Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών του τηλεοπτικού Φεστιβάλ των Καννών (MIPTV), η ελβετική εταιρία The Wit, που ασχολείται με την προώθηση τηλεοπτικών και ψηφιακών προγραμμάτων, ανακοίνωσε μια λίστα με τα 50 τηλεοπτικά προγράμματα που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια επιλέγοντας ένα πρόγραμμα για κάθε χρονιά. Η λίστα είναι πραγματικά "παγκόσμια" περιλαμβάνοντας σίριαλ, κινούμενα σχέδια, τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι κλπ. από διάφορες χώρες του πλανήτη, όπως Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδά, Γαλλία, Τουρκία, Αυστραλία, Μ. Βρετανία και, φυσικά, ΗΠΑ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της The Wit, η επιλογή έγινε με κριτήριο το μέγεθος της επιρροής που άσκησε το κάθε πρόγραμμα είτε στη διεθνή είτε μόνο στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται και εκπομπές που δεν είναι ευρύτερα γνωστές, όμως καθήλωσαν τους τηλεθεατές στη χώρα προβολής τους. Επίσης, δεν περιελήφθησαν προγράμματα από τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως το BBC, που δεν επέτρεψαν στην εταιρία να προβάλλει στην ιστοσελίδα της αποσπάσματα από τις δικές τους παραγωγές. Έτσι, η Βρετανία εκπροσωπείται στη λίστα κυρίως από προγράμματα του ιδιωτικού ITV.
Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι απόλυτα. Πού είναι το True Blood, που έβαλε τα βαμπίρ και πάλι στο παιχνίδι, το "Walking Dead", ακόμη και το "Sex and the City", που απενοχοποίησε τις γυναίκες-κυνηγούς; Αλλά, ok, στο κάτω κάτω είναι απλά μια λίστα...
1963: Astro Boy (Ιαπωνία)
Η πρώτη ιαπωνική σειρά κινουμένων σχεδίων, που θεωρείται ότι "γέννησε" τα anime.
1964: Jepoardy (ΗΠΑ)
Τηλεπαιχνίδι γνώσεων του NBC, που εξακολουθεί να προβάλλεται μέχρι σήμερα, ενώ το φορμάτ του έχει αγοραστεί από τηλεοπτικούς σταθμούς σε περισσότερες από 30 χώρες.
1965: The Dating Game (ΗΠΑ)
Πρόκειται για τηλεπαιχνίδι πρόδρομο του γνωστού στην Ελλάδα "Ραντεβού στα τυφλά". Το ελληνικό παιχνίδι είχε βασιστεί στο βρετανικό "Blind Date", που όμως είχε ελάχιστες διαφορές από το αυθεντικό "The Dating Game", που έκανε πρεμιέρα στο ABC στις 20 Δεκεμβρίου 1965.
1966: Star Trek (ΗΠΑ)
Η γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας, που απέκτησε διάφορα spin-offs, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.
1967: Aktenzeichen XY … ungelöst (Γερμανία)
Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή διαλεύκανσης εγκλημάτων, που ενέπνευσε αντίστοιχα πετυχημένα προγράμματα, όπως το "America's Most Wanted". Εξακολουθεί να προβάλλεται μέχρι σήμερα από το δίκτυο ZDF.
1968: Columbo (ΗΠΑ)
Ο "Επιθεωρητής Κολόμπο", όπως προβαλλόταν στην ελληνική τηλεόραση, αποτελεί έναν από τους θρυλικότερους τηλεοπτικούς ντεντέκτιβ, που έχει περιληφθεί πολλές φορές σε σχετικές λίστες με τα πιο αγαπημένα σίριαλ όλων των εποχών.
1969: Sesame Street (ΗΠΑ)
Είναι το πιο διάσημο παιδικό πρόγραμμα στον κόσμο, που στην Ελλάδα προβαλλόταν τη δεκαετία του '80 με τον τίτλο "Σουσάμι Άνοιξε". Εξακολουθεί να προβάλλεται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές χώρες του πλανήτη.
1970: Coronation Street (Μ. Βρετανία)
Αν και η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 1960, για κάποιο λόγο η ιστοσελίδα θεώρησε ότι έπρεπε να την περιλάβει στη λίστα της για τη συγκεκριμένη χρονιά. Είναι η παλιότερη σαπουνόπερα της βρετανικής και της παγκόσμιας τηλεόρασης - απ' όσες προβάλλονται αυτήν τη στιγμή.
1971: The Persuaders (Μ. Βρετανία)
Μια βρετανική σειρά δράσης 24 μόλις επεισοδίων (μία σαιζόν) με πρωταγωνιστές τους Τόνι Κέρτις και Ρότζερ Μουρ, πριν ο τελευταίος γίνει Τζέιμς Μποντ.
1972: The Price Is Right (ΗΠΑ)
Είναι το μακροβιότερο τηλεπαιχνίδι της αμερικανικής τηλεόρασης, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα είχε προβληθεί και μια ελληνική εκδοχή από τον ΑΝΤ1 με τίτλο "Η τιμή, τιμή δεν έχει".
1973: The Young & The Restless (ΗΠΑ)
Τα "Ατίθασα Νιάτα" θεωρείται η πιο πετυχημένη σαπουνόπερα της αμερικανικής τηλεόρασης, καθώς έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση όλων των σίριαλ του συγκεκριμένου είδους τα τελευταία 25 χρόνια.
1974: Derrick (Γερμανία)
Γερμανική αστυνομική σειρά που προβαλλόταν επί 24 χρόνια και ήταν αρκετά δημοφιλής στη Γαλλία και τη Νορβηγία, στις οποίες εξακολουθεί να προβάλλεται σε επανάληψη μέχρι σήμερα.
1975: Wheel of Fortune (ΗΠΑ)
"Ο τροχός της τύχης" ήταν και παραμένει ένα από τα κλασικότερα τηλεπαιχνίδια παγκοσμίως.
1976: Family Feud (ΗΠΑ)
Ακόμη ένα κλασικό τηλεπαιχνίδι, που στην Ελλάδα το αγαπήσαμε ως "Κόντρες" με παρουσιαστή τον αξέχαστο Βλάση Μπονάτσο και ως "Κόντρα Πλακέ" με το Σπύρο Παπαδόπουλο.
1977: The Krypton Factor (Μ. Βρετανία)
Ακόμη ένα τηλεπαιχνίδι, βρετανικής προέλευσης αυτήν τη φορά, με κάποια αόριστα "υπερφυσικά" στοιχεία, ενώ και ο τίτλος του παρέπεμπε στον πλανήτη του Σούπερμαν. Μπορεί στη Μ. Βρετανία να προβαλλόταν είκοσι χρόνια, όμως δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.
1978: Dallas (ΗΠΑ)
Μπορεί η "Δυναστεία" να σημείωνε μεγαλύτερες τηλεθεάσεις παγκοσμίως, όμως δεν θα προβαλλόταν ποτέ στην τηλεόραση, αν δεν είχε προηγηθεί το "Ντάλας" και ο Τζέι Αρ Έουινγκ.
1979: The Kids of Degrassi Street (Καναδάς)
Η παιδική σειρά που έβαλε τον Καναδά στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη και στην πορεία εξελίχθηκε ως ένα πολύ δυνατό τηλεοπτικό franchise. Αυτήν την περίοδο προβάλλεται το "Degrassi: The Next Generation".
1980: Grendizer (Ιαπωνία)
Ακόμη ένα ιαπωνικό anime - με ρομπότ αυτήν τη φορά - που δεν θυμάμαι να έχω δει στην ελληνική τηλεόραση ως παιδί. Πάντως, ήταν - και παραμένει - πολύ δημοφιλές στη Μέση Ανατολή.
1981: Wetten, dass..? (Γερμανία)
Ένα γερμανικής προέλευσης σόου, στο οποίο καθημερινοί άνθρωποι στοιχηματίζουν αν μπορούν να καταφέρουν να εκπληρώσουν δύσκολες υποχρεώσεις.
1982: Des chiffres et des lettres (Γαλλία)
Το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι με "γράμματα και αριθμούς" είναι η παλαιότερη εκπομπή που εξακολουθεί να προβάλλεται στη γαλλική τηλεόραση μέχρι σήμερα, ενώ τα δικαιώματα του έχουν αγοραστεί από τηλεοπτικούς σταθμούς πολλών κρατών.
1983: The Thorn Birds (ΗΠΑ)
Ή αλλιώς "Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας", μια από τις πιο θρυλικές μίνι σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Colleen McCullough, που αφηγείται το ερωτικό πάθος μιας δυναμικής γυναίκας για έναν καθολικό ιερέα.
1984: La Piovra (Ιταλία)
Ιταλική μίνι σειρά για τη δράση της ιταλικής μαφίας, που προκάλεσε αίσθηση.
1985: Neighbours (Αυστραλία)
Σαπουνόπερα made in Αυστραλία, από την οποία ξεκίνησαν η Κάιλι Μινόγκ, η Νάταλι Ιμπρούλια, ο Γκάι Πιρς κ.ά.
1986: Fun TV with Kato-chan and Ken-chan (Ιαπωνία)
Αν αναρωτιέστε ποιος ξεκίνησε τη μόδα με τα αστεία home-videos στην τηλεόραση, ήταν το συγκεκριμένο ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ιαπωνικής τηλεόρασης.
1987: The Bold and the Beautiful (ΗΠΑ)
Η "Τόλμη και Γοητεία" παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα εξαγώγιμα τηλεοπτικά προϊόντα της αμερικανικής τηλεόρασης.
1988: Home & Away (Αυστραλία)
Άλλη μία αυστραλιανή σαπουνόπερα, εξαιρετικά δημοφιλής σε πολλά κράτη, όχι όμως και στην Ελλάδα, όπου προβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από το ΣΚΑΪ με τον τίτλο "Το σπίτι της καρδιάς μας".
1989: The Simpsons (ΗΠΑ)
Πόσο ξενέρωτη θα ήταν η τηλεόραση χωρίς τον Χόμερ Σίμπσον;
1990: Fort Boyard (Γαλλία)
Ένα μεσαιωνικό κάστρο στη μέση του ωκεανού, κρυμμένο χρυσάφι και συναγωνισμός δύο ομάδων για το ποιος θα ανακαλύψει το θησαυρό. Έχει προβληθεί και στην Ελλάδα από τη συχνότητα του Star Channel με παρουσιαστή το Χρήστο Φερεντίνο.
1991: Rugrats (ΗΠΑ)
Πολυβραβευμένη σειρά κινουμένων σχεδίων, στην οποία μωρά ενός έτους φέρνουν τον κόσμο ανάποδα.
1992: The Real World (ΗΠΑ)
Ένα από τα παλιότερα και μακροβιότερα ριάλιτι στην ιστορία της τηλεόρασης, που αφηγείται την καθημερινότητα καθημερινών ανθρώπων σε μορφή επεισοδίων. Παραδόξως, στη λίστα της ιστοσελίδας δεν περιλαμβάνεται το πρώτο ριάλιτι-ντοκιμαντέρ με τίτλο "An American Family", το οποίο άλλωστε ενέπνευσε και τους δημιουργούς του "The Real World", και το οποίο είχε προβληθεί το 1973 από το αμερικανικό δίκτυο PBS.
1993: Beavis & Butthead (ΗΠΑ)
Η ανατρεπτική σειρά κινουμένων σχεδίων του MTV με το αναρχοσατιρικό χιούμορ, που προκάλεσε αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις
1994: Friends (ΗΠΑ)
Ίσως η πιο δημοφιλής αμερικανική κωμική σειρά σε παγκόσμιο επίπεδο.
1995: Caiga quien caiga (Αργεντινή)
Εβδομαδιαία σατιρική εκπομπή που σχολιάζει την επικαιρότητα με άλλο μάτι. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η πιο γνωστή εκπομπή αυτού του είδους. Γιατί περιλαμβάνεται στη λίστα.... παραμένει μυστήριο!
1996: Dragon Ball GT (Ιαπωνία)
Μια από τις πολλές σειρές anime της ιαπωνικής τηλεόρασης του διάσημου manga Dragonball. Το αστείο είναι ότι στην ελληνική έκδοση της Wikipedia διαβάζουμε πως ειδικά το "GT", που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα, "δεν είχε την ίδια επιτυχία με τις δύο προηγούμενες (σειρές) και μερικοί φανατικοί αγνοούν την ύπαρξη της"
1997: Survivor (Σουηδία)
Αν δεν το είχαν εφεύρει οι Σουηδοί το 1997, ποιος θα γνώριζε σήμερα την Ορθούλα Παπαδάκου;
1998: Who Wants to Be a Millionaire? (Μ. Βρετανία)
Το παιχνίδι που έκανε τις ερωτήσεις γνώσης και πάλι της μόδας, ενώ πρόσθεσε ένα έξτρα στοιχείο ψυχολογικής πίεσης στον παίκτη με σκοτεινά ντεκόρ και επιβλητικούς ήχους.
1999: Big Brother (Ολλανδία)
Το περίεργο δεν είναι ότι περιλαμβάνεται στη λίστα με τις εκπομπές που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην τηλεόραση, αλλά που σε πολλές χώρες εξακολουθεί να προβάλλεται 14 χρόνια μετά. Μόνο στην Ελλάδα βαριόμαστε τόσο γρήγορα;
2000: Popstars (Αυστραλία)
Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο μουσικό τάλεντ σόου ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα στη Νέα Ζηλανδία, αλλά επιβλήθηκε ως διεθνές τηλεοπτικό προϊόν από την Αυστραλία. Μια ελληνική εκδοχή προβλήθηκε από το Mega, το συγκρότημα που δημιουργήθηκε δε το θυμούνται ούτε καν τα μέλη του, αλλά - ευτυχώς - μας έμεινε η Σάγια.
2001: O Clone (Βραζιλία)
Καλτ βραζιλιάνικη τηλενουβέλα με θέμα την κλωνοποίηση ανθρώπων, που σημείωσε ρεκόρ τηλεθεάσεων, όπου κι αν προβλήθηκε. Στην Ελλάδα δεν προβλήθηκε ποτέ, καθώς το 2001 η μόδα των βραζιλιάνικων σίριαλ είχε ξεπεραστεί προ πολλού, ενώ το τηλεοπτικό κοινό είχε πέσει με τα μούτρα στα μεξικάνικα.
2002: American Idol (ΗΠΑ)
Ποιος δεν θέλει να γίνει (μουσικό) είδωλο; Αν κρίνουμε από τις τηλεθεάσεις, τις συμμετοχές των χιλιάδων υποψηφίων ταλέντων και τα εκατομμύρια τηλεθεατών σ' όλον τον κόσμο, όλοι λίγο πολύ το ονειρευτήκαμε.
2003: Rebelde Way (Αργεντινή)
Οι "Ανυπότακτες Καρδιές", όπως έγινε γνωστή η συγκεκριμένη σειρά στην Ελλάδα, έκλεψαν τις καρδιές εκατομμυρίων εφήβων σ' όλον τον κόσμο και παράλληλα δημιούργησαν ένα πολύ πετυχημένο μουσικό συγκρότημα.
2004: Desperate Housewives (ΗΠΑ)
Η επιρροή των "Νοικοκυρών σε απόγνωση" ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των τεσσάρων απελευθερωμένων σεξουαλικά γυναικών του "Sex and the City"; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ναι, και παρά τη διαφωνία μας, δεν μπορούμε παρά να συμβιβαστούμε με την ετυμηγορία αυτή. Πάντως, η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του γιατί κάποια σίριαλ είναι καλό να σταματούν στην πρώτη - άντε δεύτερη - σαιζόν κι ας σημειώνουν υψηλότατες τηλεθεάσεις.
2005: Noor (Τουρκία)
Μπορεί η συγκεκριμένη τουρκική σειρά να μην έχει προβληθεί στην Ελλάδα, όμως προβλήθηκε στις χώρες της Μέσης Ανατολής σημειώνοντας εξαιρετικές τηλεθεάσεις και κάνοντας τις τουρκικές σαπουνόπερες της μόδας.
2006: Got Talent (ΗΠΑ)
Επιτέλους κι ένα τάλεντ σόου που δεν έψαχνε απλά για τραγουδιστές, ασχέτως αν οι νικητές ήταν συνήθως τραγουδιστές ή χορευτές.
2007: Forbrydelsen (Δανία)
Η δανέζικη αυτή αστυνομική σειρά, που προβλήθηκε πρόσφατα και στο Mega ("The Killing") με μέτρια απήχηση, είχε σημειώσει εξαιρετικές τηλεθεάσεις όπου κι αν προβλήθηκε, ενώ δημιούργησε στη Βρετανία μια υστερία για τα χοντρά (και ακαλαίσθητα) πουλόβερ της πρωταγωνίστριας.
2008: Murdoch Mysteries (Καναδάς)
Αστυνομική σειρά που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1890 και βασίζεται στα βιβλία της συγγραφέα Μορίν Τζένινγκς.
2009: MasterChef Australia (Αυστραλία)
Και ξαφνικά όλοι ήθελαν να γίνουν σεφ!
2010: The Voice (Ολλανδία)
Η απάντηση στα τάλεντ σόου τύπου "Idol", όπου το ζητούμενο δεν είναι πλέον "όλο το πακέτο", αλλά η φωνή του τραγουδιστή και μόνο.
2011: Homeland (ΗΠΑ)
Η σειρά που έβαλε τους τηλεθεατές στα άδυτα των κατασκόπων της CIA, βασισμένη στο ισραηλινό σίριαλ "Hatufim".
2012: Escobar, el patrón del mal (Κολομβία)
Η ζωή του διαβόητου αρχιβαρώνου ναρκωτικών έγινε τηλενουβέλα και καθήλωσε τους Κολομβιανούς στις τηλεοράσεις τους.
Αν και η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 1960, για κάποιο λόγο η ιστοσελίδα θεώρησε ότι έπρεπε να την περιλάβει στη λίστα της για τη συγκεκριμένη χρονιά. Είναι η παλιότερη σαπουνόπερα της βρετανικής και της παγκόσμιας τηλεόρασης - απ' όσες προβάλλονται αυτήν τη στιγμή.
1971: The Persuaders (Μ. Βρετανία)
Μια βρετανική σειρά δράσης 24 μόλις επεισοδίων (μία σαιζόν) με πρωταγωνιστές τους Τόνι Κέρτις και Ρότζερ Μουρ, πριν ο τελευταίος γίνει Τζέιμς Μποντ.
1972: The Price Is Right (ΗΠΑ)
Είναι το μακροβιότερο τηλεπαιχνίδι της αμερικανικής τηλεόρασης, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα είχε προβληθεί και μια ελληνική εκδοχή από τον ΑΝΤ1 με τίτλο "Η τιμή, τιμή δεν έχει".
1973: The Young & The Restless (ΗΠΑ)
Τα "Ατίθασα Νιάτα" θεωρείται η πιο πετυχημένη σαπουνόπερα της αμερικανικής τηλεόρασης, καθώς έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση όλων των σίριαλ του συγκεκριμένου είδους τα τελευταία 25 χρόνια.
1974: Derrick (Γερμανία)
Γερμανική αστυνομική σειρά που προβαλλόταν επί 24 χρόνια και ήταν αρκετά δημοφιλής στη Γαλλία και τη Νορβηγία, στις οποίες εξακολουθεί να προβάλλεται σε επανάληψη μέχρι σήμερα.
1975: Wheel of Fortune (ΗΠΑ)
"Ο τροχός της τύχης" ήταν και παραμένει ένα από τα κλασικότερα τηλεπαιχνίδια παγκοσμίως.
1976: Family Feud (ΗΠΑ)
Ακόμη ένα κλασικό τηλεπαιχνίδι, που στην Ελλάδα το αγαπήσαμε ως "Κόντρες" με παρουσιαστή τον αξέχαστο Βλάση Μπονάτσο και ως "Κόντρα Πλακέ" με το Σπύρο Παπαδόπουλο.
1977: The Krypton Factor (Μ. Βρετανία)
Ακόμη ένα τηλεπαιχνίδι, βρετανικής προέλευσης αυτήν τη φορά, με κάποια αόριστα "υπερφυσικά" στοιχεία, ενώ και ο τίτλος του παρέπεμπε στον πλανήτη του Σούπερμαν. Μπορεί στη Μ. Βρετανία να προβαλλόταν είκοσι χρόνια, όμως δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.
1978: Dallas (ΗΠΑ)
Μπορεί η "Δυναστεία" να σημείωνε μεγαλύτερες τηλεθεάσεις παγκοσμίως, όμως δεν θα προβαλλόταν ποτέ στην τηλεόραση, αν δεν είχε προηγηθεί το "Ντάλας" και ο Τζέι Αρ Έουινγκ.
1979: The Kids of Degrassi Street (Καναδάς)
Η παιδική σειρά που έβαλε τον Καναδά στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη και στην πορεία εξελίχθηκε ως ένα πολύ δυνατό τηλεοπτικό franchise. Αυτήν την περίοδο προβάλλεται το "Degrassi: The Next Generation".
1980: Grendizer (Ιαπωνία)
Ακόμη ένα ιαπωνικό anime - με ρομπότ αυτήν τη φορά - που δεν θυμάμαι να έχω δει στην ελληνική τηλεόραση ως παιδί. Πάντως, ήταν - και παραμένει - πολύ δημοφιλές στη Μέση Ανατολή.
1981: Wetten, dass..? (Γερμανία)
Ένα γερμανικής προέλευσης σόου, στο οποίο καθημερινοί άνθρωποι στοιχηματίζουν αν μπορούν να καταφέρουν να εκπληρώσουν δύσκολες υποχρεώσεις.
1982: Des chiffres et des lettres (Γαλλία)
Το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι με "γράμματα και αριθμούς" είναι η παλαιότερη εκπομπή που εξακολουθεί να προβάλλεται στη γαλλική τηλεόραση μέχρι σήμερα, ενώ τα δικαιώματα του έχουν αγοραστεί από τηλεοπτικούς σταθμούς πολλών κρατών.
1983: The Thorn Birds (ΗΠΑ)
Ή αλλιώς "Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας", μια από τις πιο θρυλικές μίνι σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Colleen McCullough, που αφηγείται το ερωτικό πάθος μιας δυναμικής γυναίκας για έναν καθολικό ιερέα.
1984: La Piovra (Ιταλία)
Ιταλική μίνι σειρά για τη δράση της ιταλικής μαφίας, που προκάλεσε αίσθηση.
1985: Neighbours (Αυστραλία)
Σαπουνόπερα made in Αυστραλία, από την οποία ξεκίνησαν η Κάιλι Μινόγκ, η Νάταλι Ιμπρούλια, ο Γκάι Πιρς κ.ά.
1986: Fun TV with Kato-chan and Ken-chan (Ιαπωνία)
Αν αναρωτιέστε ποιος ξεκίνησε τη μόδα με τα αστεία home-videos στην τηλεόραση, ήταν το συγκεκριμένο ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ιαπωνικής τηλεόρασης.
1987: The Bold and the Beautiful (ΗΠΑ)
Η "Τόλμη και Γοητεία" παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα εξαγώγιμα τηλεοπτικά προϊόντα της αμερικανικής τηλεόρασης.
1988: Home & Away (Αυστραλία)
Άλλη μία αυστραλιανή σαπουνόπερα, εξαιρετικά δημοφιλής σε πολλά κράτη, όχι όμως και στην Ελλάδα, όπου προβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από το ΣΚΑΪ με τον τίτλο "Το σπίτι της καρδιάς μας".
1989: The Simpsons (ΗΠΑ)
Πόσο ξενέρωτη θα ήταν η τηλεόραση χωρίς τον Χόμερ Σίμπσον;
1990: Fort Boyard (Γαλλία)
Ένα μεσαιωνικό κάστρο στη μέση του ωκεανού, κρυμμένο χρυσάφι και συναγωνισμός δύο ομάδων για το ποιος θα ανακαλύψει το θησαυρό. Έχει προβληθεί και στην Ελλάδα από τη συχνότητα του Star Channel με παρουσιαστή το Χρήστο Φερεντίνο.
1991: Rugrats (ΗΠΑ)
Πολυβραβευμένη σειρά κινουμένων σχεδίων, στην οποία μωρά ενός έτους φέρνουν τον κόσμο ανάποδα.
1992: The Real World (ΗΠΑ)
Ένα από τα παλιότερα και μακροβιότερα ριάλιτι στην ιστορία της τηλεόρασης, που αφηγείται την καθημερινότητα καθημερινών ανθρώπων σε μορφή επεισοδίων. Παραδόξως, στη λίστα της ιστοσελίδας δεν περιλαμβάνεται το πρώτο ριάλιτι-ντοκιμαντέρ με τίτλο "An American Family", το οποίο άλλωστε ενέπνευσε και τους δημιουργούς του "The Real World", και το οποίο είχε προβληθεί το 1973 από το αμερικανικό δίκτυο PBS.
1993: Beavis & Butthead (ΗΠΑ)
Η ανατρεπτική σειρά κινουμένων σχεδίων του MTV με το αναρχοσατιρικό χιούμορ, που προκάλεσε αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις
1994: Friends (ΗΠΑ)
Ίσως η πιο δημοφιλής αμερικανική κωμική σειρά σε παγκόσμιο επίπεδο.
1995: Caiga quien caiga (Αργεντινή)
Εβδομαδιαία σατιρική εκπομπή που σχολιάζει την επικαιρότητα με άλλο μάτι. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η πιο γνωστή εκπομπή αυτού του είδους. Γιατί περιλαμβάνεται στη λίστα.... παραμένει μυστήριο!
1996: Dragon Ball GT (Ιαπωνία)
Μια από τις πολλές σειρές anime της ιαπωνικής τηλεόρασης του διάσημου manga Dragonball. Το αστείο είναι ότι στην ελληνική έκδοση της Wikipedia διαβάζουμε πως ειδικά το "GT", που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα, "δεν είχε την ίδια επιτυχία με τις δύο προηγούμενες (σειρές) και μερικοί φανατικοί αγνοούν την ύπαρξη της"
1997: Survivor (Σουηδία)
Αν δεν το είχαν εφεύρει οι Σουηδοί το 1997, ποιος θα γνώριζε σήμερα την Ορθούλα Παπαδάκου;
1998: Who Wants to Be a Millionaire? (Μ. Βρετανία)
Το παιχνίδι που έκανε τις ερωτήσεις γνώσης και πάλι της μόδας, ενώ πρόσθεσε ένα έξτρα στοιχείο ψυχολογικής πίεσης στον παίκτη με σκοτεινά ντεκόρ και επιβλητικούς ήχους.
1999: Big Brother (Ολλανδία)
Το περίεργο δεν είναι ότι περιλαμβάνεται στη λίστα με τις εκπομπές που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην τηλεόραση, αλλά που σε πολλές χώρες εξακολουθεί να προβάλλεται 14 χρόνια μετά. Μόνο στην Ελλάδα βαριόμαστε τόσο γρήγορα;
2000: Popstars (Αυστραλία)
Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο μουσικό τάλεντ σόου ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα στη Νέα Ζηλανδία, αλλά επιβλήθηκε ως διεθνές τηλεοπτικό προϊόν από την Αυστραλία. Μια ελληνική εκδοχή προβλήθηκε από το Mega, το συγκρότημα που δημιουργήθηκε δε το θυμούνται ούτε καν τα μέλη του, αλλά - ευτυχώς - μας έμεινε η Σάγια.
2001: O Clone (Βραζιλία)
Καλτ βραζιλιάνικη τηλενουβέλα με θέμα την κλωνοποίηση ανθρώπων, που σημείωσε ρεκόρ τηλεθεάσεων, όπου κι αν προβλήθηκε. Στην Ελλάδα δεν προβλήθηκε ποτέ, καθώς το 2001 η μόδα των βραζιλιάνικων σίριαλ είχε ξεπεραστεί προ πολλού, ενώ το τηλεοπτικό κοινό είχε πέσει με τα μούτρα στα μεξικάνικα.
2002: American Idol (ΗΠΑ)
Ποιος δεν θέλει να γίνει (μουσικό) είδωλο; Αν κρίνουμε από τις τηλεθεάσεις, τις συμμετοχές των χιλιάδων υποψηφίων ταλέντων και τα εκατομμύρια τηλεθεατών σ' όλον τον κόσμο, όλοι λίγο πολύ το ονειρευτήκαμε.
2003: Rebelde Way (Αργεντινή)
Οι "Ανυπότακτες Καρδιές", όπως έγινε γνωστή η συγκεκριμένη σειρά στην Ελλάδα, έκλεψαν τις καρδιές εκατομμυρίων εφήβων σ' όλον τον κόσμο και παράλληλα δημιούργησαν ένα πολύ πετυχημένο μουσικό συγκρότημα.
2004: Desperate Housewives (ΗΠΑ)
Η επιρροή των "Νοικοκυρών σε απόγνωση" ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των τεσσάρων απελευθερωμένων σεξουαλικά γυναικών του "Sex and the City"; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ναι, και παρά τη διαφωνία μας, δεν μπορούμε παρά να συμβιβαστούμε με την ετυμηγορία αυτή. Πάντως, η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του γιατί κάποια σίριαλ είναι καλό να σταματούν στην πρώτη - άντε δεύτερη - σαιζόν κι ας σημειώνουν υψηλότατες τηλεθεάσεις.
2005: Noor (Τουρκία)
Μπορεί η συγκεκριμένη τουρκική σειρά να μην έχει προβληθεί στην Ελλάδα, όμως προβλήθηκε στις χώρες της Μέσης Ανατολής σημειώνοντας εξαιρετικές τηλεθεάσεις και κάνοντας τις τουρκικές σαπουνόπερες της μόδας.
2006: Got Talent (ΗΠΑ)
Επιτέλους κι ένα τάλεντ σόου που δεν έψαχνε απλά για τραγουδιστές, ασχέτως αν οι νικητές ήταν συνήθως τραγουδιστές ή χορευτές.
2007: Forbrydelsen (Δανία)
Η δανέζικη αυτή αστυνομική σειρά, που προβλήθηκε πρόσφατα και στο Mega ("The Killing") με μέτρια απήχηση, είχε σημειώσει εξαιρετικές τηλεθεάσεις όπου κι αν προβλήθηκε, ενώ δημιούργησε στη Βρετανία μια υστερία για τα χοντρά (και ακαλαίσθητα) πουλόβερ της πρωταγωνίστριας.
2008: Murdoch Mysteries (Καναδάς)
Αστυνομική σειρά που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1890 και βασίζεται στα βιβλία της συγγραφέα Μορίν Τζένινγκς.
2009: MasterChef Australia (Αυστραλία)
Και ξαφνικά όλοι ήθελαν να γίνουν σεφ!
2010: The Voice (Ολλανδία)
Η απάντηση στα τάλεντ σόου τύπου "Idol", όπου το ζητούμενο δεν είναι πλέον "όλο το πακέτο", αλλά η φωνή του τραγουδιστή και μόνο.
2011: Homeland (ΗΠΑ)
Η σειρά που έβαλε τους τηλεθεατές στα άδυτα των κατασκόπων της CIA, βασισμένη στο ισραηλινό σίριαλ "Hatufim".
2012: Escobar, el patrón del mal (Κολομβία)
Η ζωή του διαβόητου αρχιβαρώνου ναρκωτικών έγινε τηλενουβέλα και καθήλωσε τους Κολομβιανούς στις τηλεοράσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου