Οι γκουρού της επικοινωνίας συμβουλεύουν τους πολιτικούς άνδρες και πολύ περισσότερο τους ηγέτες των κρατών - ή όσους φιλοδοξούν να γίνουν ηγέτες - να προσεγγίσουν τους πιθανούς ψηφοφόρους τους μέσα από το ίντερνετ. Με άλλα λόγια, τους συμβουλεύουν να δικτυωθούν στα διάφορα κοινωνικά μέσα, ώστε και να μπορούν να περάσουν το μήνυμά τους άμεσα στο ευρύτερο δυνατό κοινό ανά πάσα στιγμή, αλλά και να δείξουν ότι είναι σύγχρονοι άνθρωποι, που παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Μερικές φορές, όμως, αυτό μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ, όπως συνέβη με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.
Στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει αμεσότερα με τους πολίτες της χώρας του, ο Άμποτ απέκτησε προφίλ στο Youtube. Με τα βίντεο που ανέβαζε στην ιστοσελίδα, θεωρούσε ότι ερχόταν πιο κοντά στον μέσο Αυστραλό. Κάπως έτσι, στα τέλη Ιανουαρίου, ο Άμποτ, που εξελέγη για πρώτη φορά στο πρωθυπουργικό αξίωμα το 2013, ανέβασε ένα βίντεο με τίτλο "Ένα μήνυμα από τον πρωθυπουργό - Εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις μας". Ουσιαστικά, αυτό που έκανε ήταν να παινεύεται για το έργο της κυβέρνησής του σε διάφορους τομείς κατά τους πρώτους μήνες αφότου ανέβηκε στην εξουσία.
Αυτό που ξέχασε, όμως ο Άμποτ ήταν το εθνικό αυστραλιανό παιχνίδι, το μπούμερανγκ και τις εφαρμογές του ακόμη και στο ίντερνετ. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να επισημάνουν το βίντεο καταγγέλλοντας ότι περιείχε "απατηλό περιεχόμενο" και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Youtube όχι απλά αφαίρεσε το βίντεο, επειδή παραβίαζε τους κανόνες λειτουργίας της ιστοσελίδας και πιο συγκεκριμένα, επειδή "επισημάνθηκε ως ακατάλληλο", αλλά "έριξε" και τη σελίδα του Αυστραλού πρωθυπουργού, η οποία έβγαζε την κάτω εικόνα:
News.com.au |
Αυτή ήταν η εικόνα και στο τουίτερ του Αυστραλού πρωθυπουργού, όπου είχε κοινοποιηθεί το βίντεο:
news.com.au |
Βέβαια, ένας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην βάλει τα "μεγάλα μέσα" κι έτσι τόσο το βίντεο όσο και ο λογαριασμός του Τόνι Άμποτ στο youtube έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους - κάτι που δεν θα μπορούσε ένα οποιοδήποτε άλλο μέλος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, χωρίς κάποιο δημόσιο αξίωμα. Πάντως, ένας πολιτικός, που θέλει ν' αποδείξει πόσο κουλ και προχώ είναι, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος: το ίντερνετ δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, όταν αποδέκτης του μηνύματος σου είναι μια ολόκληρη χώρα. Μπορεί μπροστά στην τηλεόραση οι αντιδράσεις διαμαρτυρίας να είναι λίγες και όχι τόσο... κόσμιες, όμως στο ίντερνετ πραγματικά μπορεί κανείς να "ρίξει" ακόμη κι έναν πρωθυπουργό - έστω και για λίγες ώρες!
Βέβαια, υπάρχουν και οι αρχηγοί κρατών, που μόνοι τους αποφασίζουν να τερματίσουν τις διαδικτυακές τους περιπέτειες, όταν δεν αισθάνονται άνετα: Ο αρχηγός κράτους που έκλεισε τη σελίδα του στο facebook απογοητευμένος από τα σχόλια των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου