Το 2012, η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάμελ Ντράκερμαν έγινε δημοφιλής χάρη στο βιβλίο της "French Children Don't Throw Food", στο οποίο περιέγραφε με χιουμοριστική ματιά πώς οι Γάλλοι γονείς καταφέρνουν τα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά και - πάνω απ ' όλα - να αδειάζουν το πιάτο τους, σε αντίθεση με τα κακομαθημένα Αγγλάκια και Αμερικανάκια. Το βιβλίο έγινε μπεστ-σέλερ στις ΗΠΑ και φέτος η Ντράκερμαν επανέρχεται μ' ένα σίκουελ, που έχει τον τίτλο "French Parents Don’t Give In: 100 Keys to French Parenting" δίνοντας νέες συμβουλές στις απελπισμένες Αγγλοσάξωνες μανάδες.
Ουσιαστικά, με τα βιβλία της η Ντράκερμαν συστήνει στους γονείς να εντρυφήσουν τα παιδιά τους στη Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε εξτρά παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, ενώ θεωρείται ωφέλιμη για την υγεία και με τη βούλα των επιστημόνων. Στο τελευταίο της βιβλίο, η συγγραφέας, που ζει στη Γαλλία κι επομένως χρησιμοποιεί ως πρότυπο τη μέση γαλλική οικογένεια, δίνει συμβουλές προς όσους γονείς είναι απελπισμένοι με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους και δεν ξέρουν πώς να τους αλλάξουν μυαλά. Ο δεκάλογος της Ντράκερμαν προς τους γονείς αυτούς έχει ως εξής:
1. Οι γονείς ελέγχουν το ψυγείο.
Τα παιδιά των Γάλλων, υποστηρίζει η συγγραφέας, δεν ανοίγουν την πόρτα του ψυγείου, αν προηγουμένως δεν πάρουν την άδεια των γονιών τους: "Μαμά, θέλω να φάω". Αυτό συνεπάγεται λιγότερο χάος στην κουζίνα, αλλά και λιγότερα σνακ καταλήγουν στην κοιλία των παιδιών - εκτός κι αν ένας γονιός είναι τόσο ανεύθυνος σε θέματα διατροφής, που δεν χαλάει κανένα χατίρι στα καμάρια του.
2. Ένα σνακ την ημέρα.
Συνήθως, τα παιδιά των Γάλλων δεν τρώνε σνακ ανάμεσα στα γεύματα - και μπορεί να μην είμαι Γάλλος, αλλά έτσι έκανα κι εγώ από παιδί! Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη όρεξη κατά τη διάρκεια του γεύματος κι επομένως τρώνε περισσότερο από το - υποτίθεται - πιο υγιεινό, μαγειρεμένο φαγητό. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν να συγκρατούνται και να μην καταφεύγουν στο ψυγείο με την πρώτη ευκαιρία (βλ. και τον κανόνα 1). Σνακ τρώνε τα απογεύματα, ενώ συνδυάζουν γλυκά και φρούτα.
3. Μην λύνετε τα προβλήματα χαρίζοντας μπισκότα.
Το παιδί κλαίει και θέλετε να το ηρεμήσετε, επειδή σας πήρε τ' αυτιά; Αντισταθείτε στον πειρασμό και αποφύγετε να του προσφέρετε ένα μπισκότο για να το καλοπιάσετε. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός δεν επιβραβεύετε το κλαψούρισμα και αφετέρου του μαθαίνετε να μην καταφεύγει στο φαγητό, κάθε φορά που βρίσκεται σε άσχημη ψυχική κατάσταση.
4. Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας.
Η Ντράκερμαν φέρνει ως παράδειγμα ένα 5χρονο κοριτσάκι στο διπλανό της διαμέρισμα, που ξέρει από αυτήν την ηλικία να μετράει και να ανακατεύει τα υλικά ή να φτιάχνει βινεγκρέτ παράλληλα με τη μητέρα της, που ετοιμάζει το κυρίως πιάτο. Η αλήθεια είναι πως εκτιμάμε περισσότερο το φαγητό που ετοιμάζουμε μόνοι μας και όταν έχουμε καλή σχέση με την κουζίνα και γνωρίζουμε τα μυστικά της, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι πρέπει να επιλέγουμε και τι να αποφεύγουμε. Κάντε, λοιπόν, τα παιδιά σας Master Chef juniors!
5. Πρώτα τα λαχανικά.
Δεν χρειάζεται τα γεύματα να είναι υπέρ-πλούσια. Βγάλτε ως πρώτο πιάτο τα λαχανικά και τα παιδιά σας, που ενδιάμεσα δεν έχουν φάει κάποιο σνακ (βλ. τον κανόνα 2), επομένως πεινάνε "σαν λύκοι", θα φάνε πιο εύκολα ό,τι βρουν μπροστά τους. Αντίστοιχα, στο πρωινό σερβίρετέ τους πρώτα λίγο φρούτο και μετά όλα τ' άλλα. Και δεν χρειάζεται τα φρούτα ή τα λαχανικά να είναι επιτηδευμένα - κι ένα απλό μπρόκολο αρκεί.
6. Τρώμε όλοι μαζί και τρώμε όλοι το ίδιο φαγητό.
Ακόμη και η μέση ελληνική οικογένεια, που τα μέλη της παραδοσιακά κάθονταν ταυτόχρονα γύρω από το τραπέζι για ν' απολαύσουν το φαγητό τους, αρχίζει να απομακρύνεται από αυτόν τον κανόνα. Εξάλλου, το φαγητό πρέπει να είναι ένα και να μην έχει ο καθένας το φαγητό του. Αν το παιδί παραπονιέται, μην ενδώσετε στην γκρίνια του, χωρίς όμως να χάσετε και την ψυχραιμία σας. Φυσικά, δεν μπορείτε να μην λάβετε υπόψη τις όποιες ιδιοτροπίες του παιδιού σας, γι' αυτό η Ντράκερμαν συστήνει να ξεκινήσετε ετοιμάζοντας φαγητά που γνωρίζετε ότι του αρέσουν και σταδιακά να προσθέτετε και καινούρια πιάτα.
7. Μάθετε τα παιδιά να δοκιμάζουν έστω και μια μπουκιά απ' όλα τα πιάτα.
Συνήθως, το μεσημεριανό τραπέζι δεν αποτελείται από ένα απλό πιάτο, αλλά υπάρχουν και τα συμπληρωματικά - ορεκτικό, σαλάτα κλπ. Μάθετε στα παιδιά σας να μην τα αποφεύγουν, αλλά να δοκιμάζουν έστω και μία μόνο κουταλιά (ή πιρουνιά), σαν να είναι το πιο φυσικό πράγματα στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να φαίνεστε σαν δεσμοφύλακες, αλλά να δίνετε το παράδειγμα με ηρεμία και ψυχραιμία. Ούτε πρέπει να αγχώνεστε, αν το παιδί σας λέει ότι κάτι δεν του αρέσει. Το ζητούμενο δεν είναι να φάει κάτι με το ζόρι, αλλά να συνηθίσει να το τρώει τελικά.
8. Εσείς επιλέγετε το φαγητό, τα παιδιά επιλέγουν την ποσότητα.
Όταν το παιδί λέει ότι χόρτασε, προφανώς το εννοεί. Αυτήν την κακή συνήθεια - που δυστυχώς έχουν και οι Ελληνίδες μαμάδες - του "φάε λίγο ακόμη πουλάκι μου, τίποτα δεν έφαγες", καλύτερα να την ξεχάσετε. Ούτε πρέπει να σπεύδετε να ξαναγεμίσετε το πιάτο του, απλά και μόνο επειδή το "έγλειψε". Αν θέλει να φάει κι άλλο, αφήστε το να σας το πει από μόνο του.
9. Βάλτε το νερό στην ζωή του.
Στη Γαλλία, κάθε οικογενειακό γεύμα συνοδεύεται από ένα ποτήρι νερό για κάθε μέλος της οικογένειας. Η μητέρα (ή - γιατί όχι - κι ο πατέρας) που σερβίρει δεν ρωτάει τον καθένα ξεχωριστά τι θέλει να πιεί, αλλά το ποτήρι με το νερό είναι must. Η κανάτα με τον νερό βρίσκεται πάντα στο τραπέζι. Ο χυμός είναι ρο ρόφημα για το πρωινό και για ορισμένα εξαιρετικά απογευματινά σνακ, ενώ σε ακόμη πιο σπάνιες περιστάσεις σερβίρονται τα αναψυκτικά.
10. Η σοκολάτα κάνει καλό.
Είπαμε ότι τα παιδιά των Γάλλων δεν τρώνε ενδιάμεσα σνακ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώνε ποτέ γλυκά. Αντίθετα, μαθαίνουν να τα τρώνε σε μικρές ποσότητες και σε τακτική βάση. Για παράδειγμα, τα απογεύματα του σαββατοκύριακου, οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους λίγο κέικ, ενώ σε ορισμένες, ειδικές περιστάσεις τους επιτρέπουν να φάνε ό,τι τραβάει η ψυχή τους.
Σχετικά θέματα:
Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;
Σχετικά θέματα:
Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου