Το σούσι είναι της μόδας, όμως κανείς δεν το ξέρει καλύτερα από τους ίδιους τους Ιάπωνες. Αποτελείται από ρύζι, θαλασσινά, κρέας ψαριού, γουσάμπι, αβγό, τζίνζτερ. Πώς όμως πρέπει να τρώγεται σύμφωνα με τη μακραίωνη ιαπωνική παράδοση; Στην αγγλόφωνη εφημερίδα Japan Today, δημοσιεύεται ένα άρθρο με τους βασικούς κανόνες, βάσει των οποίων μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό, όπως οι Ιάπωνες.
1. Το γουασάμπι πρέπει να το τοποθετείτε σε κάθε κομμάτι του σούσι σε μικρές ποσότητες με τη βοήθεια ενός τσόπστικ. Η τάση που επικρατεί διεθνώς είναι ν' ανακατεύεται το γουασάμπι σε σος σόγιας. Αν και αυτό τεχνικά δεν είναι σωστό, ωστόσο μπορεί να γίνει αποδεκτό από τημ εγαλόκαρδη ιαπωνική παράδοση.
2. Το ρύζι δεν πρέπει να έρχεται σ' επαφή με τη σος σόγιας. Έτσι όπως είναι ήδη αρωματισμένο, υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει αν το βουτήξετε στη σάλτσα. Αντιθέτως, τα ψάρια, τα θαλασσινά ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σούσι μπορείτε να το βουτήξετε ελεύθερα.
3. Το σούσι τρώγεται σε μια μπουκιά. Μάλιστα, θεωρείται αγένεια να το φάτε σε δύο - πολλώ δε μάλλον σε περισσότερες - μπουκιές. Αν είναι μεγάλο, απλά ζητήστε από τον σεφ να το κόψει στη μέση. Ο Ιάπωνας σεφ δε θα παρεξηγηθεί, το αντίθετο.
4. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο απολαμβάνουν το σούσι τους με τσόπστικ, σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση αυτό τρώγεται με τα χέρια. Αυτός είναι και ο λόγος που αν επισκεφτείτε ένα ιαπωνικό εστιατόριο που εμμένει στις παραδόσεις, μαζί με το πιάτο θα σας προσφέρουν και μια μικρή πετσέτα, ώστε να σκουπίσετε τα χέρια σας μετά το φαγητό. Με άλλα λόγια, ο σεφ σας υποδεικνύει εμμέσως πώς πρέπει να το φάτε.
5. Το σούσι δεν τρώγεται όπως να 'ναι, αλλά έχει αρχή, μέση και τέλος. Ξεκινήστε πρώτα από το πιο ελαφρά αρωματισμένο ψάρι και σταδιακά προχωρήστε στις πιο δυνατές γεύσεις ή σε πιο λιπαρά θαλασσινά, όπως ο τόνος και το χέλι, και καταλήξτε στο πιο γλυκό αβγό.
6. Το ροζ τζίντζερ που συνοδεύει το σούσι προορίζεται για να το καταναλώσετε ανάμεσα στις μπουκιές, ώστε να ανανεώνεται ο ουρανίσκος και να μπορεί να δεχτεί τις νέες γεύσεις, ενώ βοηθάει και στην πέψη.
7. Οι τρεις "χρυσοί κανόνες" για το σούσι είναι οι εξής:
α) Μη χρησιμοποιείτε τα τσόπστικ σε όρθια θέση, όταν τα βάζετε στο ρύζι.
β) Μην κόβετε το σούσι στη μέση με το τσόπστικ - εδώ που τα λέμε μην το κόβετε καν, όπως αναφέραμε και προηγουμένως.
γ) Μην αναμιγνύετε το γουασάμπι με σάλτσα σόγιας - αν και όπως προαναφέραμε, αυτό μπορεί να γίνει ανεκτό σε οριακές περιπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου