Από το Κοινοβούλιο της Ρουάντα, που είναι γένους θηλυκού (womec.org) |
Για τους περισσότερους, η Ρουάντα είναι συνδεδεμένη με τη φρικτή γενοκτονία του 1994, όταν μέσα σε τρεις μόνο μήνες σφαγιάστηκαν τουλάχιστον οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι - ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για ένα εκατομμύριο νεκρούς - όλοι μέλη της φυλής Τούτσι, στη χειρότερη έκρηξη φυλετικού μίσους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, σήμερα, ασχέτως των επικρίσεων που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση της χώρας για τον τρόπο διακυβέρνησης και την εμπλοκή της σε διενέξεις γειτονικών της κρατών (όπως ο εμφύλιος του Κονγκό), η Ρουάντα έχει βάλει τα γυαλιά σ' όλες τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, καθώς στο εθνικό Κοινοβούλιο η υπεροχή των γυναικών είναι συντριπτική.
Η αρχή έγινε με τις εκλογές του 2008. Τότε, η Ρουάντα έγινε η πρώτη χώρα στο κόσμο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών της ήταν γένος θηλυκού: 45 γυναίκες σε σύνολο 80 βουλευτών ή 56.3%. Λίγα χρόνια αργότερα, το ποσοστό αυτό θα προσέγγιζε κάπως το κρατίδιο της Ανδόρας, όταν από τους 28 εκλεγμένους βουλευτές οι 14, δηλαδή ακριβώς οι μισές, ήταν γυναίκες.
Εν τω μεταξύ, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουάντα πρόσφατα, 16-18 Σεπτεμβρίου 2013, ο αριθμός των γυναικών βουλευτών ανέβηκε ακόμη περισσότερο και εκτοξεύτηκε στο απλησίαστο 63.75%, καθώς από τους 80 βουλευτές οι 51 είναι γυναίκες. Αξίζει πάντως να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, οι 24 από τις κοινοβουλευτικές έδρες προορίζονται αποκλειστικά για γυναίκες, οι οποίες δεν εκλέγονται, αλλά διορίζονται. Ωστόσο, χαρακτηριστικό της κουλτούρας που έχει εμπεδωθεί στον πληθυσμό της Ρουάντα είναι το γεγονός ότι από τις 53 έδρες που κρίθηκαν αποκλειστικά από την ψήφο των πολιτών, στις μισές, δηλαδή 26 τον αριθμό, κατέληξαν επίσης σε γυναίκες υποψήφιες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Allafrica.com, στην εξέλιξη συνέβαλαν τόσο ο άγραφος νόμος ισότητας που διέπει τις εσωκομματικές διαδικασίες των πολιτικών σχηματισμών και κυρίως του κυβερνώντος κόμματος Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντα (RPF), που εκλέγεται με (αμφίβολης αντιπροσωπευτικότητας) πολύ μεγάλα ποσοστά, όσο και σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, που βελτίωσαν αισθητά την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, σε μια χώρα όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια οι γυναίκες θεωρούνταν άξιες μόνο για να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του IPU (Inter-Parliamentary Union) με τελευταία ημερομηνία ανανέωσης την 1η Σεπτεμβρίου 2013, τρίτη χώρα ως προς την εκπροσώπηση γυναικών στο εθνικό Κοινοβούλιο έρχεται η Κούβα (48.9%) και μόλις τέταρτη η περίφημη για τους νόμους ισότητας των δύο φύλων Σουηδία (44.7%). Η Ελλάδα μόλις που περνάει τη βάση, καθώς σε σύνολο 142 κρατών βρίσκεται στην 65η θέση με μόλις 63 εκλεγμένες βουλευτίνες σε σύνολο 300, δηλαδή ποσοστό 21%. Καμία βουλευτίνα δεν κάθεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Μικρονησίας, του Παλάου, του Κατάρ και του Βανουάτου, ενώ δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την Καμπότζη.
Μήπως σε θέματα ισότητας των φύλων - μόνο! - πρέπει να έχουμε τη Ρουάντα ως πρότυπο;
Βέβαια, σε άλλες χώρες της Αφρικής η κατάσταση των γυναικών δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της Ρουάντας. Βλ. σχετικά: Ο αφρικανικός Μεσαίωνας: στρατόπεδα συγκέντρωσης για "μάγισσες" στην Γκάνα., Οι συγκλονιστικές εξομολογήσεις κοριτσιών που ήταν παιδιά-στρατιώτες και ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου