Πηγή: Facebook |
Στην πατρίδα του, το Βιετνάμ, είναι ένα είδος σελέμπριτι. Κι όμως είναι απλά ένας βουδιστής μοναχός της σχολής Ζεν. Ονομάζεται Τικ Νίατ Χον (Thich Nhat Hanh), είναι 86 ετών, αν και φαίνεται νεώτερος, ενώ έχει γράψει περισσότερα από 100 βιβλία, πολλά από τα οποία είναι μεταφρασμένα στα αγγλικά. Πρόσφατα, ο Thich Nhat Hanh συμμετείχε σε ανοιχτή, δημόσια συζήτηση σε στάδιο της Σεούλ, όπου μοιράστηκε τα μυστικά του και έδωσε συμβουλές για το πώς μπορούμε να κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας.
Μεταξύ άλλων, ο Βιετναμέζος μοναχός τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι ν' ακούμε και να κατανοούμε τους εσωτερικούς μας πόνους. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα μπορέσουμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αν μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας, μια μορφή αυτογνωσίας, θα μπορέσουμε ν' αλλάξουμε και τελικά να θεραπεύσουμε, να βοηθήσουμε δηλαδή ουσιαστικά και τους γύρω μας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους. Είναι οι δικές μας λέξεις, σκέψεις και πράξεις που προκαλούν στους άλλους την οργή, το φόβο και την υποψία. Αντί, λοιπόν, να κατηγορούμε και να καταδικάζουμε το συνομιλητή μας, θα πρέπει να να ψάξουμε να βρούμε μια γλώσσα επικοινωνίας, που θα μας βοηθήσει να τον κατανοήσουμε καλύτερα.
Μάλιστα, επικαλέστηκε ένα παράδειγμα, όταν δυο ομάδες Ισραηλινών και Παλαιστινίων επισκεπτών βρέθηκαν το βουδιστικό μοναστήρι του στη νότιο Γαλλία, στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος συμφιλίωσης διάρκειας τριών εβδομάδων. Όπως τόνισε ο Τικ Νίατ Χον, τις πρώτες μέρες οι ταξιδιώτες των δύο γκρουπ όχι απλά δεν μιλούσαν, αλλά ούτε καν κοίταζαν ο ένας τον άλλο.
Ύστερα από τρεις εβδομάδες υπερέβησαν τις προκαταλήψεις τους, "θεραπεύτηκαν" σύμφωνα με το μοναχό, χάρη στη "συμπονετική ακρόαση", δηλαδή βοηθώντας οι μεν τους δε να υποφέρουν λιγότερο. "Αν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουμε ότι και οι άλλοι άνθρωποι είναι ίδιοι με μας, δεν θα είμαστε πια θυμωμένοι μαζί τους", μας συμβουλεύει ο Τικ Νίατ Χον.
Πηγή: The Korea Times
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου