Σήμερα είναι Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013. Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα κι αν σας πιάνει πανικός για το πώς θα προσαρμόσετε το βιολογικό σας ρολόι, διαβάστε κάποια tips στην παρακάτω ανάρτηση: Οι αρνητικές επιδράσεις από την αλλαγή της ώρας στον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να τις εξαλείψουμε
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο από τους εκλεκτότερους ζωγράφους όλων των εποχών γεννήθηκαν σαν σήμερα, ο Φρανθίσκο Γκόγια (1746-1828) και ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853-1890).
Μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα ήταν και ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής (1432-1481), ο οποίος πέτυχε αυτό που μέχρι τότε φάνταζε αδύνατο, την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την κατάλυση της - ομολογουμένως εξασθενημένης - Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Από το χώρο της μουσικής ξεχωρίζουν ο Έρικ Κλάπτον (68 ετών) και η Σελίν Ντιόν (45).
Γενέθλια έχει σήμερα και ο αμερικανός ηθοποιός Γουόρεν Μπίτι (76 ετών), αλλά και ο γνωστός από την τηλεοπτική σειρά "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς" Ίαν Ζιέρινγκ (ο "Στιβ" στο σίριαλ), ο οποίος γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1964.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στα παλαιστινιακά εδάφη γιορτάζεται η Ημέρα της Γης. Σαν σήμερα, το 1976, έξι Άραβες σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ύστερα από βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Γαλιλαία με αφορμή την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάσχεση εδαφών της περιοχής εκείνης.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 30 Μαρτίου 1896 (παλαιό ημερολόγιο) κι ενώ στην Ελλάδα όλοι είχαν μεθύσει από τη νίκη του Σπύρου Λούη στο Μαραθώνιο δρόμο μια μέρα νωρίτερα, το γιορτινό κλίμα σκιάζεται από την είδηση για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη στις Κάννες. Στις 18.15΄ ο λοχαγός Κωνσταντίνος Τρικούπης, ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού που βρισκόταν μαζί του στις Κάννες, ενημέρωνε τη σύζυγο του στην Ελλάδα:
"Ο αγαπητός μας εξάδελφος εξέπνευσεν ήρεμα σήμερον την 6ην εσπερινήν ώραν, περιστοιχιζόμενος υφ' ημών. Καταστήσατε τους φίλους μας κοινωνούς της ημετέρας θλίψεως".
Την επόμενη μέρα, η εφημερίδα "Το Άστυ" έγραφε:
"Έχει κάτι το απείρως τραγικόν η τύχη του ανδρός, όστις χθες περί το λυκόφως εξέπνευσεν εις μίαν πόλιν ξένης χώρας, περιστοιχιζόμενος από μόνην την αδελφήν του και τον εξάδελφόν του, εν μέσω ξένων και αδιαφόρων, οίτινες θα παρήρχοντο κάτωθεν του θαλάμου του ξενοδοχείου, όπου απέκειτο νοσών, χωρίς να γνωρίζωσι ποίος ήτο ο όπισθεν των αξένων εκείνων τοίχων ρέγχων τον επιθανάτιον ρόγχον.... Και εάν δεν είχεν υπάρξει οποίος υπήρξε και εάν δεν είχεν αφιερώσει τον εαυτόν του και τας δυνάμεις του, τον βίον του ολόκληρον εις την υπηρεσίαν της πατρίδος και εάν δεν είχεν ενσαρκώσει, όπως είχεν ενσαρκώσει τα ιδεώδη όλου του Ελληνισμού, εν υπερόχω εκφάνσει μεγαλείου και επιβολής, και μόνον το γεγονός αυτό θα ήρκει να επιβάλη σιγήν εις παν άλλο αίσθημα, πλην της οδύνης της βαθείας και του οίκτου του οδυνηρού. Υγραίνει τους οφθαλμούς και των εχθρών το τέλος, επελθόν ούτως, αποσπά δε τα δάκρυα των φίλων, οι οποίοι, αποθεώνοντες τον πολιτικόν, συνείθησαν να λατρεύουν τον άνθρωπον...."
Βέβαια, η εφημερίδα έκανε ένα λάθος, καθώς τα μάτια των πολιτικών αντιπάλων του Χαρίλαου Τρικούπη, που σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους πρωθυπουργούς στην ιστορία του ελληνικού κράτους, δεν υγράνθησαν ιδιαίτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα "Πρωία", το δημοσιογραφικό όργανο του δηληγιαννικού κόμματος περιορίστηκε ν' αναδημοσιεύσει απλά το τηλεγράφημα του Εθνικού Πρακτορείου: "ΚΑΝΝΑΙ, 30 Μαρτίου, ώρα 8.12΄μ.μ.Ο κ. Τρικούπης απέθανε την 6ην ώραν". Εξάλλου, η κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηληγιάννη ανακοίνωσε ότι "δεν δύναται να στείλη εις Κάννας πλοίον εθνικόν, διότι δεν έχει τοιούτο διαθέσιμον, αλλ' ότι θέλει καταβάλει τον ναύλον της διά ξένου εμπορικού πλοίου μεταφοράς του νεκρού, μετακομιζομένου ως εμπορεύματος και την δαπάνην της κηδείας του εν Ελλάδι!" ("Το Άστυ", 01.04.1896, σλ.3).
Στις 30 Μαρτίου 1952 δόθηκε τέλος στην ιστορία στην πιο γνωστή και χαρακτηριστική δίκη αντικομμουνιστικής υστερίας που είχε καταλάβει τη μετεμφυλιακή Ελλάδα. με την εκτέλεση τεσσάρων "κομμουνιστών κατασκόπων", που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για την "υπόθεση των ασυρμάτων". Μεταξύ αυτών ο "άνθρωπος με το γαρύφαλλο", ο Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση με την παρουσία του στο ακροατήριο. Δεκάξι πυροβολισμοί - τέσσερις για τον κάθε μελλοθάνατο - ακούστηκαν ταυτόχρονα και μετά, περήφανες οι αρχές του κράτους που "έσωσαν" τη χώρα από "εχθρούς", ξέχασαν να ενημερώσουν έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παραλαβή των σωρών, με αποτέλεσμα να περάσουν πάνω από δυο ώρες μέχρι να; φθάσει στον τόπο εκτελέσεως νεκροφόρα του Δήμου Αθηναίων για τη μεταφορά τους στο Γ΄ Νεκροταφείο.
Η επίσημη ανακοίνωση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Αττικής και Νήσων είχε ως εξής:
"Ανακοινούται ότι σήμερον 30ην Μαρτίου, ώραν 4ην και 12΄ πρωινήν εξετελέσθησαν οι καταδικασθέντες εις θάνατον επί κατασκοπία επί του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών, Μπελογιάννης Νικόλας, Αργυριάδης Ηλίας, Καλούμενος Νικόλαος και Μπάτσης Δημήτριος εις τον συνήθη τόπο εκτελέσεων (σ.σ.: στο Γουδί), τηρηθεισών όλων των νομίμων διατυπώσεων".
Στις 30 Μαρτίου 1981 σημειώθηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του τότε αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον της Ουάσιγκτον στις 14.25΄ τοπική ώρα ύστερα από ομιλία του Ρίγκαν σε εργατική ομοσπονδιακή συγκέντρωση. Ο δράστης, Τζον Γουόρνοκ Χίνκλεϊ, πυροβόλησε τέσσεριςφορές προς την πλευρά του Ρίγκαν, όμως δεν τον πέτυχε στην καρδιά ή σε κάποιο άλλο ζωτικό όργανο και λίγες μέρες αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος ανάρρωσε πλήρως. Ο Χίνκλεϊ συνελήφθη επί τόπου - δεν προσπάθησε καν να διαφύγει - ενώ στη δίκη που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα, κρίθηκε αθώος λόγω ψυχασθένειας. Οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο St. Elizabeth's στην Ουάσιγκτον, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου