Πάνω στο ζάπινγκ, λίγο πριν τις 16.30΄, πέτυχα σήμερα τη Βίκυ Παγιατάκη καλεσμένη στο Φ+Μ Live. Μου αρέσει η στήλη με τις ερωτήσεις που κάνουν ο Φώτης και η Μαρία στους καλεσμένους τους, όταν δεν κάνουν κάποια τηλεφωνική φάρσα, κι έτσι άφησα το τηλεκοντρόλ στην άκρη. Αυτό που μ' εντυπωσίασε, μια αποκάλυψη που ελάχιστοι γνώριζαν, ήταν ότι το γεγονός που ώθησε τη Βίκυ Παγιατάκη να αρχίσει ν' ασχολείται με την αστρολογία ήταν μια εξαιρετικά τραυματική εμπειρία και πιο συγκεκριμένα μια αεροπειρατεία σε σκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μέσα στο οποίο βρισκόταν και η ίδια.
Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 1969 και - σχεδόν αμέσως - έψαξα για περισσότερα στοιχεία σε εφημερίδες της εποχής. Έχοντας γεννηθεί πολλά χρόνια αργότερα, ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει ποτέ για εκείνη την αεροπειρατεία ή για τον αεροπειρατή, γιατρό Βασίλειο Τσιρώνη, ο οποίος θα απασχολούσε κι άλλες φορές στο μέλλον την κοινή γνώμη με αποκορύφωμα τις περίεργες συνθήκες θανάτου του, τον Ιούλιο του 1978. Στο ίντερνετ υπάρχουν πολλά άρθρα και αφιερώματα στον γιατρό Τσιρώνη - οι παλιότεροι σίγουρα θα θυμούνται την ιστορία του - τα οποία θα παραθέσω στο τέλος.
Επειδή, όμως, σ' αυτό το μπλογκ δεν αναπαράγω τα κείμενα άλλων ιστοσελίδων, αλλά προτιμώ να κάνω τη δική μου έρευνα, ξεκινώ με τα λίγα που ανακάλυψα διαβάζοντας το αρχείο της εφημερίδας "Μακεδονία", που δημοσιεύεται on-line στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΒΕ. Το πιο ενδιαφέρον είναι ένα "gossip" στοιχείο, αφού αποκαλύπτεται το πραγματικό όνομα της Βίκυς Παγιατάκη, που φυσικά εκείνη την εποχή δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο.(Ok, ποιος νοιάζεται θ' αναρωτηθείτε και δίκαια, αλλά αυτή είναι πιο σημαντική, καινούρια συνεισφορά μου σ' ένα θέμα, με το οποίο πολλοί άλλοι έχουν ήδη καταπιαστεί εξαιρετικά καλά)
Καθώς οι αεροπειρατές, δηλαδή ο γιατρός Τσιρώνης και η οικογένειά του, ήταν Έλληνες πολίτες, που ήθελαν να προσδώσουν πολιτικά κίνητρα στην κατάληψη του αεροπλάνου, είχαν τηρηθεί χαμηλοί τόνοι από την πλευρά του δικτατορικού καθεστώτος. Έτσι, η είδηση πέρασε σχεδόν στα ψιλά και με ελεγχόμενη ενημέρωση (λογοκρισία). Η επίσημη ανακοίνωση, που καθιστούσε γνωστό το περιστατικό, εκδόθηκε το απόγευμα της 16ης Αυγούστου 1969, όταν όλα είχαν τελειώσει και το αεροπλάνο, που είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα τις μεσημβρινές ώρες πραγματοποιώντας τη διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα με ενδιάμεσο σταθμό το Αγρίνιο, προσγειώθηκε στην πόλη Αυλώνα της Αλβανίας.
Κι ενώ ο Τσιρώνης με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά παρέμειναν στην Αλβανία, από την οποία αναχώρησαν λίγες μέρες αργότερα με προορισμό τη Σουηδία, όπου θα ζητούσαν πολιτικό άσυλο, οι υπόλοιποι 28 επιβαίνοντες (επιβάτες και πλήρωμα) του αεροπλάνου επέστρεψαν στην Ελλάδα το πρωί της 18ης Αυγούστου. Η επίσημη ανακοίνωση, που εκδόθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας, εξιστορούσε:
"Συνεπεία των σχετικών ενεργειών της κυβερνήσεως, επετεύχθη την 10ην π.μ. η αναχώρησις εξ Αυλώνος των υποστάντων την γνωστήν αεροπειρατείαν επιβατών, πληρώματος και αεροσκάφους της "Ολυμπιακής". Ούτοι αφίχθησαν εις Κέρκυραν την 11ην π.μ. της Κυριακής, εκείθεν δε, δι' ειδικώς διατεθέντος αεροσκάφους, εις το αεροδρόμιον του Ελληνικού την 3ην μ.μ., όπου τους υπεδέχθη εκ μέρους του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπαδοπούλου, ο υπουργός αναπληρωτής προεδρίας κυβερνήσεως κ. Ιωάννης Αγαθαγγέλου".
Σ' εκείνη την ανακοίνωση αναγραφόταν και τα ονόματα των επιβατών, μία εκ των οποίων ήταν και η... Φρειδερίκη Παγιατάκη. Ήταν τυπογραφικό λάθος, έγινε μπέρδεμα με τις ταυτότητες ή αυτό είναι το πραγματικό όνομα της γνωστής αστρολόγου; Όσοι είστε θαυμαστές της μπορείτε να το ψάξετε. Ν' αναφέρω και τα ονόματα των τριών μελών του πληρώματος, που ήταν οι Γιώργος Τζώρτζης, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης και Σταυρούλα Παπασπύρου.
Ποιος όμως ήταν ο Βασίλειος Τσιρώνης. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής σχολής Θεσσαλονίκης, το 1958 είχε αποσπασθεί στον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, απ' όπου στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των πολιτικών κρατουμένων, που είχαν εκτοπιστεί στον Άγιο Ευστράτιο. Εκεί δεν έμεινε πολύ, αλλά παραιτήθηκε την ίδια χρονιά καταγγέλλοντας ότι δεν εκτελούνταν οι ιατρικές γνωματεύσεις του. Έφυγε από το στρατό και ξεκίνησε απεργίες πείνας, ενώ τον Αύγουστο του 1968 έκανε την πιο πάνω αεροπειρατεία, καταφεύγοντας τελικά (μαζί με τη σύζυγό του Βαρβάρα και τα δυο τους παιδιά) στη Σουηδία, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.
Στην Ελλάδα επέστρεψε μετά την πτώση της χούντας,ενώ ίδρυσε ένα κόμμα με την ονομασία Ουδετερόφιλο Ελληνικό Μέτωπο. Αρκετές φορές καταδικάστηκε για περιύβριση αρχής, ενώ το αποκορύφωμα της βροντερής παρουσίας του, ήταν η κατάληψη του διαμερίσματός όπου διέμενε και για το οποίο χρωστούσε ενοίκια πολλών μηνών, στα τέλη του 1977. Μάλιστα, είχε ανακηρύξει το διαμέρισμά του "ουδέτερο κράτος". Η κατάληψη κράτησε περίπου οκτώ μήνες μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 1978, όταν εκδηλώθηκε αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο Τσιρώνης αυτοκτόνησε λίγο πριν την εισβολή των αστυνομικών στο διαμέρισμα και αφού προηγουμένως προσπάθησε να τους απωθήσει πυροβολώντας εναντίον τους.
Επειδή δεν θέλω να κλέψω τις εξαιρετικές δουλειές άλλων ιστοσελίδων, για περισσότερες λεπτομέρειες προτείνω:
- Ένα εξαιρετικό άρθρο τόσο για την αεροπειρατεία του 1968 (με τη μαρτυρία της αεροσυνοδού Ρούλας Παπασπύρου), όσο και για την ιστορία με την κατάληψη του διαμερίσματος του Τσιρώνη και το μυστηριώδη θάνατό του, μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα www.agrinioculture.gr κλικάροντας στον παρακάτω σύνδεσμο: Βασίλης Τσιρώνης : ο «ρομαντικός» γιατρός από το Αγρίνιο – Ο αεροπειρατής με το δικό του «κράτος» [σπάνιες φωτό]
Επίσης, μπορείτε ν' αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες μέσω Google, πληκτρολογώντας "τσιρώνης αεροπειρατεία" (χωρίς τα εισαγωγικά).
Επίσης, μπορείτε ν' αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες μέσω Google, πληκτρολογώντας "τσιρώνης αεροπειρατεία" (χωρίς τα εισαγωγικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου