Έχοντας την τύχη να είμαι θείος ενός μικρού "διαβόλου" περίπου 3 ετών, που συνέχεια τρέχει και δεν αφήνει τίποτε όρθιο στο πέρασμά του, προσέχω τις υστερικές αντιδράσεις - της γιαγιάς του κυρίως - όταν πέφτει το κουλούρι ή ό,τι άλλο τρώει στο πάτωμα: "Πφφ.. κακό.. μην το βάζεις στο στόμα.. πέταξε το στα σκουπίδια". Προφανώς, όσο καθαρό κι αν είναι ένα πάτωμα - και δεν μπορεί αυτό να ισχύει ανά πάσα στιγμή - σκόνες και μικρόβια μαζεύονται και καθιστούν την τροφή απαγορευτική. Είναι όμως τόσο απόλυτα τα πράγματα; Μία νέα έρευνα επικροτεί τον "κανόνα των 5 δευτερολέπτων", που υποστηρίζει ότι το φαγητό είναι απολύτως ασφαλές, αρκεί να προλάβουμε να το μαζέψουμε από το πάτωμα μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Άστον στο Μπίρμινγχαμ της Μ. Βρετανίας μελέτησαν το ποσοστό βακτηρίων που μεταφέρονται σε τροφές διαφόρων ειδών (τοστ, μπισκότα, γλυκά, ζυμαρικά) που πέφτουν στο πάτωμα. Δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση ότι στις υγρές και κολλώδεις τροφές, ο αριθμός των προσκολλώμενων βακτηρίων ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με τα ξηρά τρόφιμα.
Ενδιαφέρον όμως έχει μια δεύτερη διαπίστωση των ερευνητών, ότι ο χρόνος αποτελεί "σημαντικό παράγοντα στη μεταφορά βακτηρίων από την επιφάνεια του πατώματος σ' ένα κομμάτι τροφής". Εξάλλου, προσδιόρισαν ότι η μεταφορά βακτηρίων ήταν μικρότερη στα χαλιά σε σχέση με τις υπόλοιπες επιφάνειες, ωστόσο ακόμη και στις τελευταίες παρέμενε σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά κατά τα πρώτα πέντε (και λίγο περισσότερο) δευτερόλεπτα.
Πάντως, ο συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής μικροβιολογίας Άντονι Χίλτον, προειδοποιεί: "Η κατανάλωση φαγητού που έπεσε στο πάτωμα εξακολουθεί να φέρει κίνδυνο μόλυνσης, καθώς σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το είδος των βακτηρίων που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή".
Η έρευνα των καθηγητών του βρετανικού πανεπιστημίου πρόκειται να δημοσιευτεί στο άμεσο μέλλον σε επιστημονικό περιοδικό, ενώ οι πληροφορίες του άρθρου προέρχονται από σχετικό δημοσίευμα του cbsnews.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου