιτική και πολιτιστική επίδραση της οποίας έχει υπάρξει - καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία - καταλυτική σ' όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Πέντε τραγούδια με αντικρουόμενα νοήματα, από 4 Αμερικανούς κι έναν.. Έλληνα.

Πώς τον Απρίλιο του 1940 ένας Έλληνας μαθηματικός πίστεψε ότι είχε καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο!

Ένα από τα πιο γνωστά, άλυτα, μαθηματικά προβλήματα είναι κι αυτό με τον τετραγωνισμό του κύκλου. Πώς δηλαδή με τη χρήση κανόνα (= χάρακα) και διαβήτη θα δημιουργήσουμε ένα τετράγωνο με εμβαδόν ίσο με το εμβαδόν ενός συγκεκριμένου κύκλου. Καθώς για τον προσδιορισμό του εμβαδού ενός κύκλου ισχύει ο τύπος π · r², όπου π ο σταθερός, υπερβατικός αριθμός με άπειρα δεκαδικά ψηφία και r η ακτίνα του κύκλου, είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα τετράγωνο με το ίδιο ακριβώς εμβαδόν, λόγω του π. Έτσι, το πρόβλημα παραμένει μέχρι σήμερα και θα παραμείνει στο διηνεκές άλυτο. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 1940, ένας Έλληνας μαθηματικός υποστήριξε ότι είχε καταφέρει το ακατόρθωτο, ότι δηλαδή ανέπτυξε ένα θεώρημα που επιβεβαίωνε τον τετραγωνισμό του κύκλου. Πώς το κατάφερε; "Ανακαλύπτοντας" ότι το π δεν είναι ένας αριθμός με άπειρα δεκαδικά ψηφία, αλλά συγκεκριμένος.  

4 Ιουλίου 2014

Πώς ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες θεολόγους του 20ου αιώνα επιχειρηματολόγησε σε άρθρο του υπέρ της καύσης των νεκρών ήδη από το 1912

Το ζήτημα της καύσης των νεκρών ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται η νομιμοποίησής της, αν και για πρώτη ίσως φορά οι πιέσεις είναι τόσο πολλές. Με αυτήν την προοπτική διαφωνεί η επίσημη Εκκλησία, με ορισμένους μητροπολίτες να ετοιμάζονται για "ανένδοτο", όμως στο παρελθόν έχει διατυπωθεί από έναν από τους σημαντικότερους καθηγητές Θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών η άποψη ότι η καύση των νεκρών δεν αντιβαίνει στη χριστιανική διδασκαλία. 

3 Ιουλίου 2014

Η απορία της ημέρας (03.07.2014)

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι διαδικασίες της οποίας θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον. Μεταξύ των 31 προτάσεων-κατευθύνσεων για τη δημόσια συζήτηση ήταν και η "Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία". Δυο μήνες μετά την παρουσίαση εκείνη, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν δημοψήφισμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ", η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για "λαϊκισμό".

Πώς περνάει το 24ωρο του ο πάπας Φραγκίσκος;

Αν είχατε ποτέ την απορία για το πώς περνάει ένας Πάπας το 24ωρο του, ευκαιρία να τη λύσετε. Η ιταλική εφημερίδα La Stampa έμαθε λεπτομέρειες σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες του πάπα Φραγκίσκου και τις μοιράστηκε με τους αναγνώστες της. Απ' ό,τι φαίνεται - προφανώς και λόγω ηλικίας - ο Φραγκίσκος είναι πολύ πιο δραστήριος από τους προκατόχους του, με τον εκπρόσωπο τύπου του Βατικανό να συγκρίνει τον τρόπο ζωής του με εκείνον του Ιγνάτιου Λογιόλα, του ιδρυτή του τάγματος των Ιησουιτών. 

2 Ιουλίου 2014

Αμερικανίδα δημοσιογράφος κατακεραυνώνει το ποδόσφαιρο, το οποίο κατηγορεί για την "ηθική κατάπτωση" του αμερικανικού έθνους!

Ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα αποτελεί ένα από τα πιο αναχρονιστικά κόμματα του βόρειου ημισφαιρίου, αν όχι του πλανήτη, το δια;κηρύσσουν πρώτοι απ' όλους οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, οι οποίοι δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι με τον Ομπάμα, όμως τα χώνουν ακόμη περισσότερο στους αντιπάλους του. Δεν είναι τυχαίο ότι το προφίλ του μέσου Αμερικανού που ψηφίζει τους Ρεπουμπλικανούς είναι λευκός άνδρας, μεγάλης ηλικίας και ανώτερου εισοδήματος, προσκολλημένος στο παρελθόν. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο με τους πολιτικούς, αλλά και με τους δημοσιογράφους που το εκπροσωπούν είτε στα mainstream media, όπως το υπερσυντηρητικό Fox News, είτε στα on-line MME. Χαρακτηριστική εκπρόσωπος της λευκής, συντηρητικής Αμερικής είναι η Αν Κούλτερ, η οποία πολλές φορές έχει προκαλέσει συζητήσεις με τα εκτός τόπου και χρόνου σχόλιά της, ενώ τελευταία τα έβαλε και με το ποδόσφαιρο - όχι το αμερικανικό, το άλλο που γνωρίζει και αγαπά όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

Οι πρώην πρωθυπουργοί πάνε στα σπίτια τους ή μήπως μπορούν να πάνε και στη φυλακή;

Στην Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται έστω κουβέντα για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη νυν και πρώην πρωθυπουργών, το πιο κοινότυπο, δημοσιογραφικό σχόλιο είναι μια φράση που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με αφορμή - αν δεν κάνω λάθος - την υπόθεση Κοσκωτά και το "βρώμικο '89": "οι πρωθυπουργοί δεν πάνε στη φυλακή, αλλά στο σπίτι τους". 

Πώς η εργολαβία έφθασε να θεωρείται συνώνυμη του φλερτ;

"Αυτή κάτω απ' τη μύτη μας είχε ανοίξει εργολαβία κανονική!" σχολίαζε ο Κώστας Δούκας σε κάποια σκηνή της ταινίας "Ο Κύριος Πτέραρχος", όταν έμαθε ότι η κινηματογραφική του κόρη, Ντίνα Τριάντη, είχε συναισθηματικό δεσμό μ' έναν φαντάρο, ενώ εκείνος την προόριζε να παντρευτεί έναν πλούσιο του χωριού. Είχα πολλά χρόνια ν' ακούσω τη φράση αυτή, την οποία θυμήθηκα τις προάλλες παρακολουθώντας την πιο πάνω ταινία στο ίντερνετ, καθώς έχω την εντύπωση ότι στις μέρες μας δεν συνηθίζεται και πολύ - τουλάχιστον στα αστικά κέντρα. Πώς, όμως, η "ανάληψη εκτέλεσης έργων στο σύνολό τους με αμοιβή", όπως ορίζεται η "εργολαβία" στο λεξικό, έφτασε κάποτε να θεωρείται συνώνυμο του φλερτ;

Η πρώτη απόπειρα ελληνικής επιθεώρησης - Γιατί κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε τη δημόσια αιδώ [εικόνα]


Επίσημα, η πρώτη αθηναϊκή επιθεώρηση στην ιστορία υπήρξε η παράσταση "Λίγο απ' όλα" του Μίκιου Λάμπρου, που ανέβηκε στο θέατρο Παράδεισος στις 30 Αυγούστου 1894. Ωστόσο, το πρώτο επιθεωρησιακού τύπου θεατρικό σκετς στα ελληνικά παίχτηκε πολύ νωρίτερα. Συγγραφέας του ήταν ένας Βαυαρός, ονόματι Ροδόλφος Μάιφαρτ, ο οποίος αρχικά είχε έρθει στην Ελλάδα επί Όθωνα για να διδάξει βιβλιοδετική, αργότερα άνοιξε ένα μαγαζάκι κομψοτεχνημάτων επί της οδού Ερμού, αλλά τελικά άφησε εποχή ως ο πρώτος επιθεωρησιογράφος στην Ελλάδα, παρότι το θεατρικό σκετς, που έγραψε ο ίδιος και μάλιστα πρωταγωνίστησε σ' αυτό, κατέβηκε κακήν-κακώς από την πρώτη μέρα λόγω προσβολής της δημοσίας αιδούς.

Πριν 100 χρόνια: Ο Έλληνας ηθοποιός που πέθανε πάνω στο θεατρικό σανίδι την ώρα της παράστασης

Πολλοί είναι οι ηθοποιοί που σε συνεντεύξεις τους δηλώνουν πόσο θα ήθελαν να πεθάνουν πάνω στη σκηνή. Για έναν καλλιτέχνη, που είναι ολοκληρωτικά δοσμένος στην τέχνη του και πολύ περισσότερο για έναν ηθοποιό, που αναπαριστώντας έναν ρόλο στο θεατρικό σανίδι συνδυάζει ταυτόχρονα την ζωή και το θάνατο της υποκριτικής τέχνης, ένας τέτοιος θάνατος θεωρείται τιμητικός. Δεν έχω υπόψη πότε κάτι τέτοιο συνέβη για τελευταία φορά στην Ελλάδα, όμως ένας από τους λίγους ηθοποιούς που είχε ένα τόσο σπάνιο τέλος την ώρα της παράστασης ήταν ο Γρηγόριος Σταυρόπουλος. Το περιστατικό συνέβη στις 26 Ιουνίου (π.η.) 1914 σε θέατρο των Αθηνών.

1 Ιουλίου 2014

Ιστορικά κείμενα από το ξέσπασμα του A΄ παγκοσμίου πολέμου: Το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το αυστριακό τελεσίγραφο, η σερβική απάντηση και η κήρυξη του πολέμου


Σεράγεβο, 28 Ιουνίου 1914. Μια σπίθα όπλου στάθηκε ικανή να προκαλέσει μια καταστρεπτική πυρκαγιά σε μια μπαρουτοκαπνισμένη Ευρώπη, με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής ν' ανταγωνίζονται για ν' αυξήσουν τις σφαίρες επιρροής τους. Η Αυστροουγγαρία και η Ρωσία, δύο μεγάλες αυτοκρατορίες πλην όμως και οι λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά από τις μεγάλες δυνάμεις, επεδίωκαν μεγαλύτερη επιρροή στα Βαλκάνια. Η Ρωσία είχε συνάψει προ ετών συμμαχία με τη Γαλλία, η οποία επεδίωκε εκδίκηση εναντίον της Γερμανίας μετά την ταπεινωτική ήττα του γαλλογερμανικού πολέμου του 1870/71. Από την άλλη, η ταχύτατα ανερχόμενη Γερμανία, που δεν θα μπορούσε να μην συμπαρασταθεί στην παραδοσιακή σύμμαχο Αυστροουγγαρία, εποφθαλμιούσε τα πρωτεία της βρετανικής αυτοκρατορίας, που τα τελευταία χρόνια ασχολούνταν περισσότερο με τις αποικίες της, όμως δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορη μπροστά στις ραγδαίες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οι σφαίρες από το όπλο του Γκαβρίλο Πρινσίπ δεν σκότωσαν απλά τον αρχιδούκα και διάδοχο του αυστροουγγρικού θρόνου και τη σύζυγό του, αλλά και την απατηλή εντύπωση μιας ειρηνικής Ευρώπης. Το αποτέλεσμα ήταν ένας τετραετής πόλεμος με εκατομμύρια θύματα στα πεδία των μαχών, που οδήγησε στην κατάρρευση πανίσχυρων αυτοκρατοριών και εμμέσως μέσω της έκβασής του θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για έναν δεύτερο, ακόμη χειρότερο πόλεμο είκοσι ένα χρόνια μετά τη λήξη του.