Σήμερα είναι Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πιο σημαντική προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.(1812-1870), τα έργα του οποίου έθιγαν θέματα-ταμπού για την εποχή εκείνη, όπως οι ζωές των εξαθλιωμένων πολιτών μιας λαμπερής και πανίσχυρης αυτοκρατορίας, ενώ εξακολουθούν και παραμένουν δημοφιλή μέχρι σήμερα σ' όλον τον κόσμο.
Μια ακόμη γνωστή συγγραφέας - σαφώς κατώτερη του Ντίκενς - που γεννήθηκε σαν σήμερα ήταν και η Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ, η οποία έγραψε την αυτοβιογραφική σειρά βιβλίων "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι", γνωστά κυρίως από την τηλεοπτική τους μεταφορά (τέλη δεκαετίας '70- μέσα δεκαετίας '80).
Πρόσωπα που διαπρέπουν στο χώρο τους και μπορούν να γιορτάσουν σήμερα τα γενέθλια τους είναι ο ηθοποιός Άστον Κούτσερ (35 ετών), ο διεθνής Ελληνοαμερικάνος καλαθοσφαιριστής Νικ Καλάθης (24 ετών) και ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1977.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Γρενάδα, το μικρό κράτος της Καραϊβικής, γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Πρώην βρετανική αποικία, η Γρενάδα και άλλα νησιά της Καραϊβικής σχημάτισαν την Ομοσπονδία των Δυτικών Ινδιών τον Ιανουάριο του 1958. Στις 31 Μαΐου 1962, μετά τη διάλυση της Ομοσπονδίας, η Γρενάδα έγινε και πάλι αποικία μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 1974, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε οριστικά.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Επιστρατεύσεις δεν γίνονται μόνο εν έτει 2013. Γίνονταν και στην Ελλάδα του... 1963. Πριν 50 χρόνια, στις 7 Φεβρουαρίου 1963, η τότε κυβέρνηση της ΕΡΕ αποφάσισε την επιστράτευση των εκπαιδευτικών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ύστερα από 20 μέρες απεργίας με οικονομικά αιτήματα, καθώς "συνεπεία της απεργίας των εκπαιδευτικών λειτουργών απειλείται η διατάραξις της κοινωνικής και κρατικής ζωής της χώρας", ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η παράταση του σχολικού έτους κατά τρεις εβδομάδες.
Τώρα, κατά πόσο τιμητικό είναι να συγκρίνεται σε πρακτικές η Ελλάδα του 2013 με την Ελλάδα του 1963 και όχι με τη σύγχρονη Ευρώπη, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1964 και ώρα 10.05΄ τα ξημερώματα, πέθανε ο πολιτικός Σοφοκλής Βενιζέλος, μια από τις προσωπικότητες που σφράγισαν τη μεταπολεμική (προδικτατορική) Ελλάδα. Ο θάνατος του, που οφειλόταν σε πνευμονικό οίδημα, συνετελέσθη στο ατμόπλοιο "Ελλάς" λίγο έξω από το λιμάνι των Χανίων, ενώ επέστρεφε στην Αθήνα, δέκα μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση που θα κατέληγε σε θρίαμβο της Ένωσης Κέντρου, της οποίας αποτελούσε συνιδρυτής μαζί με το Γεώργιο Παπανδρέου. Λίγες ώρες πριν το θάνατο του, ο Σοφοκλής Βενιζέλος εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στα Χανιά, κατά τη διάρκεια της οποίας ένιωσε αδιαθεσία, ενώ το πρόβλημα επιδεινώθηκε μέσα στο πλοίο, όπου παρά τις προσπάθειες του γιατρού που τον συνόδευε, έχασε τελικά τη μάχη με την ζωή. Η κηδεία του έγινε στις 9 Φεβρουαρίου στα Χανιά, ενώ ο τάφος του βρίσκεται στο Ακρωτήρι, κοντά στον τάφο του πατέρα του, Ελευθέριου Βενιζέλου.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1992, οι δώδεκα πρωθυπουργοί των κρατών μελών της τότε ΕΟΚ υπέγραψαν στο Μάαστριχτ τη συμφωνία για την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης. Επρόκειτο για μια απόφαση-σταθμό στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όμως οι δηλώσεις των αξιωματούχων ήταν αντιφατικές. Σύμφωνα με το Ολλανδό πρωθυπουργό "Η Κοινότητα πέρασε από το σημείο, όπου δεν υπάρχει επιστροφή", ενώ ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ντάγκλας Χερντ δήλωσε με νόημα, "Θα ήταν καλύτερα να ξέρουμε τι υπογράφουμε.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1997, πολλές συζητήσεις προκάλεσε ο πρωτότυπος τρόπος με τον οποίο η τότε κυβέρνηση έληξε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών σκάζοντας τα λάστιχα των τρακτέρ, που είχαν παραταχθεί στις εθνικές οδούς διακόπτοντας την κυκλοφορία.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1997, πολλές συζητήσεις προκάλεσε ο πρωτότυπος τρόπος με τον οποίο η τότε κυβέρνηση έληξε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών σκάζοντας τα λάστιχα των τρακτέρ, που είχαν παραταχθεί στις εθνικές οδούς διακόπτοντας την κυκλοφορία.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2008, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος εξελέγη νέος - ο εικοστός - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος με 45 ψήφους σε σύνολο 74 από τη δεύτερη κιόλας ψηφοφορία. Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και ξεκίνησε στις 9 το πρωί κεκλεισμένων των θυρών. Στις 12.55' μ.μ. άναψε ο φανοστάτης, ένδειξη ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία, και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - παράξενες ειδήσεις:
Στις 7 Φεβρουαρίου 1962, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος της Μ. Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την τοποθέτηση ειδικών μαγνητοφώνων στην αίθουσα του Κοινοβουλίου της χώρας, προκειμένου ν' αποδειχθεί "πόσοι και κυρίως ποιανού κόμματος οι βουλευτές κοιμούνται και ροχαλίζουν μακαρίως". Αφορμή αποτέλεσε η καταγγελία βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος ότι συγκεκριμένος συνάδελφος του από το Εργατικό Κόμμα όχι απλά κοιμάται την ώρα των συνεδριάσεων, αλλά με το ροχαλητό του καλύπτει τη φωνή των ομιλητών!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου