Όταν ακούτε Νέα Ζηλανδία που πάει κατευθείαν στο μυαλό σας; Μερικοί ίσως σκεφτούν ότι είναι η χώρα των προβάτων, που ξεπερνούν σε αριθμό τους ανθρώπους που την κατοικούν, όμως οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Νέα Ζηλανδία ως τη χώρα, όπου γυρίστηκαν οι τριλογίες "Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών" και τα "Χόμπιτ" - άλλα και δημοφιλές τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του '90 όπως η "Ζίνα" και ο "Ηρακλής".
25 Οκτωβρίου 2014
Ένα app-"σκονάκι" για τα μαθηματικά προβλήματα!
Στην εποχή των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, το σχολικό σκονάκι έχει εισέλθει σε μια εντελώς καινούρια εποχή - υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο καθηγητής δεν έχει μαζέψει όλα τα τηλέφωνα στην έδρα του. Κι επειδή το κλασικό sms δεν αποτελεί πάντοτε την ταχύτερη δυνατή λύση, υπάρχουν και οι ειδικές εφαρμογές (apps), που λύνουν τα χέρια όσων ενδιαφέρονται.
24 Οκτωβρίου 2014
Αυτή είναι η καλύτερη ταινία 1 λεπτού για το 2014! Χωράει ο τρόμος σε 60 δευτερόλεπτα; [βίντεο]
Με σλόγκαν "κάθε λεπτό μετράει" το Filminute είναι ένα ιδιότυπο, διαδικτυακό κινηματογραφικό φεστιβάλ, στο οποίο μετέχουν μονάχα ταινίες διάρκειας ενός λεπτού. Είναι πρόκληση για κάποιον κινηματογραφιστή να μπορέσει να δημιουργήσει μια ταινία τόσο μικρής διάρκειας, που να καταφέρει να εντυπωσιάσει και ν' αποσπάσει το ενδιαφέρον του θεατή, όπως θα το έκανε μια ταινία (πολύ) μεγαλύτερης διάρκειας.
23 Οκτωβρίου 2014
Έρευνα δείχνει ότι απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό που τρώμε, όταν μας το προσφέρει κάποιος άλλος
Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι στο σπίτι μόνος ή μόνη και, επειδή βαριέσαι να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, προτιμάς να υποκύψεις στον πειρασμό και να περάσεις πιο ευχάριστα την ώρα σου παραγγέλνοντας μια πίτσα. Λίγη ώρα αργότερα, αν όχι την ώρα που υποκύπτεις στον γευστικό πειρασμό, το πιθανότερο είναι ότι θα νιώσεις ενοχές για την επιλογή σου αυτή, κάτι που δεν θα αισθανόσουν, αν κάποιος άλλος παράγγελνε την πίτσα για σένα - κι ας καθόσουν όλη την ώρα στον καναπέ, χωρίς να κάνεις κάτι πιο δημιουργικό. Με άλλα λόγια, όσον αφορά το φαγητό, το θέμα είναι ποιος παίρνει την πρωτοβουλία και όχι το φαγητό καθαυτό, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Consumer Research.
22 Οκτωβρίου 2014
Ο Τούρκος παραγωγός που διέρρεε ότι θ' αρραβωνιαζόταν την Βουγιουκλάκη, προκειμένου να κλείσει μια συνεργασία μαζί της
Στις 15 Οκτωβρίου 1962, η "Αλίκη στο ναυτικό" έκανε επίσημη πρεμιέρα σε κινηματογράφο της Κωνσταντινούπολης, όπου παρευρέθηκε και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, που ήδη ήταν γνωστή και αγαπητή στο τουρκικό κοινό. Και μπορεί την επομένη κάποιος Τούρκος δημοσιογράφος να σχολίαζε ότι η ηθοποιός στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο ωραία απ' ό,τι φαινόταν στις ταινίες της, ωστόσο το επόμενο διάστημα η Βουγιουκλάκη θα γινόταν μήλο τη έριδος για δύο τουρκικές κινηματογραφικές εταιρίες, ενώ δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ανέφεραν ότι ένας κινηματογραφικός παραγωγός της γειτονικής χώρας εξέφραζε την προθυμία του να την παντρευτεί.
21 Οκτωβρίου 2014
Η πρώτη ομιλούσα ταινία του τούρκικου κινηματογράφου! Είχε σκηνές γυρισμένες στην Ελλάδα διαφημίζοντας τα αρχαία μνημεία
Το 2014, ο τούρκικος κινηματογράφος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και μάλιστα η Ταινιοθήκη της Ελλάδας τιμά αυτήν την επέτειο των γειτόνων μας με ειδικό αφιέρωμα προβολής σημαντικών τουρκικών ταινιών το διάστημα 23-29 Οκτωβρίου. Σχετικά με την επέτειο αυτή, η συνεισφορά του μπλογκ είναι διπλή: κατ' αρχήν περιορίζεται σε μια - απλά ονομαστική - αναφορά στην πρώτη τουρκική ταινία που προβλήθηκε στη χώρα μας, ενώ ακολουθεί μια πιο λεπτομερή περιγραφή της πρώτης ομιλούσας ταινίας του τουρκικού κινηματογράφου, η οποία μάλιστα είχε και κάποια μικρή γεύση από Ελλάδα, αφού στην Αθήνα και τον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν κάποια από τα γυρίσματα..
20 Οκτωβρίου 2014
Ο Έλληνας εφευρέτης, που το 1906 πρότεινε σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βουλή και την ψηφοφορία από απόσταση (μέσω συρμάτων), αλλά οι ιδέες του χαρακτηρίστηκαν τρελές
Μια από τις μικρές ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, ήταν η εφαρμογή ενός παρουσιολογίου για τους Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι πλέον χτυπούν ηλεκτρονική κάρτα, κάθε φορά που "πιάνουν δουλειά" στο ναό της Δημοκρατίας. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, η πληροφορία ότι μια παρόμοια εφεύρεση είχε παρουσιάσει ένας Έλληνας πριν πολλά χρόνια, το μακρινό 1906, την οποία κανείς δεν είχε πάρει τότε στα σοβαρά; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο συγκεκριμένος εφευρέτης είχε σκεφτεί κι έναν τρόπο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, σε μια εποχή που ο ηλεκτρισμός θεωρούταν ακόμη πολυτέλεια!