Σήμερα είναι Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μακράν η σημαντικότερη προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936).
Από κει και πέρα, σαν σήμερα γεννήθηκαν πέντε νομπελίστες:
- ο Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Άροου (σήμερα 92 ετών) Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1972 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη των θεωριών της ισορροπίας και της ευημερίας.
- ο Αμερικανός οικονομολόγος Ρόμπερτ Σόλοου 89 ετών), Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1987 για τη συνεισφορά του στη θεωρία της οικονομικής ανάπτυξης
- ο Αμερικανός μικροβιολόγος Χάμιλτον Ο. Σμιθ (82 ετών), Νόμπελ Ιατρικής 1978 για τη συμμετοχή του στην ανακάλυψη των περιοριστικών ενδονουκλεασών και τη χρήση των ενζύμων αυτών στη μοριακή γενετική
- ο Αμερικανός χημικός Ρόμπερτ Κουρλ (80 ετών), μοιράστηκε το Νόμπελ Χημείας 1996 για την ανακάλυψη των φουλερενίων
- ο Ρώσος φυσικός Κωνσταντίν Νοβοσέλοφ (39 ετών), Νόμπελ Φυσικής 2010 για τα πειράματα που διεξήγαγε με τον Αντρέ Γκέιμ σχετικά με το δισδιάστατο υλικό γραφένιο.
Τέλος, γενέθλια έχει και η Ελληνίδα τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, η οποία γεννήθηκε στην Κέρκυρα (Παλαιοκαστρίτσα) στις 23 Αυγούστου 1949.
Τέλος, σαν σήμερα το 1970 γεννήθηκε ο "καταραμένος" και πρόωρα χαμένος - από τα ναρκωτικά - Αμερικανός ηθοποιός Ρίβερ Φοίνιξ (1970-1993).
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού. Μπορούν να μπουν τα δύο απολυταρχικά αυτά καθεστώτα στο ίδιο τσουβάλι; Δύσκολη η απάντηση, αν και δεν μπορεί ν' αμφισβητηθεί ότι η σταλινική Σοβιετική Ένωση πολέμησε εναντίον των ναζιστών. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν από την αρχή ακριβώς έτσι. Στις 23 Αυγούστου 1939 υπογράφτηκε το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ (από τα ονόματα του Σοβιετικού και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών), ένα σύμφωνο μη επίθεσης, που στην ουσία εξυπηρετούσε τις πολεμικές επιδιώξεις των δύο δυνάμεων (για παράδειγμα, η Σοβιετική Ένωση παρέμεινε αρχικά ουδέτερη, ενώ επιτέθηκε στη Φινλανδία και στις βαλτικές χώρες) μέχρι την προδιαγεγραμμένη, τελική σύγκρουση, που εκδηλώθηκε από τη ναζιστική Γερμανία με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.
Επίσης, η UNESCO έχει ορίσει την 23η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Εμπορίου Σκλάβων και της Κατάργησής του. Η ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία. Το βράδυ της 22 προς 23 Αυγούστου 1791 στο νησί του Άγιου Δομίνικου (τη σημερινή Αϊτή) ξέσπασε η εξέγερση των σκλάβων, που θα συνέβαλε καθοριστικά τα επόμενα χρόνια στην κατάργηση της δουλείας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 23 Αυγούστου 1905 η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε σωρεία συλλήψεων Αρμενίων, μελών Αρμενικού Κομιτάτου με έδρα την Ελλάδα. Τα μέλη του κομιτάτου κατασκεύαζαν βόμβες στον Πειραιά και τις απέστελλαν στην οθωμανική αυτοκρατορία. Μάλιστα, συνδέονταν με σειρά βομβιστικών επιθέσεων τις προηγούμενες μέρες στη Σμύρνη, μία εκ των οποίων είχε στόχο και το σουλτάνο. Μεγάλος αριθμός βομβών ανακαλύφτηκε την ίδια μέρα αποθηκευμένος στην αρμενική εκκλησία, η οποία σφραγίστηκε και ο ιερέας συνελήφθη από τις αρχές.
Η αστυνομική επιχείρηση και οι συλλήψεις ήταν επακολούθημα της ανακάλυψης και κατάσχεσης 400 βομβών τρεις μέρες νωρίτερα, φυλαγμένων σε βαλίτσες στην οικία Αρμενίου στον Πειραιά. Σύμφωνα με την περιγραφή της εφημερίδας "Ακρόπολις" (22.08.1905), οι βόμβες είχαν "σχήμα επίμηκες, έως 30 περίπου εκατοστά του μέτρου εκάστη, πάχους δε 28 υφεκατομέτρων παρουσιάζον ένα θέαμα απαίσιον, καθώς ήσαν στη γραμμή τοποθετημένες... Τυλιγμένες κανονικά και επιμελώς σε χαρτιά κιτρινωπά με πολλά στίγματα επάνω, τα οποία η μελανίτις είχεν αφήσει, ενέπνεον την φρίκην εις τον παρατηρούντα και σκεπτόμενον, ότι τα άκακα αυτά κομμάτια δύνανται να επιφέρουν τόσας καταστροφάς και βλάβας αδίκους, ν' αφαιρέσουν δε και την ζωήν πολλών ανθρωπίνων υπάρξεων αθώων -παιδίων και γυναικών ίσως- και ανυπόπτων...".
Στις 23 Αυγούστου 1973, μια απόπειρα ληστείας σε τράπεζα της Στοκχόλμης, που θα εξελισσόταν σε ομηρεία διάρκειας έξι ημερών, "γέννησε" τον όρο "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" με αφορμή τις σχέσεις οικειότητας που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στο δράστη και τους ομήρους του.
[Σχετικό θέμα: Η ληστεία που προκάλεσε τον όρο "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" και τι θυμάται ο απαγωγέας 40 χρόνια μετά.]
Στις 23 Αυγούστου 1975, ολοκληρώθηκε η δίκη της χούντας με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών. Στους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Πατακό και Νικόλαο Μακαρέζο επιβλήθηκε η θανατική ποινή, ως υποκινητές του πραξικοπήματος, ενώ παράλληλα τους επιβλήθηκε και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, σ' αυτούς και σε ακόμη οκτώ κατηγορουμένους, επί εσχάτη προδοσία.
Μία μόλις ώρα μετά την έκδοση της απόφασης, εκδόθηκε κυβερνητική ανακοίνωση που προανήγγειλε το "μετριασμό των ποινών" παραπέμποντας στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκαλούνταν σε δύο ημέρες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική σπουδή.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Υπάρχει η εντύπωση ότι σαν σήμερα το 1910 ιδρύθηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα, η πρώτη διερευνητική συνάντηση του Βενιζέλου με συνεργάτες του έγινε μια μέρα νωρίτερα, κατά την οποία επιλέχτηκε και το όνομα του νέου κόμματος, που θα πρωταγωνιστούσε για πολλά χρόνια στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Στις 23 Αυγούστου 1910 η εφημερίδα "Πατρίς" δημοσίευσε το ρεπορτάζ από εκείνη τη συνάντηση:
"Εις το ξενοδοχείον ο "Ερμής", όπου καταλύει ο κ. Βενιζέλος, συνηντήθησαν χθες τινές εκ των φίλων του πληρεξουσίων, μεθ' ων ο Κρής πολιτευτής ωμίλησεν οπωσδήποτε εκτενέστερον επί των πολιτικών πραγμάτων.
Λόγου γενομένου περί του νέου κόμματος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε πάλιν την γνώμην ότι μετά την καταδίκην των προσωπικών πολιτικών κομμάτων πρέπει να ιδρυθούν κόμματα ωρισμένων αρχών και ιδεών, και τα οποία να μη φέρουν το όνομα του αρχηγού, αλλά των αρχών τας οποίας αντιπροσωπέυουσαι.
Μετά πολλάς συζητήσεις περί της ονομασίας, την οποίαν πρέπει να λάβη το νέον υπό τον κ. Βενιζέλον κόμμα, επεκράτησεν η γνώμη όπως τούτο αποκληθή "Κόμμα των φιλελευθέρων".
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασεν επίσης την γνώμην όπως οργανωθούν και ενταύθα συνεταιρισμοί εκ φιλελευθέρων και ανεξαρτήτων πολιτών πάσης τάξεως, οίτινες να υποδεικνύουν εις τας παραμονάς των εκλογών υποψηφίους των αρχών των εις όλα τα εκλογικά διαμερίσματα του Κράτους. Το τοιούτον επικρατεί και εν Αγγλία, όπου οι σύλλογοι οι αντιπροσωπεύοντες ωρισμένας αρχάς τποδεικνύουν τους υποψηφίους, παρομοίως ως εγένετο εν τη τελευταία εκλογή εν Αττικοβοιωτία, όπου ο Εμπορικός Σύλλογος υπέδειξεν ορισμένον αριθμόν υποψηφίων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου