Σήμερα είναι Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σημαντικοί Έλληνες που γεννήθηκαν σαν σήμερα ήταν ο στρατιωτικός Δημήτρης Πλαπούτας (1786-1864), αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και ο δημοτικιστής συγγραφέας Γιάννης Ψυχάρης (1854-1929), ενώ στις 15 Μαΐου γεννήθηκε και η αθλήτρια Αιμιλία Τσουλφά (41 ετών), πρωταθλήτρια στην ιστιοπλοΐα και χρυσή ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004.
Σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα και τιμήθηκαν με Νόμπελ υπήρξαν:
-- ο Πιέρ Κιουρί (1859-1906), στον οποίο απονεμήθηκε -από κοινού με τη σύζυγο του- το Νόμπελ Φυσικής το 1903 για τις έρευνες τους στα φαινόμενα της ραδιενεργούς ακτινοβολίας, που είχε ανακαλύψει πρώτος ο Ανρί Μπεκερέλ (επίσης βραβεύθηκε με Νόμπελ την ίδια χρονιά)
-- ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Σάμιουελσον (1915-2009), που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 1970.
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκαν και δύο πολιτικές προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στη διεθνή διπλωματία, αλλά θεωρούνται αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, ο Κλέμενς φον Μέττερνιχ (1773-1859), γνωστός στην Ελλάδα από την έντονα εχθρική διάθεση που επέδειξε απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση, και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα, Μαντλίν Ολμπράιτ (76 ετών), που έχει επικριθεί για μεροληπτική στάση εναντίον των Σέρβων κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού δράματος.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Ισίδωρος, που θεωρείται πολιούχος της Μαδρίτης (αλλά και προστάτης των αγροτών) και στην ισπανική πρωτεύουσα επικρατεί πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Ημέρα Μνήμης είναι η σημερινή για τους Παλαιστίνιους, η επονομαζόμενη και "Ημέρα της Καταστροφής" (Nakba). Σαν σήμερα το 1948 ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, μία ημέρα μετά την αποχώρηση των Βρετανών από την περιοχή και την ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους του Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, σήμερα συμπληρώνονται 50 ημέρες από το φετινό εβραϊκό Πάσχα και στο Ισραήλ γιορτάζεται το Shavuot (στα ελληνικά μεταφράζεται "Εβδομάδες"), που αναφέρεται στην αποκάλυψη των πέντε βιβλίων της Τορά στο Μωυσή επί του όρους Σινά.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 15 Μαΐου 1648 τέθηκαν οι βάσεις για τον σύγχρονο κόσμο με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Μούνστερ, η πρώτη μιας σειράς Συνθηκών που έμειναν στην ιστορία ως "Συνθήκη της Βεστφαλίας". Με τη Συνθήκη της Βεσταφαλίας τερματίστηκε ο τριακονταετής πόλεμος στη δυτική Ευρώπη, αλλά και ο ακόμη μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος της Ισπανίας με την Ολλανδία, που τότε ανήκε στον ισπανικό θρόνο. Η σημασία της έγκειται στο ότι αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η αρχή της κυριαρχίας, με τη δημιουργία νέων κρατών και τη διάλυση της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Στις 15 Μαΐου 1948, τα μεσάνυχτα, τα αραβικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Παλαιστίνη, λίγες μόνο ώες μετά την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ. Όπως ανέφερε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Νοκροσί πασάς, "Από τα μεσάνυχτα οι Άραβες ενεπλάκησαν σε πεισματώση πόλεμο προς υπεράσπιση της τιμής, της περιουσίας και της ύπαρξης τους. Ο πόλεμος αυτός επιβλήθηκε από τον εχθρό, αφού κατέστη αδύνατη η επίτευξη ειρηνικού διακανονισμού". Από τηνπλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τους Άραβες για την ειρήνη στην περιοχή.
Ο πόλεμος κράτησε περισσότερους από 9 μήνες και έληξε με νίκη του ισραηλινού στρατού, όμως δεν κατάφερε να επιφέρει την πραγματική ειρήνη στην περιοχή, που μέχρι σήμερα ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, έτοιμο να κοπεί με την παραμικρή αφορμή.
Στις 15 Μαΐου 1955, στο ανάκτορο Μπελβέντερε της Βιέννης υπογράφηκε η Συνθήκη που αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Αυστρίας, που πλέον οριζόταν ως ουδέτερο, κυρίαρχο κράτος. Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε, μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η Αυστρία ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες κατοχής: αμερικανική, βρετανική, γαλλική και σοβιετική.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Πώς φαντάζονταν οι επιστήμονες την ζωή κατά το έτος 2000 περιέγραφε στις 15 Μαΐου 1927 η εφημερίδα "Οι Κυριακές του Ελευθέρου Βήματος" προβλέποντας ότι οι άνθρωποι θα πεθαίνουν μόνο από δυστυχήματα και όχι από αρρώστιες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα καταπολεμούνταν, σύμφωνα με τους γιατρούς-"προφήτες" της εποχής, που όμως απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. Ναι μεν έχει ανεβεί κατακόρυφα ο μέσος όρος ζωής, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που υπερβαίνουν τα 100, ωστόσο τα θαύματα της ιατρικής δεν έφτασαν μέχρι του σημείου να εξαλείψουν τις αρρώστιες. Μακάρι να το είχαν κάνει...
Διαβάστε περισσότερα εδώ: Όταν οι επιστήμονες προφήτευαν ότι μέχρι το 2000 θα έχουμε νικήσει το θάνατο
Σε σύσταση σωματείου είχαν προχωρήσει το Μάιο του 1935 οι υπηρέτριες, ένα επάγγελμα που ευτυχώς έχει εξαφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, κατάλοιπα του οποίου είναι οι "φιλιππινέζες" μιας μερίδας οικογενειών του "καλού κόσμου". Στις 15 Μαΐου 1935, η "Ακρόπολις" χαιρέτιζε την πρωτοβουλία εκείνη ως ακόμη μία κατάκτηση του φεμινισμού στην Ελλάδα, "που αποδεικνύει ότι όχι μόνον δεν έπαιξε το τελευταίον του ατού παρ'όλον τον αντιφεμινιστικόν άνεμον, που ήρχισε από ολίγων ετών να πνέη εις μερικά Κράτη της Κεντρικής ιδίως Ευρώπης... αλλ' ότι επιφυλάσσει εκπλήξεις... Και την στιγμήν, που αμφισβητείται και εις τους δημοσίους υπαλλήλους ακόμη το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, ιδού μία νέα κατάκτησις του συνδικαλισμού, εις τον γυναικείον τομέα του, που θα εκπλήξη τουλάχιστον πολλούς εις τον τόπον μας".
Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσίευσε και επιστολή του Σωματείου, ένα απόσπασμα της οποίας έγραφε τα εξής:
"ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΩΝ"
Αθηνών - Πειραιώς
(Σωματείον ανεγνωρισμένον)
Έδρα-- Αθήναι, (Σταδίου 28)
Γνωστοποίησις
Προς τας εν Αθήναις και Πειραιεί με τα Προάστεια τούτων εργαζομένας υπηρετρίας
Αγαπηταί συνάδελφοι,
Σας καθιστώμεν γνωστόν, ότι συνεστήθη Σωματείον με έδραν τας Αθήνας υπό την επωνυμίαν "Ένωσις Υπηρετριών Αθηνών-Πειραιώς" όπερ διά της υπ' αριθμόν 2742 (1935) αποφάσεως του Δικαστηρίου των εν Αθήναις Πρωτοδικών ανεγνωρίσθη κατά Νόμον και ενεκρίθη το Καταστατικόν μας, μέλη δε του Σωματείου μας εγγράφονται άπασαι αι εν Αθήναις και Πειραιεί με τα Προάστεια τούτων εργαζόμεναι υπηρέτριαι.
Ο σκοπός του Σωματείου μας είνε η επαγγελματική, ηθική, πνευματική και οικονομική εξύψωσις των μελών και η προαγωγή των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων μας, δεδομένου ότι κατά το Καταστατικόν, το Σωματείον μας θ' ασχοληθή εκτός των άλλων διά την επιδίωξιν της κατοχυρώσεως της θέσεώς μας όσον αφορά το ζήτημα του μισθού, αδείας, ωρών εργασίας, εξόδου μας, ασθενείας κλπ........
Πληροφορίαι θα παρέχωνται καθ' εκάστην εις τα προσωρινά γραφεία, οδός Σταδίου 28. (3ος όροφος, αριθμός γραφείου 49) εν Αθήναις.
Αθήναι τη 10 Μαΐου 1935
Εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου
Η Πρόεδρος
Κούλα Καραγιανάκη
Η Γεν. Γραμματεύς
Ζωή Χαλμούκου"
Πώς ήταν η ζωή στην Αθήνα το 1936; Ένας αναγνώστης της εφημερίδας "Ακρόπολις" έγραφε σε επιστολή του τις εντυπώσεις του, ύστερα από ένα ταξίδι του στην πρωτεύουσα και η επιστολή εκείνη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 15 Μαΐου 1936 (η ορθογραφία είναι της εφημερίδας):
"Του έκαναν μεγάλη εντύπωσι τα ψηλά τακούνια που φοράνε τα κορίτσια και πολλές κυρίες που έχουν περάσει την πρώτη και την δεύτερη τους νεότητα, που προδιαθέτουν τον οργανισμό "σε καμπούρα" λόγω της υπεραιμίας και καταπονήσεως της σπονδυλικής στήλης. Κατά την γνώμη του "τα ψηλοτάκουνα" γίνονται αφορμή σε ανωμαλίες του οργανισμού της γυναίκας και του κοριτσιού.
Δεν μπορεί να ανεχθή τα μαύρα ματογυάλια, που φοράνε στο διάστημα του καλοκαιριού η κοπέλλες και τα παλλκάρια. Του φαίνεται παράξενο -εξωφρενικό- να φοβούνται τον ήλιο, που με τις ευεργετικές αχτίνες του σκορπίζει την χαρά της ζωής...... Και ο επιστολογράφος μας με την παρατηρητικότητά του -δεν του ξεφεύγει τίποτα- και με την αυθόρμητη λογική του που αντελήφθηκε και είδε πολλά κορίτσια με προσόντα "να περιφέρωνται εις άγραν γαμπρού και να παρεξηγούνται άδικα". Επειδή δεν μπορούν να παντρευτούν μαραίνουνται σαν τα μπουμπούκια πριν ανθίσουν...."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου