ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μεταξύ όσων γεννήθηκαν μια μέρα σαν τη σημερινή περιλαμβάνεται ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ραβέλ (1875-1937), το πιο γνωστό έργο του οποίου είναι το "Μπολερό", αλλά και η σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιός Άννα Μανιάνι (1908-1973).
Από ηθοποιούς του Χόλιγουντ, η πιο γνωστή, που έχει σήμερα γενέθλια, είναι η Ρέιτσελ Βάις ("Ο Επίμονος Κηπουρός", "My Blueberry Nights", "Agora" κλπ.). Η Βάις γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1970.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Δεν υπάρχει κάποια εθνική γιορτή σε κάποιο κράτος του πλανήτη, ωστόσο στην Ελλάδα φέτος είναι η "Τσικνοπέμπτη", η μέρα που συνηθίζεται να ψήνουμε κρέας ή να λιώνουμε το λίπος από τα χοιρινά. Εξάλλου, σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας, η ερχόμενη Κυριακή (Κυριακή των Απόκρεω) είναι η τελευταία μέρα που επιτρέπεται το κρέας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 7 Μαρτίου 1948 ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1946, όταν αποφασίσθηκε η παραχώρηση των νησιών στα πλαίσια της τετραμερούς διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σοβιετικές Ένωσης, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Η τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στη Ρόδο, ενώ στο λόγο του ο δήμαρχος της πόλης, κ. Χαρίτος, ανέφερε μεταξύ άλλων:
"... Κατά την χαρμόσυνον τούτην ημέραν οι Ρόδιοι, ομού μετά των άλλων Δωδεκανησίων, αναμιμνήσκονται υπερηφάνως της λαμπράς ιστορίας της πατρίδος των, καθ' όλας αυτής τας περιόδους και δη κατά την εποχήν των σκληρών και μακρών απελευθερωτικών αυτής αγώνων. Αναπολούν συγχρόνως την απαράμιλλον δόξαν της όλης Δωδεκανησιακής Ιστορίας και την υπέροχον συμβολήν του Δωδεκανησιακού λαού εις την καθόλου διαμόρφωσιν του ελληνικού πολιτισμού και την ανάπτυξιν των τεχνών και των επιστημών. Η ιστορία της Δωδεκανήσου είναι συνδεδεμένη με σημαντικώτατα γεγονότα της καθ' όλου ελληνικής ιστορίας και με πολλούς εκ των μεγαλυτέρων ανδρών της αρχαίας Ελλάδος, όπως είναι ο Θεμιστοκλής, ο οποίος απήλλαξε τας νήσους από τον περσικόν ζυγόν και ο κορυφαίος των Ελλήνων στρατηλατών Μέγας Αλέξανδρος.
Η εκπολιτιστική δράσις των Δωδεκανησίων επροκάλεσε τον θαυμασμόν πολλών εξόχων ανδρών του γένους και απέσπασεν ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς και ευμενή σχόλια αξιολόγων ιστορικών, εν οις την πρώτην θέσιν κατέχει ο Πολύβιος, ο οποίος διεκήρυξεν ότι οι Ρόδιοι εξ όλων των Ελλήνων μοχθούν όχι μόνον διά το ίδιον συμφέρον και την πρόοδον, αλλά και διά της ολότητος την προκοπήν και του συνόλου την ανάπτυξιν και την ευημερίαν. Το προαιώνιον όνειρον των Δωδεκανησίων πραγματοποιείται σήμερον και ολοκληρούται το εθνικόν έργον των. Με την συντελουμένην σήμερον ενσωμάτωσιν της πολυπαθούς Δωδεκανήσου εις την Μητέρα Ελλάδα τερματίζεται μία οδυνηρή περίοδος της ελληνικής ιστορίας και αρχίζει μία περίοδος νέα και πλήρης ελπίδων. Οι Δωδεκανήσιοι ε΄χουν πλέον πλήρη επίγνωσιν της αποστολής των και γνωρίζουν ότι διά της ενώσεως θα συμβάλουν απ' ευθείας εις την ευημερίαν, την πρόοδον και την ακμήν της Ελλάδος. Η δε συμβολή των αυτή θα είναι πολυτιμοτάτη διά την εθνικήν πνευματικήν ανάπτυξιν και το μεγαλείον του Έθνους μας".
Εξ άλλου, από τον εξώστη του Διοικητηρίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Μαυρομιχάλης, κήρυξε επισήμως την ενσωμάτωση διαβάζοντας το σχετικό διάταγμα:
Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα
ΠΑΥΛΟΣ Α΄
Βασιλεύς των Ελλήνων
Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:
Άρθρον !ον. Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Κύμη, Κως, Λέρος και Καστερλόρριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της 4ης Αναθεωρητικής Βουλής και παρ' Ημών σήμερον κηυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της "Εφημερίδος της Κυβερνήσεως" και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις, τη 3η Ιανουαρίου 1948.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 07.03.1948 |
Στις 7 Μαρτίου 1985, κυκλοφόρησε στο εμπόριο το τραγούδι "We Are The World", για το οποίο συνέπραξαν 44 κορυφαίοι τραγουδιστές για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις δόθηκαν για τα παιδιά της Αιθιοπίας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: USA for AFRICA - WE ARE THE WORLD
Στις 7 Μαρτίου 2004 πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 45.36% έναντι 40.55% του ΠΑΣΟΚ. Στο Κοινοβούλιο εκπροσωπήθηκαν ακόμη το ΚΚΕ (5.90%) και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (3.26%). Τρεις μέρες αργότερα, νέος πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, ένας πρωθυπουργός χωρίς καμία απολύτως κυβερνητική ή άλλη διοικητική εμπειρία, μοναδικά προσόντα του οποίου ήταν η άνεση στο λόγο από το βήμα της Βουλής και το ότι ήταν εγγονός του πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου