"Από το 1999 έχω ένα μπλε χαπάκι στην τσέπη μου, περιμένοντας για τη στιγμή που θα το χρειαζόμουν πραγματικά. Το χάπι θα εξαφάνιζε αυτομάτως τη μνήμη οποιασδήποτε ταινίας - όμως μονάχα μιας ταινίας, μια φορά... Στα μισά του Movie 43, ήξερα ότι αυτή η μέρα είχε έρθει. Καθώς έπεφταν οι τίτλοι τέλους με τις αναπόφευκτες σκηνές από τα παρασκήνια με τους ηθοποιούς να γελάνε, ενώ δεν συνέβαινε τίποτε το αστείο, κατάπια αυτό το χάπι ελπίζοντας να σβήσει αυτομάτως όλες τις ενοχλητικές εικόνες που είχαν μόλις εμφανιστεί".
Αυτή η κριτική του Richard Roeper, ενός από τους σημαντικότερους Αμερικανούς κριτικούς κινηματογράφου, για την κωμωδία-μυστήριο με τον ακόμη πιο αινιγματικό τίτλο "Movie 43" τα λέει όλα. Κι αν έχετε αγωνία να μάθετε, αν το χάπι έκανε την δουλειά του, ο Roeper είναι κατηγορηματικός: "Δεν δούλεψε το !&$@*!". Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να αποκαλέσει την ταινία ως "τον "Πολίτη Κέιν" του απαίσιου".
Η ταινία είναι σπονδυλωτή, αποτελούμενη από 12 ταινίες μικρού μήκους, συνολικής διάρκειας 97 λεπτών, που υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να ρίξει το θεατή κάτω από τα γέλια. Στην πραγματικότητα, αυτό που πετυχαίνει είναι μάλλον να του κάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Στα ατού της ταινίας είναι τα διάσημα αστέρα του Χόλιγουντ που δέχτηκαν να συμπράξουν, όπως η Χάλι Μπέρι, ο Χιου Τζάκμαν, ο Ντένις Κουέιντ, η Κέιτ Γουίνσλετ, ο Τζεράρ Μπάτλερ, ο Ρίτσαρντ Γκιρ κλπ, αλλά και το χαμηλό μπάτζετ της ταινίας που κόστισε μόλις 6 εκατομμύρια δολάρια κι έβγαλε τα λεφτά της με την πρώτη.
Εξάλλου, πριν την προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, είχε δημιουργηθεί ένα πέπλο μυστηρίου μέσα από ανατρεπτικά τρέιλερ, που κυκλοφόρησαν στο Youtube. Οι κριτικοί δεν είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν σε ειδική προβολή, όπως συνηθίζεται, ενώ δεν έγινε καμία άλλη διαφημιστική προβολή του "Movie 43", όπως συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών κλπ.
Έτσι, η εμπορική επιτυχία της ταινίας, δηλαδή να βγάλει τα χρήματα της, ήταν σχεδόν εξασφαλισμένη, καθώς πολλοί γοητεύονται από το μυστήριο. Η καλλιτεχνική της επιτυχία όμως είναι αδιαμφισβήτητα ανύπαρκτη και σ' αυτό συμφωνούν όλοι οι κριτικοί στις ΗΠΑ, που έχουν σπεύσει να τη χαρακτηρίσουν ως τη "χειρότερη ταινία όλων των εποχών".
Αν αναρωτιέστε πώς προέκυψε ο χωρίς νόημα - όπως και το σενάριο της ταινίας - τίτλος, η εξήγηση είναι απλή. Ο Πίτερ Φαρέλι, ένας από τους σκηνοθέτες και παραγωγούς του "Movie 43", είχε ακούσει το γιο του να συζητάει με τους φίλους του για μια ανύπαρκτη ταινία με αυτήν την ονομασία και του άρεσε.
Όσον αφορά την υπόθεση; Όπως είπαμε, πρόκειται για 12 ταινίες μικρού μήκους που δεν συνδέονται μεταξύ τους, ούτε έχουν επιμέρους κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά πρόκειται για διάφορα σκετσάκια: ψεύτικες διαφημίσεις, παρωδία του Μπάτμαν και άλλων υπερηρώων, τον Στίβεν Μέρτσαντ να σβήνει τα κεράκια από την τούρτα γενεθλίων ενός τυφλού παιδιού, τον Χιου Τζάκμαν να "αποκαλύπτει" τους.. όρχεις που έχει στο λαιμό, τη Ναόμι Γουοτς να αναπαριστά με τον έφηβο γιο της το πρώτο της φιλί με άντρα κλπ.
Η πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα δεν έχει προσδιοριστεί, αν και είναι πολύ πιθανό να μην πάρει καν διανομή και να κυκλοφορήσει κατευθείαν σε dvd. Ανυπομονεί κανείς;
Σχετικά θέματα:
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ!
Σχετικά θέματα:
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου