Είναι βράδυ Αυγούστου, θέλεις να χαλαρώσεις κάπου ήσυχα μόνος(/μόνη) ή με εκλεκτή συντροφιά και σκέφτεσαι με τι μουσικό χαλί να ντύσεις τη βραδιά. Ή πάλι είναι μέρα, όμως βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια τραγούδια στα κλαμπάκια και τα ραδιόφωνα και θέλεις να ψαχτείς λιγάκι. Ίσως σ' αυτό το αφιέρωμα βρεις κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση - ή και περισσότερες. Διαφορετικά στιλ τραγουδιών, κάποια τα έχεις ακούσει στο ραδιόφωνο (αλλά όχι μαζικά), κάποια τ' ακούς πρώτη φορά και ίσως δεν τα πετύχεις ποτέ στο ραδιόφωνο. Ψάξτο λίγο και ανανέωσε το μουσικό σου playlist.
29 Ιουλίου 2016
28 Ιουλίου 2016
3 φωτογραφίες που ίσως σου φτιάξουν τη διάθεση: Μια αληθινή γάτα "κυνηγάει" ψηφιακό Πόκεμον.
Η τρέλα με το PokemonGo δεν περιορίζεται μόνο στο gaming, αλλά οι σκληροπυρηνικοί (ή μήπως απόλυτα εθισμένοι;) φαν κατακλύζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους με τους ήρωες του αγαπημένου τους παιχνιδιού. Όχι τυχαία, οι πιο πολλοί βρίσκονται στην Ιαπωνία. Πολλοί Ιάπωνες αφήνουν τη φαντασία τους να δουλέψει δημιουργικά ανεβάζοντας π.χ. στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες με Πόκεμον να ποζάρουν σε πρώτο πλάνο ή ν' αλληλεπιδρούν με κατοικίδια ζώα. Οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες ίσως βρίσκονται στο λογαριασμό του @masaiai6 (στο Τουίτερ), η γάτα του οποίου δείχνει να τα έχει παίξει παρατηρώντας με απόλυτη αφοσίωση έναν από τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Και τι άλλο θα μπορούσε να τραβήξει το ενδιαφέρον μιας γάτας εκτός από ένα ψάρι, που στη γλώσσα των Πόκεμον αυτό μεταφράζεται στο ψάρι Πόκεμον Γκολντίν, το οποίο μάλλον... ορέγεται!
27 Ιουλίου 2016
Τα παιδιά της Συρίας που ζητούν τη βοήθειά μας και στέλνουν το μήνυμα: "Αν δεν νοιάζεστε για τα Σύρια παιδιά, υπάρχουν πολλά Πόκεμον στη Συρία που υποφέρουν"
Γενικά, αποφεύγω σ' αυτό το μπλογκ να δημοσιεύω θέματα που έχουν δημοσιευτεί και σε κάποια άλλη ελληνική ιστοσελίδα ή μπλογκ, εκτός κι αν έχω περισσότερες ή διαφορετικές πτυχές ν' αναδείξω. Όμως θα κάνω μια σπάνια εξαίρεση με αφορμή τις φωτογραφίες των παιδιών από τη Συρία, που κρατούν ζωγραφιές με Πόκεμον κάνοντας έκκληση στην ανθρωπότητα να στρέψει το ενδιαφέρον της σ' αυτήν την θαρρείς ξεχασμένη γωνιά του πλανήτη. Γιατί ακόμη και σε χώρες με δεινή οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η μανία του PokemnGo καλά κρατεί. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν χρειάζεται να νιώθει κάποιος ενοχικά γι' αυτό, αρκεί να μην ξεχνάμε τι γίνεται παρά δίπλα μας, να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια γωνιά του πλανήτη, όπου οι βόμβες είναι αληθινές και σκοτώνουν όχι φιγούρες πόκεμον, αλλά άμαχους, παιδιά... Βλέπετε ο πόλεμος προκαλεί φρίκη όταν βρίσκεται στο ξεκίνημά του, όμως όσο περνάνε ή μήνες και τα χρόνια γίνεται πλέον ρουτίνα κι ας είναι ανυπολόγιστες οι καταστροφές που έχει προκαλέσει, ώστε τον ξεχνάμε σιγά σιγά σε σημείο που κάποιος ακόμη και ν' απορεί: δηλαδή στη Συρία υπήρχε περίοδος που οι άνθρωποι ζούσαν ειρηνικά;
24 Ιουλίου 2016
Οι 19 ταινίες που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη από το 1961 μέχρι το 1970
Το 1961, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν ήδη η "βασίλισσα" της ελληνικής μεγάλης οθόνης, ένας τίτλος που ελάχιστες φορές θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση τα επόμενα χρόνια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Δύο είναι πλέον οι βασικοί παρτενέρ της: ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στους οποίους θα απιστήσει δύο μόνο φορές - και οι δύο θα είναι εκ του αποτελέσματος αποτυχημένες: το 1962 με τον Νίκο Κούρκουλο και το 1963 με τον Τζες Κόνραντ στην πρώτη και τελευταία προσπάθεια της Αλίκης για διεθνή καριέρα. Εξάλλου, η δεκαετία κλείνει με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της ηθοποιού, όπως και του παλιού ελληνικού κινηματογράφου συνολικά, την επική "Υπολοχαγό Νατάσσα". Δεκαεννιά ταινίες, λοιπόν, με πρωταγωνίστρια τη Βουγιουκλάκη προβλήθηκαν στους ελληνικούς κινηματογράφους από το 1961 μέχρι το 1970 και παρατίθενται όλες στο αφιέρωμα που ακολουθεί. (Η αρίθμηση ξεκινάει από το 16, καθώς στην ουσία πρόκειται για συνέχεια του αφιερώματος για τις πρώτες 15 ταινίες της ηθοποιού στη δεκαετία του '50)
Οι 15 πρώτες ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη (1954-1960)
Από το 1954, οπότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, μέχρι το 1960, δηλαδή μέσα σε μια εφταετία, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πρωταγωνίστησε σε 15 ταινίες, δηλαδή σε 2 με 3 ταινίες ανά χρονιά κατά μέσο όρο. Το σημαντικό βέβαια δεν είναι ο αριθμός αυτός από μόνος του, όσο το ότι η ηθοποιός ήταν σταθερά και από τα πρώτα της κιόλας βήματα η πρωταγωνίστρια (με μια εν μέρει εξαίρεση στη σπονδυλωτή ταινία "Ερωτικές Ιστορίες", όπου όμως και πάλι πρωταγωνιστούσε στη δικιά της ιστορία). Στο τέλος της πρώτης αυτής περιόδου της κινηματογραφικής καριέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη η καταξίωση είναι ήδη γεγονός και μάλιστα κερδίζει και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας γυναικείου ρόλου στο (πρώτο) Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη "Μανταλένα". Καταγράφοντας αυτές τις 15 ταινίες βλέπουμε και την εξέλιξη της ηθοποιού, ενώ θυμόμαστε και κάποιες ταινίες που σπάνια βλέπουμε στην τηλεόραση από την προ Φίνου εποχή της Αλίκης.