Ποιος αντέχει να ζει σε τέτοια διαμερίσματα-κουτιά; |
Έχει έκταση 1.101 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό άνω των 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Χονγκ Κονγκ είναι η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον πλανήτη - απολαμβάνει ένα ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας, αν και θεωρείται έδαφος της Κίνας - με την πληθυσμιακή του πυκνότητα να ανέρχεται σε 6.482 κατοίκους ανά τετρ.χλμ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου 2012. Στην πραγματικότητα, όμως, η πληθυσμιακή του πυκνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ένα μεγάλο μέρος της έκτασης του είναι βραχώδες και δεν μπορεί να δομηθεί.
Πώς θα χωρέσουν, λοιπόν, τόσα εκατομμύρια κάτοικοι σε τόσο περιορισμένη έκταση; Χτίζοντας ουρανοξύστες! Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν 6.500 ψηλά κτίρια και 1.223 ουρανοξύστες, το ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 100 μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ των εκατό ψηλότερων κτιρίων παγκοσμίως το ένα τρίτο βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο θεωρείται ως η πιο "κάθετη μητρόπολη του κόσμου", αφού είναι η πόλη με τους περισσότερους κατοίκους που ζουν πάνω από το 14ο όροφο σ' ολόκληρο τον πλανήτη!
Πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ουκ ολίγες ελληνικές πόλεις ξεπερνούν το Χονγκ Κονγκ σε πληθυσμιακή πυκνότητα - όχι μόνο στο λεκανοπέδια της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο πιο πυκνοκατοικημένος δήμος της Ευρώπης και 14ος πιο πυκνοκατοικημένος δήμος του κόσμου είναι η Νεάπολη Θεσσαλονίκης με πληθυσμιακή πυκνότητα 25.879 κατοίκων ανά τετρ. χλμ.! Ωστόσο, στη χώρα μας δεν έχει προκριθεί - ευτυχώς - η λύση των αμφιβόλου αισθητικής ουρανοξυστών, χωρίς να σημαίνει ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας φημίζονται για την ομορφιά τους.
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου