Οι καλές και έξυπνες ιδέες αξίζει να διαδίδονται και να βρίσκουν μιμητές ή ακόμη και να βελτιώνονται. Ένα παράδειγμα καλής και πάνω απ' όλα πρωτότυπης ιδέας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, είναι η πρωτοβουλία ενός γατοφιλικού σωματείου από την Ισλανδία, που σε συνεργασία με έναν ενημερωτικό ιστότοπο της χώρας παράγουν μια διαδικτυακή σειρά, ένα ριάλιτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα με πρωταγωνιστές τέσσερα μικρά γατάκια. Ο δε τίτλος του προγράμματος, "Keeping up with the Kattarshians", είναι εμφανώς επηρεασμένος από το πιο γνωστό ριάλιτι των τελευταίων χρόνων, που παρακολουθεί την ζωή της Κιμ Καρντάσιαν και των άλλων μελών της πιο διάσημης - άνευ πραγματικού λόγου και πραγματικής αιτίας - οικογένειας της αμερικανικής σόουμπιζ την τελευταία δεκαετία. Αυτή είναι ίσως η πιο χρήσιμη ιδέα που άντλησε την έμπνευσή της από την ζωή των αδερφών Καρντάσιανς, χωρίς φυσικά εκείνες να το επιδιώξουν καν.
17 Φεβρουαρίου 2017
16 Φεβρουαρίου 2017
This Is Us: Η πιο ανθρώπινη σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια
Μια από τις αμερικάνικες σειρές που ξεχώρισαν στην τηλεοπτική σεζόν 2016-17 είναι το This Is Us, μια καλοστημένη τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά σειρά, ιδιαίτερη από πολλές απόψεις, που θα την περιγράφαμε ως μια οικογενειακή - παρότι απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες - δραματοκωμωδία (το περίφημο dramedy, που κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος στην αμερικανική tv ως πιο ρεαλιστικό, αφού τι άλλο είναι η ζωή από μια διαρκής εναλλαγή χαριτωμένων και δυσάρεστων στιγμών). Ο τίτλος δεν είναι σχηματικός, αλλά εξαιρετικά εύστοχος: "Αυτοί είμαστε εμείς", άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με τον καθένα από μας, χωρίς φυσικά να ξεφεύγουν κάποια στοιχεία υπερβολής, που είναι αναπόφευκτα όταν μιλάμε για μια σειρά πολλών επεισοδίων, που μάλιστα θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ακόμη σεζόν.
14 Φεβρουαρίου 2017
Από την ερωτική επιστολογραφία σπουδαίων ανθρώπων του παγκόσμιου πνεύματος
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν εφευρεθεί το τηλέφωνο, οι άνθρωποι επικοινωνούσαν μεταξύ τους με επιστολές. Ένα ξεχωριστό είδος επιστολών ήταν τα ερωτικά ραβασάκια, μηνύματα που αντάλλασσαν οι ερωτευμένοι μεταξύ τους για να κάνουν ερωτικές εξομολογήσεις και να εκφράσουν γενικότερα τα συναισθήματά τους. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, ας μην χρεώνουμε απλά στο τηλέφωνο αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας ως προς τον τρόπο επικοινωνίας, κάτι όχι απαραίτητα κακό σε τελική ανάλυση, αφού το ίντερνετ και η δυνατότητα αποστολής ολόκληρων κατεβατών σε μηδενικό χρόνο δεν αντέστρεψε την τάση ούτε συνέβαλε στην αναγέννηση της ερωτικής επιστολογραφίας. Απλά οι άνθρωποι εκφραζόμαστε αλλιώς.
12 Φεβρουαρίου 2017
Πώς ο "Έλληνας" έγινε συνώνυμος του "Χαρτοκλέφτη" στη Γαλλία το 18ο αιώνα
Ένας Έλληνας τυχοδιώκτης, κατάφερε να μετατρέψει τη λέξη "Έλληνας" (μιλώντας για το γαλλικό "grec") συνώνυμο του χαρτοκλέφτη στη Γαλλία τουλάχιστον μέχρι τα χρόνια της γαλλικής επανάστασης. Τόλμησε να επιδείξει τις χαρτοκλεφτικές του ικανότητες ακόμη και μέσα στη βασιλική αυλή, έβγαλε εκατομμύρια, αλλά στο τέλος δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός, η αλήθεια αποκαλύφθηκε και ο ίδιος τιμωρήθηκε αυστηρά. Αυτή είναι η αξιοπερίεργη ιστορία του.