Τα "like" που κάνουμε στο Facebook, αποκαλύπτουν αθέατες πτυχές του χαρακτήρα μας, ακόμη κι αν δεν θέλουμε να τις αποκαλύψουμε στο περιβάλλον μας, όπως είναι οι ερωτικές μας προτιμήσεις, η πολιτική μας ιδεολογία ή τα θρησκευτικά μας πιστεύω; Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η έρευνα κράτησε αρκετά χρόνια και πραγματοποιήθηκε μέσω ειδικής ιστοσελίδας στον κυβερνοχώρο ή ενός facebook app, ενώ συμμετείχαν 8 εκατομμύρια άνθρωποι απ' όλον τον πλανήτη που εκούσια απάντησαν σε ερωτήσεις σκιαγράφησης της προσωπικότητας τους, ενώ οι μισοί απ' αυτούς επέτρεψαν στους επιστήμονες να συγκρίνουν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αυτού με την ανάλυση των "like" που έχουν κάνει στο facebook - υπό καθεστώς ανωνυμίας - και να δημιουργήσουν ένα ερευνητικό μοντέλο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τέλος, 58.000 Αμερικανοί συμμετείχαν στη δεύτερη φάση της έρευνας, επιτρέποντας την ανάλυση της δικής τους προσωπικότητας βάσει των "like" που είχαν κάνει στα προφίλ τους.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με τη βοήθεια του μοντέλου που δημιούργησαν στο κομπιούτερ κατάφεραν να προβλέψουν, αν και όχι με τον ίδιο βαθμό ευστοχίας, στοιχεία της προσωπικότητας των συμμετεχόντων - από την ηλικία, το γένος και τη φυλή, μέχρι το δείκτη ευφυίας, τις πολιτικές και θρησκευτικές τους απόψεις, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, αν κάνουν χρήση ναρκωτικών κλπ.
Συγκεκριμένα, οι πιο εύστοχες μαντεψιές αφορούσαν τα θέματα φυλής (μαύρη ή λευκή), όπου η ευστοχία έφτασε το 95%, και φύλου (άντρας ή γυναίκα), με ποσοστό επιτυχίας 93%. Σε ποσοστό 85% κατάφεραν να εξακριβώσουν αν ο χρήστης ήταν Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός, ενώ στο 82% έφτασε η επιτυχία σε θέματα θρησκευτικής πίστης, αν δηλαδή ο συμμετέχων ήταν Χριστιανός ή Μουσουλμάνος. Όσον αφορά τις σεξουαλικές προτιμήσεις, φαίνεται ότι οι άνδρες είναι πιο "ανοιχτά βιβλία" - 88% επιτυχία έναντι 75% για τις γυναίκες. Εξάλλου, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι σε ποσοστό 60% ήταν σε θέση να διακριβώσουν αν οι γονείς των συμμετεχόντων είχαν χωρίσει προτού εκείνοι να είχαν κλείσει τα 21!
Όπως σημειώνει ο δρ. Μιχάλ Κοσίνσκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο σκοπός της μελέτης τους δεν είναι να ενσπείρει κάποιου είδους τεχνοφοβία ή να μας αποτρέψει από το να χρησιμοποιούμε το facebook ή άλλα σόσιαλ μίντια - το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει απλά να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε δημόσια, ακόμη και με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά. Επίσης, είναι μια μορφή πρόσκλησης προς ιντερνετικούς κολοσσούς, όπως το Facebook, η Google κλπ., ώστε να επανασχεδιαστούν οι κανόνες ασφαλείας.
Εν τω μεταξύ, μπορείτε να κάνετε κι εσείς ένα μικρό τεστ για να διαπιστώσετε αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μπορεί να "διαβάσει" και το δικό σας χαρακτήρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τη σελίδα www.youarewhatyoulike.com.
Χωρίς να απαντήσετε στην παραμικρή ερώτηση, αρκεί να συνδεθείτε - ή να είστε ήδη συνδεδεμένοι - με το Facebook, και σε δευτερόλεπτα, το YouAreWhatYouLike θα σας ενημερώσει αν είστε φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί, ήρεμοι ή αγχώδεις, ανταγωνιστικοί ή συνεργατικοί, εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς, οργανωτικοί ή πιο χαλαροί. Αν θα πέσει μέσα στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα σας; Εσείς θα το κρίνετε. Σε μένα πάντως έπεσε αρκετά κοντά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου