Σήμερα είναι Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013. Καλό μήνα, ενώ να ευχηθούμε κι ένα δροσερό καλοκαίρι (μιας και το κλιματιστικό κοστίζει)!
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί γεννήθηκαν σαν σήμερα: από την αιώνια ξανθιά Μέριλιν Μονρόε (το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα-Τζιν Μόρτενσεν και μετέπειτα Μπέικερ, 1926-1962) και την ηθοποιό-θρύλο του ινδικού κινηματογράφου, Ναργκίς (1929-1981), μέχρι τον διασημότερο κινηματογραφικό Ιησού, Ρόμπερτ Πάουελ (σήμερα 69 ετών), τον Μόργκαν Φρίμαν (76 ετών), αλλά και την Ελληνίδα ηθοποιό και ποιήτρια -σύμβολο του ελληνικού αναρχικού χώρου- Κατερίνα Γώγο (1940-1993).
Σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Αμερικανός χημικός Ουίλιαμ Νόουλς (191702912), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας 2001 από κοινού με τον Ιάπωνα συνάδελφο του Ριότζι Νογιόρι "για τις εργασίες τους επί των χειρόμορφα καταλυόμενων αντιδράσεων υδρογόνωσης".
Τέλος, γενέθλια έχουν σήμερα η τραγουδίστρια Αλάνις Μόρισετ (39 ετών) και το μοντέλο και ηθοποιός Χάιντι Κλουμ (40).
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Διεθνής Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, που την περίοδο του Ψυχρού πολέμου θεωρείτο ως φίλα προσκείμενη στο σοβιετικό καθεστώς, όρισε την 1η Ιουνίου ως "Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Παιδιών". Σαν συνέπεια, σε πολλές χώρες -κυρίως της πρώην Σοβιετικής Ένωσης- σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα του Παιδιού, ενώ σε ορισμένες από αυτές (Λάος, Μογγολία, Καμπότζη, Πράσινο Ακρωτήρι) η γιορτή θεωρείται τόσο σημαντική, ώστε έχει αναγορευτεί σε επίσημη αργία.
Στη Σαμόα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η χώρα έγινε ανεξάρτητη από τη Νέα Ζηλανδία , η οποία κατέλαβε τα νησιά που απαρτίζουν το σημερινό κράτος κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, την 1η Ιανουαρίου 1962 -αλλά ο εορτασμός μεταφέρθηκε την 1η Ιουνίου.
Στο Παλάου, ένα επίσης νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού ωκεανού, γιορτάζεται η Ημέρα των Προέδρων, κατά την οποία τιμώνται όλοι όσοι ανέβηκαν στο ύπατο αξίωμα από το 1981 μέχρι σήμερα.
Στην Κένυα γιορτάζεται η επέτειος της ορκωμοσίας του Jomo Kenyatta, του πρώτου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, σαν σήμερα το 1963, έξι και κάτι μήνες πριν την παραχώρηση πλήρους ανεξαρτησίας στη χώρα από τους Βρετανούς.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 1 Ιουνίου 1945, η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε ή μάλλον... επιβεβαίωσε την εκ μέρους της κήρυξη του πολέμου κατά της Ιαπωνίας. Σε σχετική, επίσημη ανακοίνωση σημειωνόταν:
"Η ελληνική κυβέρνησις μετ' εκπλήξεως επληροφορήθη ότι διετυπώθησαν αμφιβολίαι αν ευρίσκεται ή όχι εις εμπόλεμον κατάστασιν μετά της Ιαπωνίας. Η Ελλάς, αποδυθείσα εις τον παρόντα πόλεμον προς άμυναν των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων και των Εθνών και επί μακρυνούς μήνας αγωνισθείσα μόνη αυτή μετά της Μεγάλης Βρεταννίας κατά των σφετεριστών της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, εθεώρησε πάντοτε ως ιδίους αυτής εχθρούς, τους εχθρούς της μεγάλης Συμμάχου της, όπως ακριβώς εθεώρησεν ως εχθρούς και τους εχθρούς των δύο άλλων Μεγάλων Δυνάμεων, της Ρωσσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.....
Αποτέλεσμα της αντιλήψεως ταύτης ήτο ότι εθεώρει και θεωρεί εαυτήν τελούσαν εν εμπολέμω καταστάσει μετά της Ιαπωνίας, αφ' ης στιγμής εκηρύχθη ο μεταξύ αυτής και των Συμμάχων της Ελλάδος πόλεμος, δι' ο και ου μόνον έκτοτε διέκοψε τας μετ' αυτής διπλωματικάς σχέσεις, αλλά και ρις τας κατ' αυτήν πολεμικάς επιχειρήσεις πολλαπλώς μετέσχε διά του στόλου αυτής. Προς τούτο άλλωστε ρηταί διαταγαί εξεδόθησαν αφ ής ημέρας εκηρύχθη ο μεταξύ των Συμμάχων και της Ιαπωνίας πόλεμος, προς πάσας τας ελληνικάς ναυτικάς δυνάμεις τας δρώσας εις το εξωτερικόν. Θεωρεί όθεν άσκοπον να κηρύξη σήμερον τον πόλεμον, όστις από μακρού υφίσταται κεκηρυγμένος".
Στις 1 Ιουνίου 1960, μια ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείο Εξωτερικών, που είχε δει το φως της δημοσιότητας μια μέρα νωρίτερα, προκάλεσε θερμό ελληνοϊταλικό επεισόδιο και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στα Ιωάννινα και την Καστοριά. Το επίμαχο ανακοινωθέν φερόταν να αμφισβητούσε την εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της Ηπείρου. Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν σε έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης από την ιταλική πλευρά, που απέδιδε το όλο θέμα σε παρεξήγηση.
Στις 1 Ιουνίου 1973, η στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε την απόφαση της να καταλύσει το θεσμό της μοναρχίας αντικαθιστώντας τον με προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία φυσικά ούτε κοινοβουλευτική ούτε δημοκρατία ήταν χωρίς τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος (στις 29 Ιουλίου) που θα επικύρωνε την απόφαση αυτή.
Στις 1 Ιουνίου 1980 εξέπεμψε για πρώτη φορά το σήμα του ο επί 24ωρου βάσης ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός CNN. Αν και τα πρώτα χρόνια το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο, ενώ το όλο εγχείρημα φαινόταν ερασιτεχνικό, σιγά-σιγά το CNN όχι απλά επιβλήθηκε, αλλά ανέτρεψε τόσο την ενημέρωση των πολιτών (με τη live μετάδοση όλων των κορυφαίων γεγονότων) όσο και τη σχέση των μίντια με τις διεθνείς εξελίξεις, ώστε να δημιουργηθεί ο όρος "the CNN effect" στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
"Καταργούνται τα αυτοκίνητα των υπουργείων" ανακοίνωνε στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα "Ελευθερία" στις 1 Ιουνίου 1950, μια ανακοίνωση που ακούμε κατ' επανάληψη και ανά τακτικά διαστήματα μέχρι τις μέρες μας. "Εφεξής θα δικαιούνται αυτοκινήτου μόνον οι υπουργοί", διευκρίνιζε η εφημερίδα. "Αναφέρεται ότι το σύνολον των κρατικών επιβατηγών αυτοκινήτων υπερβαίνει τα 2.000 και ότι η ετησία δαπάνη κατ' αυτοκίνητον εγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια δραχμών. Δηλαδή, η συνολική δαπάνη διά τα κρατικά αυτοκίνητα ανέρχεται εις 110 περίπου δισεκατομμύρια δραχμών. Η επερχομένη εις τον δημόσιον προϋπολογισμόν οικονομία εκ της καταργήσεως των κρατικών αυτοκινήτων θα είναι κατ' ακολουθίαν μεγίστη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου