Όταν ήμασταν παιδιά, οι μανάδες μας μας έλεγαν να τρώμε όλο το φαγητό από το πιάτο, αλλιώς θα έπεφτε τιμωρία. Δεν ξέρω αν αυτό το έλεγαν από υπερπροστατευτικότητα, βγάζοντας το αιώνιο σύνδρομο της Ελληνίδας μάνας που θεωρεί ότι όλα ξεκινούν από το στομάχι, ή επειδή πολύ πιο πεζά δεν ήθελαν να βλέπουν το φαγητό που μαγείρεψαν με τόσο κόπο και σε βάρος του λιγοστού ελεύθερου χρόνου τους, να καταλήγει στα σκουπίδια. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ένας μάγειρας αισθάνεται άβολα, όταν βλέπει το φαγητό να περισσεύει στο πιάτο που έχει σερβίρει, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για σεφ εστιατορίου. Δεν ήταν νόστιμο; Έκανε κάποιο λάθος στο μαγείρεμα; Αυτό θα του κοστίσει τη δουλειά; Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό του. Τι γίνεται σ' αυτήν την περίπτωση; Αναγκάζεις τον πελάτη να αδειάσει το πιάτο του με το ζόρι, αλλιώς... θα πληρώσει πρόστιμο!
Αν ποτέ βρεθείτε στο Τιτσίνο της Ελβετίας, ίσως οι δρόμοι να σας οδηγήσουν και στο εστιατόριο Patrizietta στην μικρή πόλη Λοζόνε. Δεν ξέρω πόσο καλή είναι η ποιότητα του φαγητού που προσφέρει στους πελάτες του, το μόνο σίγουρο είναι ότι τους υποχρεώνει να το φάνε όλο. Όποιος δεν το κάνει, πληρώνει πρόστιμο 5 ελβετικών φράγκων (ή 4 ευρώ).
Η ιδέα ανήκει στο νέο σεφ του εστιατορίου και άρχισε να εφαρμόζεται μόλις από τον περασμένο μήνα. Ο λόγος είναι ότι τον αρρωσταίνει η μεγάλη ποσότητα φαγητού που πετιέται καθημερινά, όπως τουλάχιστον ανέφερε σε μια ελβετική εφημερίδα, ενώ επιμένει ότι πρόκειται για μια ιδέα που εφαρμόζεται και σε άλλα εστιατόρια στον κόσμο. Μάλιστα, την ιδέα επικροτεί και ο πρόεδρος των εστιατόρων του Τιτσίνο, ο οποίος τη χαρακτηρίζει "απολύτως νόμιμη" και "έναν καλό τρόπο να καταπολεμήσουμε το πέταμα" του φαγητού στα σκουπίδια.
Ένα αντίστοιχο μέτρο θα είχε αποτέλεσμα σε ελληνικό εστιατόριο ή μήπως οι Έλληνες συνηθίζουμε να "γλείφουμε" το πιάτο μας ούτως ή άλλως, οπότε θα ήταν απλά αχρείαστο - και εμμέσως θα θεωρούνταν δυσφημιστικό για το εστιατόριο ή την ταβέρνα που θα το χρησιμοποιούσε ως φόβητρο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου