Η βρετανική εφημερίδα Telegraph είχε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί, ειδικά όσοι έχουν παλιούς υπολογιστές, παραφορτωμένους με άχρηστα προγράμματα, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν πριν στείλουν το κουτί στον κάδο των αχρήστων. Αλλά κι αν ακόμη δεν έχετε παρόμοιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται να το αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτές, λοιπόν, είναι οι 10 συμβουλές που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ώστε να κάνουμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή να πετάει αντί να σέρνεται.
1. Κάνοντας uninstall στα προγράμματα που δεν χρησιμοποιούμε.
Όταν αγοράζουμε έναν προσωπικό υπολογιστή, συνήθως έχει προεγκατεστημένα κάποια προγράμματα, πολλά από τα οποία δεν χρειαζόμαστε καν. Ωστόσο, αυτά εξακολουθούν να πιάνουν χώρο από τη μνήμη του υπολογιστή ή ακόμη και να "τρέχουν" στο παρασκήνιο κάνοντας τον υπολογιστή πιο αργό.
Για παράδειγμα το Windows Messenger, που από τον Απρίλιο του 2013 έχει καταργηθεί κι επομένως είναι πλέον αχρείαστο. Όσο το κρατούμε, απλά ο υπολογιστής μας χάνει μνήμη, ενώ από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι το δικό μου pc αργεί να έρθει στα ίσια του, όταν τον ανοίγω, μέχρι ακριβώς να πεταχτεί το παραθυράκι του Messenger στην οθόνη.
Πώς θα βρούμε ποια προγράμματα μας είναι αχρείαστα; Μια καλή επιλογή είναι το PC Decrapifier, που το κάνει από μόνο του για μας και μας προτείνει τι πρέπει να σβήσουμε μια και καλή.
2. Σβήνοντας τα προσωρινά αρχεία.
Η ιστορία του pc παραμένει αποθηκευμένη κάπου στο σκληρό δίσκο και "τρώει" χώρο, χωρίς να εξυπηρετεί σε κάτι. Πώς ξεφορτωνόμαστε στα προσωρινά αρχεία; Ανοίγουμε: Ο Υπολογιστής μου> Τοπικός δίσκος>WINDOWS/Temp. Όταν ανοίξουμε το φάκελο, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο. Πατήστε Προβολή>Λεπτομέρειες, διατάσσουμε τα αρχεία κατά χρονολογική σειρά και σβήνουμε όσα αρχεία έχουν ημερομηνία παλιότερη της σημερινής. Μην ξεχάσετε ν' αδειάσετε στο τέλος τον Κάδο Ανακύκλωσης!
3. Εγκαθιστώντας ένα σκληρό δίσκο SSD (Solid State Drive)
Πρόκειται για εξαιρετικά γρήγορα φλασάκια μνήμης, που επιταχύνουν την έναρξη του υπολογιστή. Πάντως, πριν βιαστείτε να αγοράσετε έναν SSD, διαβάστε καλού-κακού τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του εδώ: coolweb.gr/skliroi-diskoi-texnologias-ssd-solid-state/
4. Προσθέτοντας σκληρό δίσκο.
Όταν η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου εξαντληθεί, ο υπολογιστής χάνει σε ταχύτητα και κινδυνεύει να "τα φτύσει", ιδίως όταν χρησιμοποιούμε απαιτητικά προγράμματα.Έτσι, λοιπόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ν' αγοράσουμε έναν αρκετά "ευρύχωρο" σκληρό - αν έχετε γεμάτο πορτοφόλι μπορείτε ν' αγοράσετε ακόμη και του 1 Terra - και ν' αντικαταστήσετε τον παλιό ή απλά να τον προσθέσετε.
5. Σταματώντας τις αχρείαστες ενάρξεις προγραμμάτων.
Όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή, αρχίζουν και τρέχουν ορισμένα προγράμματα. Όσο περισσότερα είναι αυτά, τόσο ο υπολογιστής αργεί να έρθει στα ίσια του και ν' αρχίσει να λειτουργεί κανονικά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τα προγράμματα αυτά. Πώς; Ακολουθούμε τη διαδρομή: 'Έναρξη>Εκτέλεση.... Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πληκτρολογούμε msconfig και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο. Επιλέγουμε την καρτέλα Εκκίνηση και ρυθμίζουμε ποια προγράμματα θ' αρχίσουν να τρέχουν με το άνοιγμα του υπολογιστή. Προσοχή: Μην τ' απενεργοποιήσετε όλα, καθώς ορισμένα είναι πολύ σημαντικά, όπως το antivirus. Αντίθετα, απενεργοποιήστε το Windows Messenger - καλύτερα καταργήστε το εντελώς - καθώς από τον Απρίλιο του 2013 έχει πάψει να υφίσταται. (Στο τέλος της διαδικασίας θα σας ζητηθεί επανεκκίνηση).
6. Προσθέτοντας μνήμη RAM
Όταν ο υπολογιστής δεν μπορεί να φέρει σε πέρας ακόμη και τις πιο απλές δουλειές (π.χ. αποστολή ενός mail), τότε το πρόβλημα υπάρχει μάλλον στη μνήμη RAM, η οποία έχει εξαντληθεί. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την αντικαταστήσουμε με μεγαλύτερη ή να προσθέσουμε μια δεύτερη.
7. Κάνοντας ανασυγκρότηση δίσκου (ή disk defragment)
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ανοίγουμε το εικονίδιο Ο Υπολογιστής Μου. Κάνουμε δεξί κλικ στον Τοπικό δίσκο, που θέλουμε ν' ανασυγκροτήσουμε. Επιλέγουμε Ιδιότητες, την καρτέλα Εργαλεία και, τέλος, Ανασυγκρότηση.
8. Κάνοντας εκκαθάριση δίσκου.
Είναι ένας τρόπος για να ξεφορτωθούμε τα αχρείαστα, μεγάλα αρχεία. Ακολουθούμε τη διαδρομή Έναρξη>Όλα τα προγράμματα> Βοηθήματα>Εργαλεία Συστήματος>Εκκαθάριση δίσκου (Η εκκαθάριση δίσκου απαιτεί να έχετε τουλάχιστον το 15% του σκληρού δίσκου ελεύθερο, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένετε να την κάνετε, όταν αυτός αρχίσει να εξαντλείται)
9. Ξεσκονίζοντας
Μιλάμε για κανονικό ξεσκόνισμα στο εσωτερικό του κουτιού - για όσους δεν έχουν αγοράσει λάπτοπ. Η σκόνη που συσσωρεύεται συμβάλλει στο να γίνει ο υπολογιστής δραματικά αργός, ενώ ένα μικρό ξεσκονισματάκι θα σώσει την κατάσταση. Μπορείτε να βάλετε ακόμη και ηλεκτρική σκούπα, αρκεί ο υπολογιστής να είναι κλειστός για τουλάχιστον 30 λεπτά και επιπλέον να είναι αποσυνδεδεμένος από τα υπόλοιπα μέρη (και από το ρεύμα).
10. Αγοράζοντας ένα νέο pc.
Είναι η έσχατη λύση. Αν έχουμε κάνει και τα εννιά προηγούμενα βήματα, αλλά ο υπολογιστής εξακολουθεί να σέρνεται, τότε δεν έχει τίποτε άλλο καλύτερο από το να τον αποχαιρετήσουμε μια και καλή βάζοντας το χέρι στην τσέπη ή αλλιώς απλά να συμβιβαστούμε με την αργή του ταχύτητα χωρίς να βρίζουμε το "φελέκι" του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου