Σήμερα είναι Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013. Πώς αργεί να περάσει η εβδομάδα, όταν δεν έχει τριήμερο...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πιο σημαντική προσωπικότητα - της ελληνικής ιστορίας - που γεννήθηκε σαν σήμερα, υπήρξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843).
(Ένα αφιέρωμα στον Κολοκοτρώνη μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πριν την Επανάσταση του 1821 και ο θάνατος του στις 4 Φεβρουαρίου 1843.)
(Ένα αφιέρωμα στον Κολοκοτρώνη μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πριν την Επανάσταση του 1821 και ο θάνατος του στις 4 Φεβρουαρίου 1843.)
Από το χώρο της ευρωπαϊκής ιστορίας ξεχωρίζουν ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι (1881-1954, όπως και ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, ο μακροβιότερος στην ιστορία της χώρας, Χέλμουτ Κολ, που σήμερα κλείνει τα 83.
Πολλοί γνωστοί (ξένοι) ηθοποιοί γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο Μάρλον Μπράντο (1924-2004), η Ντόρις Ντέι (89 ετών), ο Άλεκ Μπάλντουιν (55), η Τζένι Γκαρθ (η "Κέλι" της τηλεοπτικής σειράς "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς", 41 ετών), αλλά και ο Γερμανός ηθοποιός Έρικ Μπράεντεν, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Χανς Γιόργκ Γκόυντεγκαστ, αλλά ίσως να τον γνωρίζετε ως "Βίκτορ Νιούμαν" από την αμερικανική σαπουνόπερα "Ατίθασα Νιάτα", που παιζόταν παλιότερα στην ελληνική τηλεόραση - το νέο του όνομα για να κάνει καριέρα στην Αμερική το απέκτησε υιοθετώντας το όνομα του χωριού Μπράεντμπεκ, όπου γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1941 και όπου έζησε μέχρι το 1959, οπότε μετανάστευσε στις ΗΠΑ.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Γουινέα γιορτάζεται η Ημέρα της Δεύτερης Δημοκρατίας, η οποία υποτίθεται ότι εγκαθιδρύθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 3ης Απριλίου 1984. Τότε, ανατράπηκε το καθεστώς του Τουρέ, ο οποίος όμως είχε πεθάνει δέκα μέρες νωρίτερα, ενώ η πραγματική, πλουραλιστική δημοκρατία και η ομαλότητα εξακολουθούν να παραμένουν το ζητούμενο στην αφρικανική χώρα.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - Info:
Στις 3 Απριλίου 1881 ισχυρότατος σεισμός ισοπέδωσε το νησί της Χίου. Η ελληνική εφημερίδα "Αλήθεια" περιέγραφε στις 23 Μαρτίου (π.η.):
"ΧΙΟΣ, 3 Απριλίου 11.45΄μ.μ. - Σήμερον σφοδρός σεισμός συνέβη ενταύθα σπουδαίας πρξενήσας ζημίας και πολλά κατστρέψας θύματα. Αι λεπτομέρειαι δε του σεισμού τούτου ελλείπουσι. Η εκ του σεισμού προξενηθείσα συμφορά είναι ανυπολόγιστος. Η πόλις και τα πέριξ αυτής χωρία κατεστράφησαν εξ ολοκλήρου. Εις 3000 υπολογίζονται οι φονευθέντες και οι πληγωθέντες. Οι κάτοικοι ευρίσκονται εν υπάιθρω, οι δε σεισμοί εξακολουθούσιν"
Τρεις μέρες αργότερα, η ίδια εφημερίδα δημοσίευε την πληροφορία ότι "τριάκοντα κώμαι της νήσου εντελώς κατεστράφησαν, εις πολλάς δε χιλιάδας ανέρχονται τα εκ του σεισμού τούτου θύματα" ενώ "τεσσαράκοντα χιλιάδες ανθρώπων μένουσιν άστεγοι, γυμνοί και εστερημένοι άρτου. Πολλά ατμόπλοια περιμένονται εκ Σμύρνης και Κωνσταντινουπόλεως κομίζοντας τροφάς, σκηνάς και ιατρούς".
Στις 3 Απριλίου 1939, στις 6 το πρωί, έφυγε από την ζωή ένας από τους σημαντικότερους δημάρχους της Αθήνας, ο Σπύρος Μερκούρης σε ηλικία 83 ετών ύστερα από πνευμονία. Την ίδια μέρα, η εφημερίδα "Έθνος" δημοσίευε ένα βιογραφικό σημείωμα:
"Ο Σπύρος Μερκούρης εγεννήθη τω 1856 εν Ερμιόνη. Ήτο εγγονός του Σπύρου Γ. Μερκούρη, χιλιάρχου του Αγώνος του '21 και πληρεξουσίου και υιός του Γεωργίου Σπ. Μερκούρη, πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού και πλοιοκτήτου, εκ μητρός δε ανήκεν εις την οικογένειαν του στρατηγού Σταματίου Μήτσα, του Αγώνος. Κατετάγη εθελοντής και ετραυματίσθη εις την επανάστασιν του 1878 εν Θεσσαλία. Επίσης ηγωνίσθη κατά τας εξεγέρσεις εν Κρήτη,. Εσπούδασε την ιατρικήν εις το Πανεπιστήμιον Αθηνών και τω 1881 διωρίσθη διευθυντής του Δημοτικού Νοσοκομείου, διατηρήσας την θέσιν αυτήν μέχρι του 1894, οπότε εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων, διά πρώτην φοράν, αφού προηγουμένως είχεν εκλεγή δις δημοτικός σύμβουλος. Κατά τας δημοτικάς εκλογάς του 1903 εξελέγη και πάλιν δήμαρχος Αθηναίων, ως και κατά τας εκλογάς του 1907 μέχρι του 1914, οπότε εξελέγη δήμαρχος ο Εμμ. Μπενάκης. Η επί τρεις συναπτάς τετραετίας θητείας του εις το αξίωμα του ανωτάτου δημοτικού άρχοντος υπήρξεν εξαιρετικά δημιουργική διά την πόλιν των Αθηνών. Ο Σπύρος Μερκούρης έδωκεν την πρώτην γενναίαν ώθησιν εις την προσπάθειαν υπέρ της αναπτύξεως της Πρωτευούσης, την οποίαν επροίκισε με μεγάλα δημοτικά έργα και εις την οποίαν γενικώς παρέσχεν τας βασικάς προϋποθέσεις διά την μετέπειτα εξέλιξιν της. Το 1929 εξελέγη γερουσιαστής, αλλά παρητήθη του αξιώματος τούτου τον Αύγουστον του ιδίου έτους, εκλεγείς διά τετάρτην και τελευταίαν φοράν δήμαρχος Αθηναίων".
Στις 3 Απριλίου 1990 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα. Δότρια ήταν μια 40χρονη γυναίκα, που πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ λήπτης ήταν ένας 63χρονος άνδρα, που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο θεραπευτήριο "Υγεία" από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Τόλη, ενώ η διάρκεια της ήταν τέσσερις ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου