Σήμερα είναι Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Από τις προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα και άφησαν έντονο το στίγμα τους υπήρξε και ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος (1404-1453), ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας, ο συγγραφέας - αποκληθείς και "πατέρας των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας" - Ιούλιος Βερν (1828-1905, αλλά και σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο "επαναστάτης χωρίς αιτίας" Τζέιμς Ντιν (1931-1955), η βασίλισσα του μελοδράματος Λάνα Τάρνερ (1921-1995) και ο κωμικός ηθοποιός Τζακ Λέμον (1925-2001).
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Σλοβενία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Κουλτούρας, που είναι αφιερωμένη στον France Prešeren (2.12.1800-3.2.1849), τον εθνικό ποιητή των Σλοβένων. Η έβδομη στροφή του ποιήματός του Zdravljica ("Η πρόποση") μελοποιήθηκε και αποτελεί τον εθνικό ύμνο της χώρας, ενώ το πρόσωπο του Prešeren απεικονίζεται στο νόμισμα των 2 ευρώ της Σλοβενίας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 8 Φεβρουαρίου 1863 ξεκίνησαν τα λεγόμενα "Φεβρουαριανά. Αφορμή αποτέλεσε η παραίτηση υπουργών (Κουμουνδούρος, Μαυρομιχάλης, Δεληγεώργης και Ζαϊμης), αλλά και - κυρίως - του Κωνσταντίνου Κανάρη το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου. Ο Κανάρης ήταν ο ένας από τους τρεις πολιτικούς άνδρες - μαζί με τον Δημήτριο Βούλγαρη και τον Μπενιζέλο Ρούφο -που είχαν αναλάβει τη συλλογική πρωθυπουργία της χώρας για μεταβατικό διάστημα από την έκπτωση του Όθωνα (10 Οκτωβρίου 1862) μέχρι την άφιξη του νέου βασιλιά.
Καθώς υπήρχε ήδη ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, η παραίτηση του Κανάρη προκάλεσε αμφισβήτηση της όποιας νομιμοποίησης του Βούλγαρη και του Ρούφου να συνεχίσουν ν' ασκούν τη διοίκηση της χώρας, όπως εκδηλώθηκε και με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, η απόφαση αυτή όξυνε ακόμη περισσότερο τα πράγματα και τα μεσάνυχτα της 8ης Φεβρουαρίου εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα. Καθώς, όμως, και ο στρατός ήταν διχασμένος μεταξύ "ορεινών", δηλαδή υποστηρικτών του Κανάρη, και "πεδινών", όπως ονομάζονταν οι υποστηρικτές του Βούλγαρη, ακολούθησαν εσωτερικές συγκρούσεις.
Ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου ήταν άμεσος κι έτσι την επομένη, 9 Φεβρουαρίου, παρενέβη στην κρίση η Εθνοσυνέλευση, αναλαμβάνοντας εκείνη την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ στις 13 Φεβρουαρίου πρωθυπουργός (χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες) ορίστηκε ο Ζηνόβιος Βάλβης, που ήταν και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, τερματίζοντας προσωρινά την κρίση.
Όπως γράφει και ο Τρύφων Ευαγγελίδης στην Ιστορία του, "Μετά τον καταρτισμό του υπουργείου τούτου έπαυσαν και αι απρεπείς και εμφύλιοι σκηναί, αι επικληθείσαι Φεβρουαριανά (8-13 Φεβρουαρίου), σύμπας δ' ο στρατός συγκεντρωθείς εν τη πλατεία της Ομονοίας ενώπιον των μελών της Εθνοσυνελεύσεως και απείρου πλήθους, ωρκίσθη πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας διαταγάς και αποφάσεις της Εθνοσυνελεύσεως και της κυβερνήσεως".
[Ένα εκτενές αφιέρωμα στα "Φεβρουαριανά" μπορείτε να διάβασετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: Τα Φεβρουαριανά]
Στις 8 Φεβρουαρίου 1912, ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πραγματοποιώντας δοκιμαστική πτήση μπροστά σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στους στρατώνες του Ρουφ. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πτήση, όπου μαζί με τον Αργυρόπουλο πέταξε και ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος μάλλον ζαλίστηκε από την πρωτόγνωρη εμπειρία.
Περισσότερα για το θέμα περιέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ (Η πρώτη πτήση και το πρώτο δυστύχημα της πολεμικής αεροπορίας)
Στις 8 Φεβρουαρίου 1980, έφυγε από την ζωή ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κρητικής μουσικής, ο Νίκος Ξυλούρης (1938-1980), ο οποίος υπέφερε από καρκίνο στον εγκέφαλο. Για αρκετούς μήνες είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης, όπου τα έξοδα κάλυπτε Έλληνας ομογενής, ενώ πλήθος κόσμου συνέρρεε για να μάθει για την πορεία της υγείας του. Ο θάνατος του βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα, κυρίως όμως την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ανώγεια Ρεθύμνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του, το Δημοτικό Συμβούλιο των Ανωγείων τοποθέτησε φωτογραφία του Νίκου Ξυλούρη στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε αυθόρμητα και μοιρολογούσε.
Στις 8 Φεβρουαρίου 1981, 21 νεκροί (19 άμεσα και 2 ακόμη τις επόμενες ημέρες) και 55 τραυματίες ήταν ο θλιβερός απολογισμός του τραγικού δυστυχήματος στη Θύρα-7 του σταδίου Καραϊσκάκη, όταν οι θεατές ποδοπατήθηκαν μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ για το πρωτάθλημα. Είχε προηγηθεί η νίκη-θρίαμβος του Ολυμπιακού με 6-0 και, όπως φαίνεται, οι φίλαθλοι έσπευσαν να κατέβουν μαζικά από την κερκίδα για να πανηγυρίσουν τη νίκη της ομάδας τους, ενώ παραμένουν συγκεχυμένες οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος, και ειδικότερα το αν οι πόρτες του γηπέδου ήταν ανοικτές ή όχι. Όλοι οι αθλητικοί παράγοντες εξέφρασαν την οδύνη τους για το συμβάν, οι οπαδικές διαφορές υποχώρησαν, ενώ το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου διακόπηκε για μία εβδομάδα. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποφάσισε να τιμήσει τους νεκρούς φίλαθλους της ομάδας, ενώ εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:
"Σχετικά με τον τραγικό θάνατο των φιλάθλων του Ολυμπιακού την 8η Φεβρουαρίου 1981, η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός απεφάσισε τα εξής:
1. Κατάθεση στεφάνων κατά την κηδεία των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.
2. Παρακολούθηση της κηδείας όλων από εκπροσώπους του Ολυμπιακού.
3. Εντοίχιση μαρμάρινης πλάκας έξωθι της θύρας 7 του σταδίου Καραϊσκάκη με τα ονόματα των νεκρών.
4. Αναγραφή σε χρυσή βίβλο των ονομάτων των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών).
5. Καθορισμός ως ημέρας πένθους της 8ης Φεβρουαρίου, κατά την οποία δεν θα πραγματοποιείται ουδεμία εκδήλωση ως και αγώνες της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
6. Αντιμετώπιση κατά περίπτωση των επί μέρους προβλημάτων των οικογενειών νεκρών ή τραυματιών.
7. Τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλους τους αγώνες της φετινής ποδοσφαιρικής περιόδου του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκη.
8. Να φέρουν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκη μαύρα περιβραχιόνια μέχρι το τέλος της περιόδου".
Στις 8 Φεβρουαρίου 2005, ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ρεκόρ ψήφων (279 επί συνόλου 300), καθώς υποστηρίχτηκε από τα δύο τότε μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στις πρώτες του δηλώσεις, όταν του ανακοινώθηκε επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε:
"Πιστεύω ότι η συναίνεση είναι κατάκτηση για το πολιτικό μας πολιτισμό και το αίτημα της κοινωνίας. Η επικοινωνία μου με τους Έλληνες πολίτες με έχει διδάξει ότι αποτελούν συλλογικό ζητούμενο η πολιτική ωριμότητα και η εντιμότητα, το μέτρο και η ευαισθησία στη δημόσια ζωή, ώστε να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου