Καθώς βρισκόμαστε μόλις τρεις μήνες πριν το φετινό διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον (14 και 16 Μαΐου οι δύο ημιτελικοί - στο δεύτερο η Ελλάδα - και στις 18 Μαΐου ο τελικός), ας ξεκινήσουμε σιγά-σιγά να σχολιάζουμε τις φετινές συμμετοχές, η επιλογή των οποίων φέτος ειδικά άρχισε πολύ νωρίς σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Τα πρώτα σχόλια είναι για τις συμμετοχές της Κύπρου (που ανακοινώθηκε χθες), της Γερμανίας (ομοίως), της Δανίας (το μέχρι στιγμής φαβορί), της Φινλανδίας και της Ελβετίας.
ΚΥΠΡΟΣ
Δέσποινα Ολυμπίου - "Αν με θυμάσαι"
Αν εξαιρέσουμε την περσινή συμμετοχή της Ήβης Αδάμου, τα τραγούδια που εκπροσωπούσαν την Κύπρο τα τελευταία χρόνια ήταν μια απογοήτευση - δεν ήξερες ποιο να πρωτοεπιλέξεις ως χειρότερο. Έτσι, λοιπόν, με βάση αυτό το δεδομένο, το φετινό τραγούδι αποτελεί θετική έκπληξη. Ο στίχος είναι αξιοπρεπής, αν και ουδέτερος, κάπως κλισέ. Η μουσική είναι επίσης απλή - κάτι όχι απαραίτητα κακό, όταν μιλάμε για μπαλάντα. Μου αρέσουν τα μουσικά γυρίσματα στο ρεφρέν ("Αν με θυμάσαι-αι-αι-αι-αι-αι"), αλλά δυστυχώς είναι πολύ λίγα και το τραγούδι μοιάζει λίγο μονότονο. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι - παρόλα αυτά - προσωπικά δεν βαρέθηκα και για την ακρίβεια δεν κατάλαβα πότε πέρασαν τα τρία λεπτά - ίσως επειδή οι στίχοι είναι στα ελληνικά. Στα μειονεκτήματα του τραγουδιού είναι το κάπως απότομο τέλος.
Αν και φέτος είναι ευκολότερο για μια χώρα να περάσει στον τελικό λόγω του μικρότερου αριθμού συμμετοχών, ωστόσο για το συγκεκριμένο τραγούδι πιστεύω ότι όλα θα κριθούν από τη σκηνική εμφάνιση της Δέσποινας Ολυμπιού στο Μάλμο.
Βαθμός: 7.1/10ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Cascada - "Glorious"
Αν το όνομα Cascada σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή το 2005 γνώρισαν μια μέτρια επιτυχία στην Ευρώπη χάρη στο ριμέικ του κλασικού "Everytime we touch" της Μάγκι Ρίλεϊ. Ενδεχομένως να έχετε ακούσει και καναδυό άλλα τραγούδια τους, τα οποία ήρθαν και δεν ακούμπησαν, όπως λέει ο λαός, δηλαδή ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Δυστυχώς, μετά την περσινή ενδιαφέρουσα - και πάνω απ' όλα σύγχρονη - μουσική πρόταση με τον Ρόμαν Λομπ και το "Standing Still", η Γερμανία αποφάσισε φέτος να στείλει ένα europop - κατ' ορισμένους eurotrash - τραγούδι κολλημένο στα early 90s (Ace of Bace κλπ.). Ορισμένοι ίσως το λατρέψουν, αλλά προσωπικά το θεωρώ πλαστικό, ψεύτικο και πάνω απ' όλα ξεπερασμένο μουσικά. Αν δε η τραγουδίστρια εμφανιστεί στη σκηνή της Γιουροβίζιον όπως στο γερμανικό τελικό, δηλαδή κουνώντας τα χέρια της πάνω σε μια σκάλα, τότε μπορούμε να μιλάμε για τη μαγική συνταγή της αποτυχίας.
Βαθμός: 5/10
ΔΑΝΙΑ
Emmelie de Forest - "Only Teardrops"
Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή της Δανίας θεωρείται ήδη ένα από τα φαβορί για να κερδίσει το φετινό διαγωνισμό τραγουδιού. Το τραγούδι είναι πολύ καλό - το φλαούτο και τα κρουστά δένονται με μια σύγχρονη μελωδική ματιά - και η 19χρονη Έμελι ντε Φόρεστ έχει γλυκιά φωνή. Το ελάττωμα είναι ότι δεν είναι αρκετά επιβλητική, ώστε να καθηλώσει το μάτι πάνω της, όπως η περσινή νικήτρια, Λορίν. Σκηνικά, πιο πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τύπου με το φλαούτο παρά η γλυκιά Έμιλι - μάλλον το πρόβλημα είναι ακριβώς η πολύ γλυκιά εξωτερική της εμφάνιση.
Άσχετο με το τραγούδι, αλλά ενδιαφέρον γενικά: σύμφωνα με μια δανέζικη ταμπλόιντ εφημερίδα, ο παππούς της τραγουδίστριας ήταν νόθο παιδί της βασιλιά Εδουάρδου Ι΄ της Μ. Βρετανίας, που βρισκόταν στο βρετανικό θρόνο στις αρχές του 20ου αιώνα.
Βαθμός: 8.8/10
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Krista Siegfrids - "Marry Me"
Η Κρίστα είναι μια ωραία ξανθιά που θα ήθελες να την έχεις στο κρεβάτι και να φωνάζει "oh, yeah", όχι όμως - προς Θεού! - να τραγουδάει. Ντυμένη νύφη και προτάσσοντας το δάχτυλο ζητάει μονότονα από τον καλό της να την παντρευτεί - από πότε οι 27χρονες Σκανδιναβές είναι απεγνωσμένες για γάμο. Στο ενάμιση λεπτό είχα ήδη βαρεθεί με αυτό το ποπ τραγουδάκι, που ακόμη και στη δεκαετία του 80 να βρισκόμασταν θα το θεωρούσαμε ήδη ξεπερασμένο. Ενδεχομένως να έχει κάποια απήχηση σε κοριτσάκια 10 χρονών που ονειρεύονται το γάμο, αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Βαθμός: 2/10
ΕΛΒΕΤΙΑ
Heilsarmee - "You and Me"
Αχμ.. για κάποιο λόγο το τραγούδι της Ελβετίας μου αρέσει πολύ. Ίσως γιατί θα περίμενα κάτι πολύ πιο υποτονικό από ένα συγκρότημα του χριστιανικού "Στρατού Σωτηρίας" - αυτό σημαίνει στα γερμανικά η ονομασία του συγκροτήματος, από το οποίο η EBU ζήτησε ν' αλλάξει όνομα. Στα συν περιλαμβάνεται ο γοητευτικός, σύγχρονος ποπ ρυθμός και το "Α-α-α" του ρεφρέν - βίτσια είναι αυτά - αλλά και ο 94χρονος παππούς που παίζει το μπάσο. Στα πλην είναι οι στολές που θυμίζουν υπερβολικά "Στρατό Σωτηρίας", αλλά και το ότι σκηνικά μάλλον δεν πρόκειται να δούμε κάτι περισσότερο στη Γιουροβίζιον, γιατί χριστιανικός Στρατός Σωτηρίας είναι αυτός, δεν μπορεί να κάνει κάτι πιο τολμηρό. (UPDATE: Η νέα ονομασία του συγκροτήματος είναι Takasa)
Βαθμός: 8.2/10
Σχετικά θέματα:
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αλβανίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας
Γιουριβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Ισλανδίας
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Ισραήλ
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Ουγγαρίας, της Αρμενίας, της Γεωργίας, της Εσθονίας και της Ρωσίας.
Τα υποψήφια, ελληνικά τραγούδια για τη Γιουροβίζιον 2013 - Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου