30 Νοεμβρίου, 1874: Πραγματοποιήθηκε μια από τις πλέον ντροπιαστικές συνεδριάσεις στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Παρά την έλλειψη απαρτίας, η κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη ψήφισε το κορυφαίο νομοθέτημα μιας χώρας, τον ετήσιο Προϋπολογισμό του κράτους. Αν και σύμφωνα με το τότε ισχύον Σύνταγμα, για την αναγνώριση απαρτίας απαιτούνταν η παρουσία τουλάχιστον 96 βουλευτών (σε σύνολο 190), παρόντες ήταν μόνο οι 85, από τους οποίους οι 81 ήταν κυβερνητικοί. Η πρωτοφανής αυτή καταστρατήγηση του Συντάγματος, θα οδηγούσε τις επόμενες ημέρες την αντιπολίτευση στην απόφαση ν' απόσχει των συνεδριάσεων, ενώ η Βουλή υπέστη lockdown μέχρι τις 5 Μαρτίου 1875, οπότε συνήλθε σε έκτακτη σύνοδο και η κυβέρνηση συνέχισε να νομοθετεί παρά την έλλειψη απαρτίας (Στηλιτικά).
"Το ποτήριον των παρανομιών υπερεξεχείλισεν!", έγραφε η "Παλιγγενεσία" στις 2 Δεκεμβρίου. "Οι σημερινοί Τριβαλλοί υπερηκόντισαν κατά πολύ τους επί ασεβεία και χλεύη των νόμων τεθρυλημένους αρχαίους... ολίγοι άνθρωποι, αυτόχρημα συρφετός, συνεδριάσαντες το παρελθόν σάββατον εντός του βουλευτηρίου, εψήφισαν νόμους... ως έδοξεν αυτοίς και ως ηβουλήθησαν, και τας παρανόμους αυτάς αποφάσεις των αξιούσι να τας θεωρήσωμεν ημείς ως αληθείς νόμους του κράτους!"
"Τα εν τη Βουλή συμβάντα, το Σάββατον, απεκάλυψαν ολόκληρον το χαίνον βάραθρον της προς τα κείμενα περιφρονήσεως, και της ύβρεως προς πάσαν πολιτικήν αιδημοσύνην", σχολίαζε ο "Αιών" (02.12.1874). Η εφημερίδα περιέγραφε και το τι ακριβώς συνέβη στην αίθουσα του Κοινοβουλίου:
"Άγνωστον, εάν εκ τύχης ή παρασκευής η τοιαύτη περί μη συγκροτήσεως απαρτίας ιδέα διεδόθη και υπεστηρίχθη. Βέβαιον είναι τούτο, ότι οι Υπουργοί αίφνης καταφθάνουσιν εις την Βουλήν, συνεννοούνται μετά του Προέδρου, και κηρύττουσι της συνεδριάσεως την έναρξιν, μη παρόντων Βουλευτών ουδ' όσοι διά την νόμιμον απαρτίαν ακριβώς απητούντο. Αυθωρεί άρχεται η επί του προϋπολογισμού του 1874 ψηφοφορία, αφού τυπικώς ηρώτησεν ο Πρόεδρος, αν τις έχη τον λόγον, και φυσικώς, ουυδενός παρόντος, ουδείς απήντησε καταφατικώς. Οι παρόντες αντιπολιτευόμενοι Βουλευταί εννόησαν τότε το σχέδιον. Οι Υπουργοί, ωφελούμενοι εκ της απουσίας των αντιπολιτευομένων, έκριναν κατάλληλον την στιγμήν, όπως προβώσιν εις την δι' αρπαγής επιψήφισιν του προϋπολογισμού, άνευ συζητήσεως και άνευ ερεύνης. Ηγέρθησαν γενναίαι διαμαρτυρήσεις κατά του τελουμένου ατόπου, ητήθη μυριάκις η ανάγνωσις του καταλόγου, όπως ευρεθή, αν η Βουλή ήναι εν απαρτία. Ο Βουλευτής Λοκρίδος ιδίως κ. Ρούκης διεκρίθη, διά το εύτολμον και το επίμονον των ερωτήσεων και των επιθέσεών του, κατά ορυομένων όντων, αποβαλόντων πάσαν πολιτικήν συνείδησιν, πάσαν ευλάβειαν. Ήλθε δε και στιγμή, καθ' ην και επίθεσις εσχεδιάσθη και ήρξατο εκτελουμένη κατά του κ. Ρούκη, αλλ' εματαιώθη. Εις πάρας τας περί της μη υπάρξεως απαρτίας ενστάσεως, ο Πρόεδρος ουδέν αιδούμενος.... απήντα, παρά του μηδέν εφεξής σεβομένου Πρωθυπουργού εξωθούμενος, δι' αρνήσεως, διά της σιωπής, απεδέχετο δ' άνευ ερυθήματος και συγκινήσεως τας προς αυτόν επί ψεύδει και παραβάσει του καθήκοντός του επιρριπτομένας παρά του Ρούκη και άλλων τινων Βουλευτών προσβολάς. Εκ διαδοχής, δι' αναστάσεως, επεψηφίσθη ο προϋπολογισμός του 1874 ολόκληρος, οι φορολογικοί νόμοι, και εις πρώτην ανάγνωσιν η προς την Γερμανίαν διά τας εν Ολυμπία ανασκαφάς σπουδαιοτάτη σύμβασις... Περί δείλην ήδη βαθείαν, η ψευδής και νόθος συνεδρίασις διελύθη, εν μέσω αίσχους και θορύβου".
Εξάλλου, στο φύλλο της 1ης Δεκεμβρίου, η "Εφημερίς" δημοσίευσε περιληπτικά τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης της Βουλής, που ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες.
Συνεδρίασις της 30ης Νοεμβρίου
Προεδρία του κ. Ι. Ζάρκου
Άρχεται την 3ην ώραν μ.μ.
(ολίγοι εκ της αριστεράς είνε παρόντες).
- Αναγινώσκονται τα πρακτικά.
Ο κ. Ρούκης. Παρατηρεί, ότι δεν είνε απαρτία, και ενίσταται. (έρις μεταξύ αυτού και του κ. Αχόλου, θόρυβος).
- Ο κ. πρόεδρος λέγει, ότι επικυρούνται τα πρακτικά.
Ο κ. Ρούκης. Επιμένει λέγων, ότι δεν είνε απαρτία. (θόρυβος). (Ρήξις μεταξύ του κ. Ρούκη και του κ. Πετμεζά. Θόρυβος μέγας και παροξυσμός. Τινές εκ της δεξιάς διαχωρίζουσι τους δύο βουλευτάς).
- Η ημερησία διάταξις κατά τον κ. πρόεδρον αγγέλλει την έναρξιν της συζητήσεως επί της περί ανασκαφών συμβάσεως.
- Ο γραμματεύς αναγινώσκει τα άρθρα της συμβάσεως.
- Οι κ.κ. Α. Μαυρομιχαλης, Μίλησης και Μαυροκορδάτος διαμαρτυρηθέντες απέρχονται. (εκ της αριστεράς είνε παρόντες μόνον ο κ. Ζωχιός και ο κ. Ρούκης).
- Ο γραμματεύς περατοί την ανάγνωσιν της συμβάσεως, και λέγουν, ότι η βουλή παρεδέχθη τα αναγνωσθέντα.
Ο κ. Ρούκης. Δεν είνε απαρτία κ. πρόεδρε. Ξεσχίζετε την πατρίδα.
- Αναγινώσκεται το νομοσχέδιον περί φόρου των ζώων κατά το 1875. Εις έκαστον δε άρθρον ο μεν πρόεδρος ερωτά την βουλήν αν έχη αντίρησιν, ο δε κ. Ρούκης επιμένει φωνάζων, ότι δεν υπάρχει απαρτία.
- Λέγουν, ότι η βουλή παρεδέχθη και το νομοσχέδιον τούτο.
- Ακολούθως άρχεται η ανάγνωσις του νομοσχεδίου περί φόρου των προϊόντων της γης διά το 1875.
Ο κ. Ρούκης. Δεν είνε απαρτία κ. πρόεδρε. Είνε ατιμία εθνική τούτο.
Ο κ. Κότταρης. Οι σύντροφοί σου λείπουν.
Ο κ. Ρούκης. Καλά κάμνουν, διότι δεν πρέπει να έρχονται να συνεδριάζουν με κακούργους και καλπονοθευτάς. (έρις μεταξύ του κ. Ρούκη και Κότταρη. Θόρυβος).
- Λέγουν, ότι η βουλή παρεδέχθη και το νομοσχέδιον τούτο.
- Άρχεται η εξακολούθησις της επί του προϋπολογισμού συζητήσεως. (Η φωνή του κ. Ρούκη: Δεν είνε απαρτία. Αίσχος! Διαμαρτύρεται η πατρίς.)
Ο κ. Ζωχιός. Παρατηρεί, ότι θέλουν να επισπεύσουν τον προϋπολογισμόν, αλλ' αφού θέλουν τούτο πρέπει να βεβαιωθούν πρώτον αν ήνε 96. Καταβαίνει δε και αυτός διαμαρτυρόμενος, ότι δεν υπάρχει απαρτία.
- Λέγουν, ότι ο κ. πρόεδρος εκήρυξε περαιωμένην την συζήτησιν, ο κ. Ρούκης όμως δεν το παρεδέχθη.
- Ο κ. Στάικος λοιπόν άρχεται αναγινώσκων τα καθέκαστα του προϋπολογισμού.
- Το σύνολον των εσόδων κατά τον πρόεδρον γίνεται δεκτόν.
- Επί δε των εξόδων ο κ. Ι. Δεληγιάννης, κατά τον κ. Ρούκην, και όχι υπουργός επί των εξωτερικών, ζητεί πίστωσιν εις το κονδύλιον το περί παρασήμων.
- Οι εν τη αιθούση βουλευταί παραχωρούσι την πίστωσιν.
- Ο γραμματεύς εξακολουθεί αναγινώσκων τα έξοδα εκάστου υπουργείου, ο δε κ. Ζάρκος (και όχι πρόεδρος κατά τον κ. Ρούκην) λέγει, ότι οι εν τη αιθούση βουλευταί δέχονται ό,τι ο γραμματεύς αναγινώσκει.
Ο κ. Σωτηρόπουλος. Εισελθών παρατηρεί, ότι δεν υπάρχει απαρτία, και παρακαλεί να εφαρμοσθή ο κανονισμός. (εξέρχονται εκ των δωματίων τινές βουλευταί της δεξιάς)
- Εις την παρατήρησιν του κ. Χωτηροπούλου ουδείς απαντά. Ο γραμματεύς εξακολουθεί αναγινώσκων τον προϋπολογισμόν, καθ' ον τα έξοδα όλων των υπουργείων ανέρχονται εις 40,379,909 δρ.
Οι εν τη αιθούση συνηγμένοι βουλευταί παραδέχονται τούτο.
- Ακολούθως λέγουν, ότι την δευτέραν θα ξαναέλθουν και πάλιν, όπως προχωρήσωσι περαιτέρω.
- Και φεύγουν.
- Ώρα 5η μ.μ.
Πιο λεπτομερείς διαλόγους δημοσίευσε η "Παλιγγενεσία" (02.12.1874). Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα, χαρακτηριστικά της μαχητικότητας του βουλευτή Ρούκη:
Πρόεδρος. Αντικείμενον της σημερινής συνεδριάσεως είναι...
Ρούκης. Τι συνεδρίασις; Απαρτία δεν υπάρχει. Των πρακτικών η επικύρωσις είναι παράνομος, αντισυνταγματική και βανδαλική.
Πρόεδρος. Ερωτώ την βουλήν...
Ρούκης. Πού είναι η βουλή! Απαρτία δεν υπάρχει, ουδέ βουλή υπάρχει.
Μίλησις. Δεν δύναμαι να παρίσταμαι ενταύθα, εν ω τοιαύτα επιτελούνται. Αναχωρώ.
..............
Ρούκης. Κύριε πρόεδρε, κύριε Ζάρκε, δεν είναι απαρτία. Αναγνώσατε τον ονομαστικόν κατάλογον των βουλευτών διά να πεισθήτε. Είναι εθνική ατιμία η πράξις σας.
Κότταρης. Οι σύντροφοί σου λείπουν, δεν ήλθον.
Ρούκης. Καλά έκαμον. Δεν ήλθον να συνεδριάσουν με καλπονοθευτάς και παρανόμους. Διαμαρτύρομαι, κ. πρόεδρε. Δεν εντρέπεσαι; Παράγγειλε εις τους στενογράφους να μη παραλείψωσι τίποτε αφ' όσα σήμερον λέγονται και γίνονται. Πρέπει να τα μάθη το έθνος.
Πρόεδρος. Υπάρχει αντίρρησις;
Ρούκης. Ποίον ερωτάς; Βουλή δεν υπάρχει, διότι απαρτία δεν είναι. Ερωτώ και εγώ τα ακροατήρια αν υπάρχει αντίρρησις, επειδή και σεις ακροατήρια είσθε, αφ' ου βουλή δεν είσθε. Ποίον, κ. πρόεδρε, ερωτάς;
Εκ της δεξιάς. Την βουλήν.
Ρούκης. Να βουλιάξετε όλοι!
Πρόεδρος. Οι παραδεχόμενοι το νομοσχέδιον να εγερθώσιν (εγείρονται)
Ρούκης. Ερωτήσατε αν παραδέχωνται τα γενόμενα της παρανομίας, την περιφρόνησιν προς το σύνταγμα, την ύβριν προς την ηθικήν! Πού σε ευρήκαν και σε έκαμαν πρόεδρον!...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου