Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα wasanolympicrecordsettoday.com, μέχρι στιγμής - λίγες ώρες πριν την τελετή λήξης - στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 104 ολυμπιακά ρεκόρ, εκ των οποίων τα 38 είναι και παγκόσμια ρεκόρ. Ρεκόρ που κάποτε κατέπλησσαν τους θεατές, πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα. Πρόκειται για καθαρά ρεκόρ, χωρίς τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση για τη γνησιότητα τους, αν και έχει προκαλέσει σωρεία συζητήσεων η πολιτική κρατών, όπως η Κίνα, που υποβάλλουν τους αθλητές του σε απίστευτες κακουχίες με αποκλειστικό στόχο τη συγκομιδή μεταλλίων. Οι αθλητές, λοιπόν, αναμετρούνται με τα απώτατα όρια του ανθρώπινου οργανισμού - ειδικά σε αγωνίσματα που απαιτούν ταχύτητα και αντοχή, όπως είναι οι αγώνες δρόμου στο στίβο και την κολύμβηση. Υπάρχου, όμως, στ' αλήθεια όρια για το ανθρώπινο σώμα κι αν ναι, ποια είναι αυτά και γιατί εξακολουθούν να σημειώνονται απανωτά ρεκόρ;
Το ερώτημα απασχόλησε το Discovery, το οποίο απευθύνθηκε σε ειδικούς επιστήμονες ζητώντας τη γνώμη τους. Όπως επισημαίνει ο Καρλ Φόστερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουινσκόσιν, "υπάρχει οπωσδήποτε ένα όριο στις σωματικές ικανότητες... όμως κάθε φορά που οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε πιο γρήγορα, αποδεικνύονται λάθος". Η απάντηση φαίνεται ότι κρύβεται από τη μια στην τεχνολογική πρόοδο και από την άλλη στη μεγαλύτερη ενασχόληση των ανθρώπων με τον αθλητισμό.
Πλέον, μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ξεκινάει να ασχολείται μ' ένα άθλημα από την παιδική του ηλικία, νωρίτερα από σε παλιότερες εποχές, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός όσων προπονούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να αναδειχτεί κάποιο κρυφό ταλέντο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Μπολτ, ο πατέρας του οποίου αρχικά δεν ήθελε ν' ακούσει ούτε κουβέντα για επαγγελματική ενασχόληση του γιου του με τον στίβο. Φανταστείτε να είχε περάσει η θέληση του πατέρα του "ζωντανού θρύλου" στο σπριντ - πόσα ρεκόρ δε θα είχαν καταρριφθεί...
Όμως, η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα σωματικών ικανοτήτων, αλλά και μυαλού - ειδικά σε τεχνικά αθλήματα ή σε αγωνίσματα αντοχής, όπως ο Μαραθώνιος, τα 10.000 μέτρα κλπ, όπου ο αθλητής πρέπει να καταστρώσει ένα καλά δουλεμένο σχέδιο για να εκδηλώσει στο σωστό χρόνο την αγωνιστική του αντεπίθεση. Εξίσου σημαντική είναι και η συνεισφορά της τεχνολογίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την κολύμβηση. Η χρήση υποβρύχιων καμερών σε συνδυασμό με την τηλεοπτική προβολή, η δυνατότητα των αθλητών και των προπονητών τους να δουν στο βίντεο ή ακόμα και στο youtube έναν αγώνα σε ριπλέι ξανά και ξανά, βοηθάει στη βελτίωση της τεχνικής.
Σε παλιότερες εποχές, κυριαρχούσαν τα ομαδικά αθλήματα, τα οποία ήταν και επαγγελματικά οργανωμένα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.). Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο επαγγελματισμός έχει επεκταθεί σε ευρύτερη γκάμα αθλημάτων, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν περισσότερο "εφηβικά" (όπως κολύμβηση ή ο στίβος), ένας τρόπος για να διατηρούνται απλά σε καλή σωματική κατάσταση οι νέοι και για να περνούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Εξάλλου, η προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων από την τηλεόραση έχει αυξήσει τη δημοφιλία σειράς αγωνισμάτων, τα οποία προσελκύουν παιδιά από μικρή ηλικία, πολλά από τα οποία θα ασχοληθούν αργότερα συστηματικά με τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο ρυθμός κατάρριψης των ρεκόρ βαίνει μειούμενος σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που αποτελεί ένδειξη για πολλούς ότι ως ανθρώπινο γένος αγγίζουμε τα ακρότατα όρια των αθλητικών αντοχών μας. Οι επιστήμονες προσπαθούν να υπολογίσουν ποια είναι αυτά τα ακρότατα όρια βάσει διαφόρων παραγόντων, όπως η χρήση οξυγόνου, η καρδιακή λειτουργία κλπ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, όπως δημοσιεύονται στο σχετικό ρεπορτάζ του Discovery, το παγκόσμιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο θα μπορούσε να αγγίξει τη 1 ώρα και 58 λεπτά έναντι 2:03':38'' που είναι το τωρινό, ενώ στους αγώνες ταχύτητας των 100 μέτρων των ανδρών, το παγκόσμιο ρεκόρ θα μπορούσε θεωρητικά ν' αγγίξει τα 9 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Να μια πρόκληση για τον Γιουσέιν Μπολτ, τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στο κατοστάρι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με χρόνο 9'':63.
[Πηγή: Discovery.com]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου