Σήμερα είναι Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Χωρίς αυτόν ίσως να μην είχαμε σήμερα ραπτομηχανές, αφού είναι ο εφευρέτης τους. Ο λόγος για τον Ιλάιας Χάουι (1819-1867), ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν επίσης ο Ρώσος φυσικός Πιότρ Καπίτσα (με βάση το π.η. 26 Ιουνίου 1894-1984), τιμημένος με το Νόμπελ Φυσικής 1978 "για τις βασικές εφευρέσεις και ανακαλύψεις στον τομέα της Φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών", αλλά και ο Δανός πυρηνικός φυσικός Μπεν Μότελσον (σήμερα 87 ετών), ο οποίος μοιράστηκε με δύο συναδέλφους του το Νόμπελ Φυσικής 1975 "για την ανακάλυψη της συσχέτισης μεταξύ της ολικής και της σωματιδιακής κίνησης στον ατομικό πυρήνα, και για την εξέλιξη της θεωρίας της δομής των ατομικών πυρήνων βασισμένη στην παραπάνω συσχέτιση".
Γενέθλια έχει ο καταξιωμένος ηθοποιός -και λάτρης της Ελλάδας- Τομ Χανκς, που κλείνει τα 57, ενώ ένα κεράκι λιγότερο θα περιλαμβάνεται στην τούρτα γενεθλίων της Κέλι Μακ Γκίλις, του πρώην μοντέλου και ηθοποιού, που αναστάτωσε τον αντρικό πληθυσμό πρωταγωνιστώντας στο "Τοπ Γκαν", δίπλα στον Τομ Κρουζ το 1986. Γενέθλια έχει και η τραγουδίστρια της ροκ Κόρτνεϊ Λοβ, που γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1964.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Δύο χώρες γιορτάζουν σήμερα την επέτειο της ανεξαρτησίας τους.
Η μία είναι η Αργεντινή. Στις 9 Ιουλίου 1816 το Κογκρέσο της Τουκουμάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία των "Ηνωμένων Επαρχιών του Ρίο ντε λα Πλάτα", ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία (1810-1818).
Η δεύτερη χώρα είναι το Νότιο Σουδάν, που, ύστερα από χρόνια πολέμων και διαπραγματεύσεων, αποσπάστηκε από το Σουδάν και έγινε ανεξάρτητο στις 9 Ιουλίου 2011. Πρόκειται για το νεότερο, διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στον κόσμο.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 9 Ιουλίου 1899, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ν' αναβάλει τη σύμβαση υδροδότησης της Αθήνας από τη λίμνη Στυμφαλία, που θ' αποτελούσε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την εποχή, προκάλεσε μεγάλη πτώση και διακοπή των εργασιών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας -ή τουλάχιστον αυτή ήταν η άποψη των αντιπολιτευομένων εφημερίδων, ενώ οι φιλοκυβερνητικές έκαναν λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές των μετοχών είχαν ανέβει κατακόρυφα, όταν ανακοινώθηκε η υπογραφή της σύμβασης. Αυτό στο οποίο συμφωνούσαν όλοι ήταν η μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στην πρωτεύουσα, καθώς πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από τις ζημίες, που είχαν υποστεί, ενώ το Χρηματιστήριο και η πορεία του έργου, που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ήταν τα μοναδικά θέματα συζήτησης στις πλατείες και στα καφενεία.
Στις 9 Ιουλίου 1947, η Γενική Ασφάλεια Αθηνών περηφανευόταν με ανακοίνωσή της για τη σύλληψη 2.613 κομμουνιστών στην περιοχή της Αθήνας, του Πειραιά και του ευρύτερου λεκανοπεδίου μέσα σε 2 ώρες -από τις 3.30΄μέχρι τις 5.30΄το πρωί. Μεγάλος αριθμός συλλήψεων έγινε την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις της χώρας (π.χ. 400 στη Θεσσαλονίκη), καθώς ο εμφύλιος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Αλλά φαίνεται ότι ο πόλεμος δεν διεξαγόταν μόνο στα βουνά με τα όπλα, αλλά και στις πόλεις.
Στις 9 Ιουλίου 1954, το αμερικανικό Κογκρέσο ασχολήθηκε με την... Σταρ Ελλάς Ρίκα Διαλυνά, στην οποία είχε απαγορευτεί να μεταβεί στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος στο Λονγκ-Μπιτς, επειδή είχε φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο του βιβλίου ενός κομμουνιστή συγγραφέα. Την ίδια μέρα, αναχώρησε για τις ΗΠΑ η αναπληρωματική Έφη Ανδρουλακάκη, όμως το θέμα με τη θεώρηση του διαβατηρίου της Ρίκας Διαλυνά διευθετήθηκε τις επόμενες μέρες, μετά τη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών ότι η Ελληνίδα καλλονή δεν ήταν κομμουνίστρια, αλλά και μετά από προσωπική παρέμβαση αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.
[Βλ. περισσότερα για το θέμα στη σχετική ενότητα της ανάρτησης: Αναδρομή στα ελληνικά καλλιστεία των δεκαετιών '50 και '60]
Στις 9 Ιουλίου 1955, δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο που υπέγραφαν 11 διακεκριμένοι επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν -είχε βάλει την υπογραφή του λίγες μέρες πριν το θάνατο του- και με το οποίο προειδοποιούσαν την ανθρωπότητα για τον κίνδυνο μελλοντικής πυρηνικής καταστροφής. Μεταξύ άλλων, το κείμενο αυτό, που είναι γνωστό και ως Μανιφέστο Ράσελ-Αϊνστάιν, έλεγε τα εξής:
"Πρέπει να μάθουμε να σκεπτόμαστε με νέο τρόπο. Πρέπει να εξευρεθεί πεδίο συμφωνίας για να προληφθεί ο όλεθρος, τον οποίο απειλεί ο θερμοπυρηνικός πόλεμος. Μια υδρογονική βόμβα θα κατέστρεφε ολοσχερώς όχι μόνο μεγαλουπόλεις, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη ή η Μόσχα, αλλά θα επέκτεινε την ακτίνα καταστροφής της σε ευρύτερη περιοχή. Θα απέστελλε ραδιενεργά σωματίδια στην άνω ατμόσφαιρα, τα οποία θα έπεφταν στη γη, υπό τη μορφή θανατηφόρας σκόνης ή βροχής. Οι ειδικοί φρονούν ότι ένας πόλεμος με υδρογονικές βόμβες θα εξαφάνιζε το ανθρώπινο γένος. Ο θάνατος θα ήταν πλήρης και άμεσος για μια μειοψηφία, όμως η πλειοψηφία της ανθρωπότητας θα υφίστατο αργά βασανιστήρια μέσω των ασθενειών και της αποσύνθεσης.... Ανοίγεται ενώπιόν μας ο ορίζοντας μια συνεχούς προόδου με ευημερία, δράση και σοφία. Πρέπει, λοιπόν, αντ' αυτού να προτιμήσουμε το θάνατο, διότι δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τις έριδες μας;"
Στις 9 Ιουλίου 1956, στις 5.15΄ το πρωί, ισχυρός σεισμός 7.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το νότιο Αιγαίο και ισοπέδωσε τη Σαντορίνη, που επλήγη περισσότερο. Εξάλλου, παλλιροϊκό κύμα (τσουνάμι) έπληξε τη βόρεια παραλία της Κρήτης από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, καθώς και τα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές ότι στην Ικαρία εμφανίστηκαν ακόμη και καρχαρίες! (ράδιο αρβύλα ή αλήθεια;) Το 90% των κτιρίων της Σαντορίνης υπέστησαν τρομακτικές ζημιές, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ενώ τουλάχιστον 53 άτομα ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια.
Στις 9 Ιουλίου 1959, στο Διαρκές Στρατοδικείο ξεκίνησε η δίκη του Μανώλη Γλέζου και των συνεργατών του, κατηγορουμένων για κατασκοπεία, που προσήλκυσε το ενδιαφέρον και ξένων μέσων ενημέρωσης.
Στις 9 Ιουλίου 1961, υπεγράφη η Συμφωνία Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Με βάση τη συμφωνία εκείνη, που θεωρήθηκε προθάλαμος για την ένταξη της Ελλάδας στην Κοινή Αγορά (αλλά ανακόπηκε με την επιβολή της χούντας), τα ελληνικά προϊόντα μπορούσαν να κυκλοφορούν στις τότε χώρες της ΕΟΚ σαν να ήταν και η Ελλάδα μέλος, ενώ παράλληλα μειώθηκε και ο δασμός στην εισαγωγή προϊόντων από τις χώρες της ΕΟΚ στη χώρα μας κατά 5 με 10%.
Όπως αναγραφόταν στο κοινό ανακοινωθέν, σκοπός της Συμφωνίας Σύνδεσης ήταν "να ενισχύσει τους πολιτκούς και πνευματικούς δεσμούς, οι οποίοι εκ παραδόσεως ένωναν την Ελλάδα με τις έξι χώρες-μέλη της Κοινότητας, με τη δημιουργία νέων οικονομικών δεσμών, οι οποίοι θα συμπληρώσουν την ένωση αυτή". Εξάλλου, τονιζόταν ότι η συμφωνία αποτελούσε "αναγνώριση της πολιτικής και γεωγραφικής σημασίας της Ελλάδας στον ελεύθερο κόσμο, όπως και της επιτευχθείσας προόδου στη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανύψωση του επιπέδου διαβίωσης του ελληνικού λαού".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου