Σήμερα είναι (Μεγάλο) Σάββατο, 4 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει σήμερα ο πιο γνωστός σύγχρονο; ισραηλινός συγγραφέας, Άμος Οζ (74 ετών), γνωστός και από τους αγώνες του στα πλαίσια του φιλειρηνικού κινήματος, αν και οι απόψεις του δεν είναι σταθερές.
Σαν σήμερα γεννήθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ (85 ετών), που κυβέρνησε περισσότερο ως δικτάτορας τη χώρα επί τρεις δεκαετίες, αλλά και η ηθοποιός Όντρεϊ Χέπμπορν (1929-1993), μια από τις πιο διαχρονικές σταρ του Χόλιγουντ, γνωστή μέσα από ταινίες όπως "Πρόγευμα στου Τίφανις", "Σαμπρίνα", "Ωραία μου κυρία", "Διακοπές στη Ρώμη" (για την οποία μάλσιτα βραβεύτηκε με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου) κ.ά.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Λετονία γιορτάζεται η Ημέρα Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα, το 1990, το Ανώτατο Σοβιέτ της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας ανακήρυξε ως παράνομη και άκυρη την προσάρτηση της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, διότι είχε γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Λετονών.
Στη Ναμίμπια τιμάται η επέτειος από το μακελειό της πόλης Κασίγκα, σαν σήμερα το 1978. Η Κασίγκα ανήκει στην Αγκόλα, όμως εκεί είχαν καταφύγει πρόσφυγες από τη Ναμίμπια, για να γλιτώσουν από τις καταπιέσεις του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής, που θεωρούσε τη Ναμίμπια τμήμα της επικράτειάς του, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ενώ στις 3 Μαΐου 1978 στρατιωτικές δυνάμεις της Νοτίου Αφρικής επιτέθηκαν στο στρατόπεδο των προσφύγων της Κασίγκα.
"Ημέρα Πρασινάδας" είναι η σημερινή στην Ιαπωνία, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στην εποχή του αυτοκράτορα Χιροχίτο, ο οποίος αγαπούσε τα λουλούδια.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 4 Μαΐου 1948, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Ρέντης, δημοσιοποίησε τη "δήλωση νομιμοφροσύνης", που θα έπρεπε να συμπληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ θα αποτελούσε προϋπόθεση για να διοριστεί κάποιος στο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια. Ήταν το περίφημο "πιστοποιητικό φρονημάτων", που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσουμε και "πιστοποιητικό της ντροπής". Τι περιελάμβανε;
Μετά από τη συμπλήρωση των προσωπικών του στοιχείων, ο αποδέκτης της δήλωσης θα έπρεπε να απαντήσεις σε μια σειρά από ανόητες ερωτήσεις για τις πεποιθήσεις του.
"- Μήπως εχρησιμοποιήσατε μέχρι σήμερον άλλα ονόματα πλην του γνησίου και ποία; Ποίος ο αριθμός των ταυτοτήτων σας και ποία η εκδούσα αυτάς αρχή διά τα ονόματα ταύτα;
- Πού διεμείνατε από της 1 Μαΐου 1941 και κατά ποία χρονικά διαστήματα; (οίκησις ολιγοήμερος ή διά λόγους αναψυχής δεν είναι ανάγκη να μνημονευθή, απαραίτητον όμως να αναγραφή πάσα μετακίνησις συνδεομένη προς πολιτικήν δράσιν).
- Υπήρξατε ποτέ μέχρι σήμερον μέλος κομμουνιστικής ή άλλης οργανώσεως αποτελούσης οργάνου του Κ.Κ.Ε. ή εξυπηρετούσης τους σκοπούς του; (ιδίως ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΑΚΕ, ΕΛΑΣ, ΕΤΑ, ΟΠΛΑ, ΕΠΟΝ, Εθν. Αλληλεγγύη, Αυτοάμυνα κλπ.) Ποίας και κατά ποία χρονικά διαστήματα; ή ελάβατε ποτέ αμέσως ή εμμέσως μέρος εις διενέργειαν εράνου υπέρ τινών των οργανώσεων τούτων ή υπέρ των οπαδών αυτών ή υπέρ του σκοπού ον αύται επιδιώκουσι, είτε κατ' εντολήν των οργανώσεων τούτων είτε και τη ιδία σας πρωτοβουλία;
- Εξακολουθείτε σήμερον να είσθε μέλος τοιαύτης τινάς οργανώσεως και ποίας; Μήπως έχετε εν αυτή άλλο όνομα και ποίον;
- μήπως συνεργάσθητε ή συνεργάζεσθε αμέσως ή εμμέσως μετά τινός τοιαύτης οργανώσεως χωρίς να είσθε επισήμως μέλος αυτής, ποίας και κατά ποίαν εποχήν;
- Μήπως και χωρίς να είσθε μέλος τινός των ανωτέρω οργανώσεων, επροπαγανδίσατε ποτέ ευθέως ή πλαγίως υπέρ τινόν εξ αυτών ή υπέρ των κηρυγμάτων ή των σκοπών των;
- Καταδικάζετε τον κομμουνισμόν ως πολιτικήν ιδεολογίαν αποβλέπουσαν εις την υπό της δυναμικής μειοψηφίας βιαίου κατάληψιν και διατήρησιν της αρχής;
- Επιδοκιμάζετε την σημερινήν δράσιν της συμμοριακής σπείρας;
- Αναγνωρίζετε ότι η εν Ελλάδι συμμοριακή σπείρα και ο εν Ελλάδι κομμουνισμός δρουν προδοτικώς κατά των συμφερόντων και της ακεραιότητος της χώρας μας και συνεργαζόμενοι μετά γειτονικών κρατών εχθρικώς προς την Ελλάδα διακειμένων φονεύουσι και βασανίζουσι αδικαιολογήτως αθώους Έλληνας, πυρπολούν και διαρπάζουν τας περιουσίας των, καταστρέφουν τα κοινωφελή έργα και απάγουσι γέροντας και γυναίκας;
- Είσθε διατεθειμένος να υπηρετήσετε τιμίως και πιστώς την Πατρίδα και το Δημοκρατικόν αυτής καθεστώς;
- Υπόσχθεσθε ότι δεν θέλετε πράξει τι το αντικείμενον προς τας εθνικάς υποχρεώσεις και προς τα καθήκοντά σας, ως ταύτα διαγράφονται υπό των νόμων και διαταγών της νομίμου κυβερνήσεως; Ιδίως υπόσχεσθε ότι δεν θέλετε καταδώσει υπηρεσιακά μυστικά ή άλλας πληροφορίας περιερχομένας εις γνώσιν σας εκ της υπηρεσίας σας, δεν θέλετε καθ' οιονδήποτε τρόπον αντιδρά εις το έργον του κράτους και των πάσης φύσεως κοινωφελών Ιδρυμάτων;"
Και στο τέλος, ο ερωτώμενος υπέγραφε υπεύθυνη δήλωση ότι "αι απαντήσεις μου, έργον ελευθέρας και ανεπηρεάστου θελήσεως μου, ανταποκρίνονται πλήρως προς την αλήθειαν και ότι ουδέν απέκρινα εν σχέσει προς τα τεθέντα μοι ερωτήματα".
Στις 4 Μαΐου 1972, στη Γεωργιούπολη Χανίων έλαβε χώρα ένα από τα πιο σοβαρά δυστυχήματα σε σχολική εκδρομή, όταν μηχανότρατα με 27 μαθήτριες του γυμνασίου Σπηλίου Ρεθύμνης ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 21 μαθήτριες.
Στις 4 Μαΐου 1978, στην ιστορική αίθουσα του δημαρχείου του Άαχεν, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρέλαβε το βραβείο "Καρλομάγνος", που απονέμεται κάθε χρόνο σε όσους εργάζονται για την ευρωπαϊκή ιδέα και την ειρήνη στην ήπειρο.
Στις 4 Μαΐου 1990, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποσπώντας τη θετική ψήφο 153 βουλευτών (οι 150 της Ν.Δ., ο συνεργαζόμενος βουλευτής της ΔΗ.ΑΝΑ., Θ. Κατσίκης, και οι δύο ανεξάρτητοι μουσουλμάνοι βουλευτές Αχμέτ Σαδίκ και Αχμέτ Φαΐκογλου).
Στην αντιφώνηση του προς τον πρόεδρο της Βουλής μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Καραμανλής σημείωσε μεταξύ άλλων:
"Καλούμαι να αναλάβω τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο, που η διεθνής κατάσταση δεν είναι απλώς συγκεχυμένη, αλλά και επικίνδυνη. Και τούτο γιατί οι κοσμοϊστορικές και ελπιδοφόρες αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον κόσμο, μέχρις ότου πάρουν την οριστική τους μορφή, θ' απαιτήσουν μακράν σειρά ετών. Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, η ανθρωπότης ολόκληρη θα ζει με αίσθημα αβεβαιότητας και ανησυχίας.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας, κύριε Πρόεδρε, καλείται η χώρα μας ν' αντιμετωπίσει μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Κρίση που τη συνομολογούν όλοι οι Έλληνες, και όσοι ακόμα διαφοροποιούνται στις εκτιμήσεις τους για τα αίτια που την προκαλούν.
Η έξοδος από την κρίση αυτή, που εκδηλώνεται στον οικονομικό τομέα σε βαθμό επικίνδυνο, δεν μπορεί να είναι ανώδυνη. Θ' απαιτήσει χρόνο, μόχθο και θυσίες από όλους τους Έλληνες και ειδικά από τους οικονομικά ισχυροτέρους.
Αλλά θ' απαιτήσει προπαντός έξαρση εθνική. Την έξαρση εκείνη, που αποπνέει σ' ένα λαό το αίσθημα της αυτοθυσίας και τον οπλίζει με δύναμη ακατανίκητη. Δύναμη που αγνοεί κινδύνους και εμπόδια και μπορεί ν' ανεβάσει ένα λαό από βάραθρα, στις πιο υψηλές κορυφές της ιστορίας του.....".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου