Χωρίς να φημίζεται για το εξαιρετικό υποκριτικό του ταλέντο, ο Τομ Κρουζ ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ την περσινή χρονιά σύμφωνα με το Forbes. |
"Οι ωραίοι έχουν χρέη και πληρώνουν με φιλιά", τραγουδούσε ο Χρήστος Δάντης στα μέσα της δεκαετίας του '90 σε στίχους Γιάννη Καραλή. Ωστόσο, Αυστραλοί ερευνητές μάλλον θα διαφωνούσαν με το συγκεκριμένο στίχο, καθώς σε πρόσφατη μελέτη τους - για τη σχέση μεταξύ εξωτερικής εμφάνισης και μισθού - υποστηρίζουν ότι ωραίοι άνδρες είναι και οι πιο καλοπληρωμένοι.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Τζεφ Μπόρλαντ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης) και τον Άντριου Λι (πρώην καθηγητής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και νυν βουλευτής του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος), οι "άσχημοι" άνδρες, δηλαδή όσων η εξωτερική εμφάνιση αξιολογήθηκε από εθελοντές ως κάτω του μετρίου, αμείβονται κατά 26% λιγότερο από το μέσο όρο. Αντίστοιχα, όσοι αξιολογήθηκαν ως "ωραίοι" φέρονται να βγάζουν 22% παραπάνω χρήματα σε σχέση με το μέσο μισθό.
Επίσης, από την έρευνα προέκυψε ότι οι "άσχημοι" έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά σε σχέση με το μέσο όρο, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν μια πλούσια γυναίκα. Τα συμπεράσματα αυτά είναι παρόμοια με μια αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποίησαν οι δύο οικονομολόγοι το 2009, αλλά και με μια παλιότερη έρευνα του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου από το 1984.
Όσον αφορά τις γυναίκες φαίνεται ότι παρατηρείται επίσης μια τάση να ευνοούνται περισσότερο από άποψη μισθού εκείνες που κατά κανόνα φέρονται να έχουν καλύτερη εξωτερική εμφάνιση. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση των γυναικών είναι ότι το 1984 η εξωτερική εμφάνιση δεν έπαιζε κανέναν απολύτως ρόλο, αλλά η ιδιαίτερη εύνοια για τις "ωραίες" αποτελεί ένα μάλλον πρόσφατο φαινόμενο.
Εξάλλου, ο Άντριου Λι, που αυτή την περίοδο είναι βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι η εξωτερική εμφάνιση βοηθάει τους άνδρες - χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του - και ως προς την εκλογή τους στο βουλευτικό αξίωμα. Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες. κάτι που το αποδίδει στη στερεοτυπική άποψη μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ότι "οι ωραίες γυναίκες δεν μπορούν ταυτόχρονα να είναι και έξυπνες", ενώ για τους ωραίους άνδρες δεν υπάρχει αντίστοιχη προκατάληψη.
Φυσικά, η έρευνα αφορά μόνο την Αυστραλία και θα μπορούσε κανείς εύλογα να υποθέσει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι διαφορετικά στην ελληνική πραγματικότητα - ή και όχι. Όλοι, πάντως, έχουμε διαπιστώσει ότι μια καλή εξωτερική εμφάνιση βοηθάει τουλάχιστον ν' ανοίξουν ευκολότερα οι πόρτες. Το τι γίνεται μετά είναι και θέμα δουλειάς - ή τουλάχιστον έτσι θα ' πρεπε να είναι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου