Τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί διοργάνωναν ειδικές ψυχαγωγικές εκπομπές για το βράδυ του Μ. Σαββάτου, ώστε να κρατήσουν συντροφιά σε όσους τηλεθεατές επιθυμούσαν ν' απολαύσουν τη μαγειρίτσα τους ακούγοντας πετυχημένα τραγούδια της εποχής και βλέποντας σατιρικά σκετς. Άλλωστε, τα περισσότερα ψυχαγωγικά προγράμματα είχαν σατιρικό περιεχόμενο, ένα είδος που ευδοκιμεί και σήμερα, αλλά όχι την περίοδο των εορτών. Μάλιστα, μια χρονιά οι τηλεθεατές είχαν τη δυνατότητα να συνδυάσουν Ανάσταση και Γιουροβίζιον, μιας και ο διαγωνισμός είχε συμπέσει με το Ορθόδοξο Μ. Σάββατο, με τη διαφορά ότι τα τραγούδια είχαν ακουστεί... πριν το "Χριστός Ανέστη".
Πριν δούμε, όμως, πώς γιόρταζαν τα κανάλια τη βραδιά μετά την Ανάσταση τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς γιορτάστηκε το Πάσχα μια χρονιά νωρίτερα, τον Απρίλιο του 1989.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας δεν προβλήθηκαν ούτε ο πολυπαιγμένος τα τελευταία χρόνια "Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του Φράνκο Τζεφιρέλι ούτε άλλες ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου - μόνο η ΕΤ-2 πρόβαλλε το "Βαραββά' το βράδυ της Μ. Πέμπτης. Αντίθετα, σταμάτησε η προβολή της "Τόλμης και Γοητείας", μιας και οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν ότι τα πάθη των οικογενειών Φόρεστερ και Λόγκαν δεν ταίριαζαν με το κλίμα των ημερών. Στη θέση της προβλήθηκε μια μίνι σειρά (4 επεισοδίων) ιταλικής παραγωγής με τίτλο "Μητέρα ξανά", η οποία παιζόταν συχνότατα από την ΕΤ-1 και, όσο θυμάμαι, αφορούσε τον αγώνα μιας μητέρας, που το παιδί της είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά.
Το δε βράδυ του Μ. Σαββάτου (29 Απριλίου), μετά το "Χριστός Ανέστη", η ΕΤ-1 έδειξε την ελληνική ταινία "Η Παριζιάνα" με τη Ρένα Βλαχοπούλου - μιούζικαλ σου λέει, θα διασκεδάσει ο κόσμος - και η ΕΤ-2 ένα εορταστικό πρόγραμμα με τίτλο ".. Και καλό Πάσχα" και παρουσιάστρια τη Μαίρη Χρονοπούλου.
1990
Ήταν το πρώτο τηλεοπτικό Πάσχα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Καθ' όλη τη Μ. Εβδομάδα, το πρόγραμμα των δύο ιδιωτικών σταθμών, του Mega και του ΑΝΤ1 ήταν πλήρως εναρμονισμένο με το πένθιμο κλίμα των ημερών, θυμίζοντας περισσότερο... ΕΡΤ παρά ιδιωτική τηλεόραση.
Για παράδειγμα, τη Μ. Παρασκευή ο ΑΝΤ1 μετέδωσε απευθείας ολόκληρη την Ακολουθία του Επιταφίου, ενώ αργότερα το ίδιο βράδυ προέβαλε κλασική μουσική(!), ένα κοντσέρτο του Μότσαρτ για 3 πιάνα και ορχήστρα, εκτελεσμένο από την Ορχήστρα της Ζυρίχης, αλλά και συναυλία του πιανίστα Δημήτρη Σγούρου.
Πιο φρέσκο ήταν το πρόγραμμα του Mega, που το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής αρκέστηκε στη μετάδοση δίωρου μουσικού προγράμματος με έργα κλασικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζηδάκη.
Δεν έλειψαν οι θρησκευτικές σειρές και από τα δύο κανάλια: ο "Ιησούς από τη Ναζαρέτ" από το Mega και "Πέτρος και Παύλος" από τον ΑΝΤ1. Πάντως, το φτωχό πασχαλινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1, ο οποίος ούτως ή άλλως τους πρώτους μήνες λειτουργίας του δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, αντικατοπτριζόταν και από τους πίνακες τηλεθέασης. Για παράδειγμα, τη Μ. Παρασκευή η τηλεθέαση του Mega έφτασε το 44.7%, ενώ ο ΑΝΤ1 είχε περιοριστεί σ' ένα 5.90%.
Όσον αφορά το βράδυ της Ανάστασης (14 Απριλίου), στο εορταστικό πρόγραμμα του Mega τραγούδησαν οι Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Λευτέρης Πανταζής, Άννα Βίσση, Γιάννης Βογιατζής, Πωλίνα κ.ά., αλλά και η Βρετανίδα τραγουδίστρια Λίζα Στάινφιλντ, που σήμερα ίσως να μην τη θυμούνται ούτε οι γονείς σας, αλλά τότε θεωρούνται μεγάλη επιτυχία του σταθμού. Παράλληλα, μεσολαβούσαν κωμικά σκετς με τους Χάρι Κλυν, Σάκη Μπουλά, Μιχάλη Μητρούση και Τζέσυ Παπουτσή. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν "Δεύτε, λάβετε κέφι" κι ένα χρόνο μετά θα ακολουθούσε το... σίκουελ.
Στην ΕΤ-1, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη παρουσίασε ένα 70λεπτο οδοιπορικό στο ελληνικό τραγούδι, με τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, παλιά γνωστά λαϊκά, αλλά και σύγχρονες επιτυχίες. Μαζί της ήταν οι Κώστας Γανωτής, Χρήστος Στεργιόγλου και Νίκος Γαλάτης. Ουσιαστικά, ο σταθμός πρόβαλλε μαγνητοσκοπημένο το πρόγραμμα της "Λεωφόρου", όπου τραγουδούσε η ερμηνεύτρια.
Το πιο ποπ πασχαλινό ρεβεγιόν προβλήθηκε από τη συχνότητα της ΕΤ-2. Ο τίτλος του ήταν "Ανθισμένες πασχαλιές" και το μεγάλο του ατού ήταν η παρουσία του διάσημου Γάλλου τραγουδιστή Σαρλ Αζναβούρ. Μαζί του, η Αλέκα Κανελλίδου, η Χριστιάνα, η Ελπίδα, η Άννα Βίσση, η Ελένη Δήμου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Δάκης, ο Μιχάλης Ρακιντζής, η Πωλίνα, η Μαντώ κ.ά.
1991
"Τέσσερις μετά τις δώδεκα" ανέλαβαν να κρατήσουν μουσική συντροφιά στους τηλεθεατές της ΕΤ-1 το βράδυ του Μ. Σαββάτου (6 Απριλίου), δηλαδή ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Γιάννης Μηλιώκας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά.
Σατιρικά επέμεινε το Mega με την εκπομπή "Δεύτε, λάβετε κέφι 2", όπου πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί της εκπομπής "Απίστευτα κι όμως ελληνικά", δηλαδή ο Γιάννης Ζουγανέλης και η παρέα του.
Όσον αφορά τον ΑΝΤ1, δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα πρόβαλλε ένα επεισόδιο της σατιρικής σειράς "Ψαροκωστούλα, αγάπη μου", ενώ μετά την Ανάσταση σειρά είχε το εορταστικό πρόγραμμα "Πάσχα και Αντέννα".
1992
Βράδυ Μ. Σαββάτου, 25 Απριλίου. "Ελλάς μπορείς, μπορείς ν' αναστηθείς" ευχήθηκαν μετά το "Χριστός Ανέστη" -από τη συχνότητα Mega- οι τρεις άνδρες ηθοποιοί των "Αυθαίρετων", Χρήστος Βαλαβανίδης, Δημήτρης Πουλικάκος και Θέμης Μάνεσης, σ' ένα ειδικό εορταστικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν επίσης παιδικές χορωδίες, μαντολινάτες, λαϊκοί οργανοπαίχτες, αλλά και γνωστοί τραγουδιστές, όπως ο Κώστας Μπίγαλης, η Σοφία Βόσσου, ο Μανόλης Λιδάκης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, η Άντζελα Δημητρίου, ο Λευτέρης Πανταζής, οι Ζιγκ-Ζαγκ, ο Βασίλης Καρράς, ο Γιώργος Καμπουρίδης, η Αρλέτα, η Σοφία Αρβανίτη, η Ελένη Δήμου, ο Αντύπας και η Κωνσταντίνα.
Ο ΑΝΤ1 αρκέστηκε στη μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση του προγράμματος του νυχτερινού κέντρου "Διογένης Παλλάς", όπου εμφανίζονταν οι: Λευτέρης Πανταζής, Άντζελα Δημητρίου, Αλέξια και Νότης Σφακιανάκης. Νωρίτερα, μία ώρα πριν την Ανάσταση, ο σταθμός μετέδωσε δύο επεισόδια της -πάντως όχι πετυχημένης- κωμικής σειράς "Οικογένεια Μουσαμά", το ένα εκ των οποίων ήταν εορταστικό.
Τη συνταγή του ΑΝΤ1 ακολούθησε και η ΕΤ1, που μετέδωσε σε μαγνητοσκόπηση το πρόγραμμα του "Τούνελ", όπου οι Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς, Λάκης Παπαδόπουλος και Εύη Καπάταη παρουσίαζαν την παράσταση "Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά".
Την ελληνική τηλεόραση σατίριζε το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΤ-2 με το λιτό, αλλά ανέμπνευστο τίτλο "Χριστός Ανέστη". Ο "σκηνοθέτης" Δημήτρης Πιατάς και ο "παραγωγός" Πάνος Σκουρολιάκος σατίριζαν ελληνικές σειρές, όπως τη "Λάμψη", τους "Δέκα μικρούς Μήτσους", το "Μικρό σπίτι στο λιβάδι", τη "Μαντάμ Σουσού" (κι ας είχαν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη προβολή της σειράς), αλλά και τη Βάνα Μπάρμπα, το Νίκο Φώσκολο, το CNN κλπ. Και όλα αυτά υπό τους ήχους των τελευταίων επιτυχιών του Λευτέρη Πανταζή (πάλι), της Άντζελας Δημητίου (πάλι), του Αντύπα, του Μάκη Χριστοδουλόπουλου, της Κατερίνας Στανίση, της Πίτσας Παπαδοπούλου, του Δάκη κ.ά.
1993
Μ' ένα εορταστικό επεισόδιο της σατιρικής εκπομπής "Άνω Κάτω το Σαββάτο" έκαναν Ανάσταση (στις 17 Απριλίου το βράδυ) οι τηλεθεατές του Mega, παρέα με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, το Γιάννη Βούρο κ.ά.
Στον ΑΝΤ1, τα τραγούδια ξεκίνησαν πριν το "Χριστός Ανέστη", καθώς στις 22.45΄ προβλήθηκε συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου από το "Ρόδον", όπου ερμήνευε τραγούδια από το δίσκο "Δι' ευχών". Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, το κλίμα ήταν σαφώς πιο εορταστικό, καθώς ο σταθμός μετέδωσε μαγνητοσκοπημένο το πρόγραμμα του "Ρεξ", με βασικούς τραγουδιστές την Άντζελα Δημητρίου και τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο, πλαισιωμένους από ένα ετερόκλητο σχήμα, αποτελούμενο από τους Δάκη, Ευρυδίκη, Χρήστο Νικολόπουλο, Κατερίνα Κούκα, Ηλία Μακρή, Χρήστο Βαλαβανίδη.
Η ΕΤ-1 δεν πρωτοτύπησε και το εορταστικό πρόγραμμα της βραδιάς (με τίτλο "Αχ, πατρίδα μου γλυκιά") "σήκωσε" ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με την παρέα του τραγουδώντας νοσταλγικά τραγούδια, ενώ το μουσικό πρόγραμμα της ΕΤ-2 είχε τίτλο "Τραγούδια της Άνοιξης".
1994
Το 1994, οι Έλληνες τηλεθεατές έκαναν Ανάσταση με Σαββόπουλο σε διπλή δόση, πολύ σάτιρα για ακόμη μια χρονιά, αλλά και.. Γιουροβίζιον.
Ο 39ος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 1994. Εκείνη τη μέρα, όμως, στην Ελλάδα είχαμε Μ. Σάββατο. Η ΕΡΤ αποφάσισε να μεταδώσει κανονικά το διαγωνισμό, παρότι τότε βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία και δεν είχε ούτε τη λάμψη ούτε την τηλεθέαση των τελευταίων ετών. Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί αντίστοιχη σύμπτωση, το 1986, η ΕΡΤ προτίμησε να αποσυρθεί από το διαγωνισμό και να μη στείλει συμμετοχή. Για την ιστορία, ν' αναφέρουμε ότι το 1994 η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Μπίγαλη και το τραγούδι "Τρεχαντήρι", που τερμάτισε στη 14η θέση με μόλις 44 βαθμούς.
Η βραδιά της Γιουροβίζιον μεταδόθηκε από την ΕΤ-1 (την κλασική ώρα, δηλαδή 10 το βράδυ), ενώ η ΕΤ-2, μισή ώρα μετά την Ανάσταση, προέβαλλε μουσικό πρόγραμμα με το Διονύση Σαββόπουλο, μια συναυλία που είχε δοθεί στο πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Κακός προγραμματισμός; Πάντως συναυλία με το Σαββόπουλο προβλήθηκε την ίδια ώρα και από την ΕΤ-3.
Η βραδιά της Γιουροβίζιον μεταδόθηκε από την ΕΤ-1 (την κλασική ώρα, δηλαδή 10 το βράδυ), ενώ η ΕΤ-2, μισή ώρα μετά την Ανάσταση, προέβαλλε μουσικό πρόγραμμα με το Διονύση Σαββόπουλο, μια συναυλία που είχε δοθεί στο πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Κακός προγραμματισμός; Πάντως συναυλία με το Σαββόπουλο προβλήθηκε την ίδια ώρα και από την ΕΤ-3.
Ο ΑΝΤ-1 ξεκίνησε τα εορταστικά προγράμματα πριν την Ανάσταση. Στις 22.45΄ προβλήθηκε ένα ειδικό "Made in Greece" της Σεμίνας Διγενή με τίτλο "Made in Greece: Εθνική Ελλάδος γεια σου". Μετά την Ανάσταση ήταν η σειρά του Γιώργου Μαρίνου στην ειδική εκπομπή "Ο Γιώργος Μαρίνος και η κινητή τηλεφωνία".
Το Mega γιόρτασε την Ανάσταση με τα "Μεγάλα Καλλιστεία '94" και -για ακόμη μία χρονιά- τη σάτιρα των Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά και Ισιδώρας Σιδέρη, ενώ στο ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Μητσικώστας με τις κούκλες του σατίριζε την πασχαλινή επικαιρότητα αναφωνώντας "Σφάξ' το να πάει σφαξ' το". Τα κυριότερα "θέματα" της εκπομπής ήταν: "Ζωντανή σύνδεση για να παρακολουθήσετε την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας", "Αποκάλυψη: Τρία κοντέινερ με αρνιά φεύγουν από το Τατόι", "Πώς ο Κλίντον έρχεται στην Ελλάδα και σουβλίζει το αρνί του ΠΑΣΟΚ", "Ζωντανή σύνδεση με το Πικέρμι, όπου γίνεται καταμέτρηση των πιάτων μαγειρίτσας που έφαγε ο Έβερτ" κ.ά.
Τέλος, από τη συχνότητα του Star οι τηλεθεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν το Λευτέρη Πανταζή, τη Χαρούλα Λαμπράκη, την Πωλίνα, την Ελπίδα, τον Κώστα Τουρνά, την Κωνσταντίνα και άλλους τραγουδιστές.
1995
Σε διπλό ταμπλό έπαιξε η Ρούλα Κορομηλά. Στο Mega παρουσίασε ζωντανά το "Μπράβο" το βράδυ του Μ. Σαββάτου (22 Απριλίου), που ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ την επόμενη μέρα ο ΑΝΤ1 μετέδωσε σ' επανάληψη το πασχαλινό "Ciao Antenna" της προηγούμενης χρονιάς, όταν η παρουσιάστρια ανήκε ακόμη στο δυναμικό του σταθμού!
Για τη βραδιά του Μ. Σαββάτου, πάντως, ο σταθμός του Αμαρουσίου γέμισε το πρόγραμμα του με ακόμη μία μαγνητοσκοπημένη παράσταση νυχτερινού κέντρου, όπως.και ο ΣΚΑΪ, που μετέδωσε το πρόγραμμα του νυχτερινού κέντρου "Νεράιδα".
Η ΕΤ-1 γιόρτασε με "Τραγούδια Επιθεώρησης", ενώ το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΤ-2 στηριζόταν στα τραγούδια του Γιάννη Πάριου.
Από τη χρονιά αυτή και μετά, μπορούμε να πούμε ότι σταμάτησε η παραγωγή ειδικών επετειακών προγραμμάτων, αποκλειστικά για το βράδυ του Μ. Σαββάτου - εκτός φυσικά από τις τακτικές εκπομπές του Σαββατόβραδου.
Σχετικά θέματα:
Τα τηλεοπτικά, πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν απ το 1978 μέχρι την υποδοχή του Μιλένιουμ
Τέλος, από τη συχνότητα του Star οι τηλεθεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν το Λευτέρη Πανταζή, τη Χαρούλα Λαμπράκη, την Πωλίνα, την Ελπίδα, τον Κώστα Τουρνά, την Κωνσταντίνα και άλλους τραγουδιστές.
1995
Σε διπλό ταμπλό έπαιξε η Ρούλα Κορομηλά. Στο Mega παρουσίασε ζωντανά το "Μπράβο" το βράδυ του Μ. Σαββάτου (22 Απριλίου), που ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ την επόμενη μέρα ο ΑΝΤ1 μετέδωσε σ' επανάληψη το πασχαλινό "Ciao Antenna" της προηγούμενης χρονιάς, όταν η παρουσιάστρια ανήκε ακόμη στο δυναμικό του σταθμού!
Για τη βραδιά του Μ. Σαββάτου, πάντως, ο σταθμός του Αμαρουσίου γέμισε το πρόγραμμα του με ακόμη μία μαγνητοσκοπημένη παράσταση νυχτερινού κέντρου, όπως.και ο ΣΚΑΪ, που μετέδωσε το πρόγραμμα του νυχτερινού κέντρου "Νεράιδα".
Η ΕΤ-1 γιόρτασε με "Τραγούδια Επιθεώρησης", ενώ το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΤ-2 στηριζόταν στα τραγούδια του Γιάννη Πάριου.
Από τη χρονιά αυτή και μετά, μπορούμε να πούμε ότι σταμάτησε η παραγωγή ειδικών επετειακών προγραμμάτων, αποκλειστικά για το βράδυ του Μ. Σαββάτου - εκτός φυσικά από τις τακτικές εκπομπές του Σαββατόβραδου.
Σχετικά θέματα:
Τα τηλεοπτικά, πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν απ το 1978 μέχρι την υποδοχή του Μιλένιουμ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου