"Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά", λέει μια παροιμία - και οι επιστήμονες επίσης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Νοτίου Αυστραλίας σχετικά με την ώρα που τα παιδιά πέφτουν για ύπνο, όσο πιο νωρίς κοιμούνται τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθεις ύπνου 2.200 παιδιών ηλικίας μεταξύ και 16 ετών - τι ώρα κοιμούνται και τι ώρα ξυπνούν - και τις συνέκριναν με τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου τους, καθώς και με το βάρος τους. Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που κοιμούνται νωρίτερα - και αντίστοιχα ξυπνούν πιο νωρίς - έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο αδύνατα και πιο καλλίγραμμα. Ειδικότερα, τα παιδιά που πήγαιναν αργά για ύπνο είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος κατά 1.5 φορές, ενώ ήταν λιγότερο δραστήρια σωματικά κατά 2.9 φορές σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συνήθως, τα παιδιά που δεν βιάζονται να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους, προτιμούν να βλέπουν τηλεόραση και να παίζουν βίντεο γκέιμς ή στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.
Δεν πρόκειται, όμως, για τη μοναδική έρευνα που καταδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τα παιδιά και τους εφήβους. Σύμφωνα με μια έρευνα από το Ισραήλ, ένα παιδί 12 ετών που χάνει μία ώρα ύπνου, το επόμενο πρωί έχει λιγότερες νοητικές ικανότητες από ένα παιδί 9 ετών. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα έχει οδηγηθεί και μια άλλη έρευνα, που διαπίστωσε ότι η στέρηση μιας ώρας ύπνου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου οδηγεί σε προσωρινή ελάττωση του δείκτη ευφυίας του παιδιού κατά 7 μονάδες.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, οι έφηβοι που παίρνουν Α στο σχολείο, κοιμούνται κατά μέσο όρο 15 λεπτά περισσότερο από τα παιδιά που παίρνουν Β, τα οποία με τη σειρά τους κοιμούνται κατά μέσο 11 λεπτά περισσότερο από τα παιδιά που παίρνουν C. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες δείχνουν να συμφωνούν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανασυγκροτείται, απελευθερώνονται αναπτυξιακές ορμόνες, ενώ διώχνονται οι δυσάρεστες αναμνήσεις.
Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Κέντρο Εκπαίδευσης του Ύπνου, οι ενδεδειγμένες ώρες για να πάει ένα παιδί στο κρεβάτι του για ύπνο το βράδυ είναι οι εξής:
9 ετών: 20.30΄
12 ετών: 21.00΄
15 ετών: 22.00΄
Σε κάθε περίπτωση - και με την επιφύλαξη του ενδεχόμενου, μεσημεριανού ύπνου - συνολικά τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται:
- 14 με 18 ώρες τα βρέφη
- 12 με 14 ώρες τα νήπια
- 10 με 12 ώρες τα παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό
- 8 με 10 ώρες τα παιδιά που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο
Πηγή: The Australian Centre for Education in Sleep
Σχετικά θέματα:
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Ευχαριστώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον άρθρο! Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η αϋπνία στην παιδική και εφηβική ηλικία, εκτός του ότι επηρεάζει την απόδοση των παιδιών, σχετίζεται επίσης και με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, παχυσαρκίας, κατάχρησης αλκοόλ και επιθετικότητας στην ενήλικη ζωή τους. Η ελάχιστη απαιτούμενη διάρκεια ύπνου για τα παιδιά κυμαίνεται από 14 ώρες για τα βρέφη έως 9 ώρες για τους εφήβους
ΑπάντησηΔιαγραφή