Ο Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος, γνωστός και ως Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ήταν Ρωμαίος ρήτορας, αξιωματικός κι ένας από τους πρώτους εγκυκλοπαιδιστές, συγγραφέας μεταξύ άλλων και της 37τομης Naturalis Historia (Φυσική Ιστορία), το μόνο από τα συγγράμματα του που διασώζεται μέχρι σήμερα. Στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ., ο 56χρονος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ως επικεφαλής του ρωμαϊκού στόλου στη βάση του ακρωτηρίου Μισίνο, κατευθύνθηκε στις Σταβίες, κοντά στην Πομπηία, για να βοηθήσει στη διάσωση ενός φίλου του και της οικογένειας του, την ώρα που ολόκληρη η περιοχή παραδινόταν στην εκρηκτική μανία του Βεζούβιου. Εκεί, θα άφηνε την τελευταία του πνοή από τις αναθυμιάσεις, όπως κατέγραψε σε επιστολή του ο ανιψιός του Πλίνιος ο Νεώτερος.
Φυσικά, ο ίδιος ο Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος, αν και πολυγραφότατος, δε θα μπορούσε να αφήσει κάποια γραπτή μαρτυρία από τις εφιαλτικές εκείνες ώρες, όταν τρεις πόλεις της ιταλικής Καμπανίας - η Πομπηία, το Ηράκλειο και οι Σταβίες - σαρώνονταν από την ηφαιστειακή λάβα. Ωστόσο, 1993 χρόνια μετά την επική έκρηξη του Βεζούβιου και 420 χρόνια μετά την τυχαία ανακάλυψη για πρώτη φορά τμήματος της πόλης της Πομπηίας, το Μουσείο Φύσης και Επιστημών του Ντένβερ "ανέστησε" τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του.. τουίτερ.
Την εποχή εκείνη, όταν ζούσε ο πραγματικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, τα μέσα και οι δυνατότητες που υπήρχαν δεν επέτρεπαν την αναμετάδοση των γεγονότων σε "απευθείας σύνδεση". Αντιθέτως, σήμερα οι ειδήσεις γίνονται γνωστές ακριβώς τη στιγμή που εκτυλίσσονται τα γεγονότα - από το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν μέχρι τα δραματικά γεγονότα της αραβικής άνοιξης - χάρη στα σόσιαλ μίντια και κυρίως το τουίτερ μέσω "τιτιβίσματος κάποιου αυτόπτη μάρτυρα, πολύ προτού να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Έτσι, λοιπόν, παντρεύοντας ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, όπως η έκρηξη του Βεζούβιου, με τη σημερινή τεχνολογία, στις 24 Αυγούστου, την επέτειο από την έκρηξη του Βεζούβιου, ένας φανταστικός, διαδυκτιακός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, "τιτίβισε" λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες 24 ώρες της Πομπηίας, τις τελευταίες 24 ώρες της ίδιας του της ζωής. Αν ήσασταν μεταξύ των 4.500 followers του λογαριασμού του Πλίνιου του Πρεσβύτερου (@Elder_Pliny) θα ζούσατε κι εσείς τις δραματικές, τελευταίες στιγμές της Πομπηίας ύστερα από 1993 χρόνια, σαν να συνέβαιναν σε πραγματικό χρόνο, σήμερα.
Μεταξύ άλλων, ο @Elder_Pliny περιέγραψε πώς έλαβε γράμματα από τη Ρεκτίνα, την αδερφή της συζύγου του, το σπίτι της οποίας βρισκόταν στους πρόποδες του Βεζούβιου και πώς αναχώρησε με το πλοίο του από το λιμάνι της Νάπολης με προορισμό τις Σταβίες, για να σώσει το φίλο του Πομπονιανό, παρά τις αντιρρήσεις του τιμονιέρη, στον οποίο απάντησε με το ρητό: "η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς". Στη συνέχεια ο @Elder_Pliny μετέφερε σκηνές τρόμου γράφοντας ότι "βράχοι πέφτουν παντού γύρω μας", έδωσε μια ανάγλυφη εικόνα του τοπίου περιγράφοντας ότι "είναι ημέρα, όμως είναι πιο σκοτεινή κι από νύχτα" ή ότι "τα κύματα είναι άγρια κι επικίνδυνα".
Το τέλος πλησίαζε. Ύστερα από λίγο η ατμόσφαιρα έγινε "βαριά, γεμάτη στάχτη". Λίγη ώρα μετά, αναρτήθηκε το τελευταίο τουίτ: "Η αναπνοή είναι τώρα δύσκολη". Το τέλος έφτασε. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος άφηνε την τελευταία του πνοή μαζί με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου.
Να σημειωθεί ότι αφορμή για την αρκετά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη αυτή ιδέα, αποτέλεσε η φιλοξενία έκθεσης με τίτλο "Μια μέρα στην Πομπηία" από το Μουσείο Φύσης και Επιστημών του Ντένβερ, από τις 14 του προσεχούς Σεπτέμβρη. Επειδή, όμως, είναι μάλλον δύσκολο να τρέχετε μέχρι το Ντένβερ, δείτε στο πιο κάτω βίντεο μια anime αναπαράσταση των τελευταίων 24 ωρών της ρωμαϊκής πόλης, διάρκειας 8 λεπτών. Το βίντεο υπάρχει στο youtube και το ανέβασε ο χρήστης renman1138a.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου