Σήμερα είναι Τρίτη, 28 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δυο Νομπελίστες γεννήθηκαν στις 28 Μαΐου, ο Αυστραλός συγγραφέας Πάτρικ Γουάιτ (1912-1990, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1973) και ο Αμερικανός νευρολόγος Στάνλεϊ Προύζινερ, 71 ετών, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 1997 "για την ανακάλυψη των πριόν, ως βιολογική αρχή της μόλυνσης".
Άλλες γνωστές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα υπήρξαν ο συγγραφέας -δημιουργός του Τζέιμς Μποντ- Ίαν Φλέμινγκ (1908-1964), ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέν Ετζεβίτ (1925-2006), αλλά και η Αυστραλέζα τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ, η οποία σήμερα ετοιμάζεται να σβήσει 45 κεράκια.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Δημοκρατίας γιορτάζεται στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν. Σαν σήμερα το 1918 τα δύο κράτη έγιναν για πρώτη φορά ανεξάρτητες δημοκρατίες, λίγες μέρες μετά τη διάλυση της Υπερκαυκασίας, ενός ομόσπονδου κράτους που είχε ιδρυθεί στην περιοχή του Καυκάσου, ύστερα από την επιτυχία της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία. Πάντως, δυο χρόνια αργότερα ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε και στις δύο χώρες, που αποτέλεσαν τμήμα της Ε.Σ.Σ.Δ. μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Στην Αιθιοπία γιορτάζεται η επέτειος από τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, την επικράτηση του Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου και την οριστική πτώση του καθεστώτος Ντεργκ, που κυβερνούσε τη χώρα από το 1974.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 28 Μαΐου 1926, στην Πορτογαλία εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα, που τις επόμενες τρεις μέρες θα επικρατούσε πλήρως τερματίζοντας την ασθενική Πρώτη Πορτογαλική Δημοκρατία και εγκαθιδρύοντας την επονομαζόμενη "Εθνική Δικτατορία" (Ditadura Nacional), που τα επόμενα χρόνια θα μετονομαζόταν σε "Νέο Κράτος" (Estado Novo) και θα κυβερνούσε τη χώρα μέχρι την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, τον Απρίλιο του 1974.
Στις 28 Μαΐου 1949, η τότε ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ, αρχής γενομένης από 01.06, το μεταξικό αναγκαστικό νόμο 446/1937 και τους δύο κατοχικούς νόμους 1108/1942 και 485/1943 "περί ελέγχου θεατρικών έργων", δηλαδή νομιμοποίησε την προληπτική λογοκρισία στο θέατρο, με αντικείμενο "όλα γενικώς τα θέματα και όχι μόνον τα αφορώντα την στρατιωτικήν κατάστασιν".
Στις 28 Μαΐου 1952, η ελληνική Βουλή ψήφισε το νόμο που παραχωρούσε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες.
Στις 28 Μαΐου 1974, ένα ακόμη αιματηρό περιστατικό πολιτικής βίας συγκλόνισε την Ιταλία στα πλαίσια της επονομαζόμενης "Στρατηγικής της Έντασης", δηλαδή της προσπάθειας των νεοφασιστών να σπείρουν τον τρόμο στη χώρα με τυφλά τροοκρατικά χτυπήματα. Συγκεκριμένα, σαν σήμερα, έκρηξη βόμβας στο μέσο αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία (Piazza della Loggia) της Μπρέσια είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 8 και τον τραυματισμό τουλάχιστον 100 ατόμων, ενώ πηγές που ήρθαν στο φως το 2000 ενέπλεκαν
Στις 28 Μαΐου 1979, στις 7 το απόγευμα, υπογράφτηκε στο Ζάππειο η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, της οποίας γινόταν το δέκατο μέλος. Στην ομιλία του, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
"Η ενοποίηση της Ευρώπης πιστεύω ότι θα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της ηπείρου μας. Ένα γεγονός που θα επηρεάσει όχι μόνο τη μοίρα της Ευρώπης, αλλά και την πορεία της ανθρωπότητας. Γιατί θα εξισορροπήσει το συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο, θα κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας τάξεως και ειρήνης.
Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με τη βεβαιότητα ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιταχύνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων, κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος.
Και για να μετάσχουμε σ' αυτήν την προσπάθεια, έχουμε την απόφαση να επιχειρήσουμε τις διαρθρωτικές μεταβολές και τους θεσμικούς εκσυγχρονισμούς, που θα διευκολύνουν την πορεία μας. Έχουμε συνείδηση των δυσχερειών. Αισιοδοξούμε, όμως, ότι με την πάνδημη κινητοποίηση, τη διαρκή εγρήγορση, αλλά και την κατανόηση των εταίρων μας, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Διδαχθήκαμε από τον κλασσικό ελληνισμό, όχι "¨χαλεπά τα καλά".
Παράλληλα, όμως, η χώρα μας φιλοδοξεί να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην πραγματοποίηση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, στην οποία βαθύτατα πιστεύει. Η Ελλάς πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα ενός ευρύτερου καταμερισμού του έργου, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική της θέση, το πολιτικό της παρελθόν και το πολιτιστικό της επίπεδο προσφέρουν τις προϋποθέσεις της αναπτύξεως ευρυτέρων οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με το βαλκανικό και το μεσογειακό χώρο....."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου