20 Νοεμβρίου 2001. Η Λίντα Ρόμπερτσον εργαζόταν στο γραφείο της εκείνο το βράδυ, όταν σε κάποια στιγμή έλαβε ένα μήνυμα στο Instant Messenger προερχόμενο από τον 12χρονο γιο της, Ράιαν, ο οποίος βρισκόταν στο δωμάτιό του. "Μπορώ να σου πω κάτι;", ρώτησε ο Ράιαν κι όταν πήρε το ok, εξομολογήθηκε: "Λοιπόν, δεν ξέρω πώς να το πω αυτό πραγματικά όμως, λοιπόν..., δεν μπορώ να συνεχίζω να σου λέω ψέματα για τον εαυτό μου. Το έκρυβα πολύ καιρό και κάπως πρέπει να σου το πω τώρα. Μέχρι τώρα πιθανόν να έχεις μια ιδέα του τι πρόκειται να πω. Είμαι γκέι. Δεν πιστεύω ότι μόλις σου το είπα". "Αστειεύεσαι;", ήταν η πρώτη αντίδραση της Λίντα. Και ο Ράιαν της εξήγησε πώς απλά χρησιμοποιούσε μια κοπέλα ως κάλυμμα και πώς ο ίδιος ένιωθε σίγουρος για τον εαυτό του και τις προτιμήσεις του. Σε κάποια στιγμή, όμως, η πιστή χριστιανή Λίντα σχολιάζει: "τι νομίζει ο Θεός για αυτές τις επιθυμίες;" "Το ξέρω", ήταν η απάντηση του γιου της, που λίγο αργότερα παραδέχτηκε, "και είμαι πολύ μπερδεμένος σχετικά μ' αυτό τώρα".
29 Νοεμβρίου 2014
27 Νοεμβρίου 2014
Τα "ματωμένα" βαμβάκια του Ουζμπεκιστάν: Πολίτες-σκλάβοι και μικρά παιδιά θυσιάζονται σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής και εξαγωγής βαμβακιού στον πλανήτη
laborrightsblog.typepad.com/ |
Το Ουζμπεκιστάν, σοβιετική δημοκρατία μέχρι την τελευταία μέρα του Αυγούστου του 1991 και μια από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη (42η ως προς τον πληθυσμό και 56η ως προς την έκταση), είναι μια χώρα ξεχασμένη, ενώ η όποια αναφορά σ' αυτή συνήθως προκαλεί ένα αδιάφορο ανασήκωμα των ώμων. Ποιος νοιάζεται για μια χώρα τόσο μακρινή, χαμένη στα βάθη της κεντρικής Ασίας, χωρίς ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον; Τι κι αν τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται κατά συρροή, τι κι αν η δημοκρατία περιορίζεται σε μια κατ' όνομα μόνο επίφαση νομιμοποίησης της δικτατορικής εξουσίας του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ, που κυβερνά τη χώρα από το 1991 (συνεχίζοντας την από το 1989 θητεία του στο αξίωμα του Πρώτου Γραμματέα του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος). Κι όμως υπάρχει ένα στοιχείο, που καθιστά την περίπτωση του Ουζμπεκιστάν άξια της προσοχής όλων μας, λόγω του φόρου αίματος που κάθε χρόνο πληρώνουν οι κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι υποχρεώνονται από το καθεστώς να εργάζονται μέχρι θανάτου στις φυτείες βάμβακος.
26 Νοεμβρίου 2014
Τα Χριστούγεννα της Λόρας Ίνγκαλς Ουάιλντερ σε ηλικία 16 ετών, όπως η ίδια τα είχε περιγράψει σε άρθρο της, πολλά χρόνια προτού γράψει το "Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι"
Οι περισσότεροι, κυρίως όσοι είμαστε πάνω από 30 ετών, γνωρίζουμε τη Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ από τη θρυλική, οικογενειακή σειρά "Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι", που ήταν βασισμένη σε μια σειρά αυτοβιογραφικών βιβλίων της. Η σειρά βέβαια είχε πρακτικά αυτονομηθεί, διατηρώντας ελάχιστα κοινά στοιχεία με τα βιβλία της Λόρας, ώστε να μην αποτελεί μια αυθεντική πηγή για να γνωρίσουμε καλύτερα την ζωή της κοπέλας αυτής, που θα εξέδιδε το πρώτο της βιβλίο σε ηλικία 65 ετών ("Η ζωή στο μεγάλο δάσος", όπως είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά, ή "Little House In The Big Woods", όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, το 1932). Όμως ούτε και τα βιβλία αποτελούν μια 100% αυθεντική πηγή, αφού η Λόρα είχε προχωρήσει σε μικρές παρεμβάσεις, που θα προσέδιδαν μεγαλύτερη δραματικότητα στα βιβλία της.
25 Νοεμβρίου 2014
Χριστούγεννα 2014: Τι καιρό θα κάνει σε 8 πόλεις της Ελλάδας; Αυτές είναι οι πολύ πρώτες προβλέψεις
Για όσους θέλουν να προγραμματίσουν έγκαιρα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους ή απλά ανυπομονούν να μάθουν τον καιρό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε να μπαίνουν στο εορταστικό κλίμα από νωρίς, αυτές είναι οι πολύ πρώτες προβλέψεις του Accuweather.com. Σε γενικές γραμμές οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται πολύ κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα, ενώ μια μικρή ζεστή ανάπαυλα - χωρίς όμως διάρκεια - φαίνεται ότι θα επικρατήσει παντού στη χώρα τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Αυτή, δηλαδή, είναι η πρώτη τάση, όπως καταγράφεται ακριβώς ένα μήνα πριν τις γιορτές.
24 Νοεμβρίου 2014
Οι Έλληνες μεταξύ των λιγότερο φιλάνθρωπων λαών του πλανήτη - Απογοητευτική η κατάταξη της χώρας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δοτικότητας
Οι Έλληνες περηφανευόμαστε ότι - σε αντίθεση με τους "ψυχρούς" βορειοευρωπαίους - είμαστε ένας λαός, που νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, τους βοηθάμε στα προβλήματά τους και γενικοί δίνουμε με ευκολία σε όποιον έχει ανάγκη. Αλήθεια ή ψευδαίσθηση; Ο βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός Charities Aid Foundation ανακοίνωσε τον πίνακα κατάταξης των κρατών για το 2014 ως προς τη δοτικότητα των ανθρώπων και η κατάταξη της Ελλάδας δεν είναι καθόλου τιμητική, αφού η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων θέσεων επί συνόλου 135 κρατών παγκοσμίως.
23 Νοεμβρίου 2014
Ο Γάλλος φαντάρος, που το 1911 βρισκόταν στην Ελλάδα και ξετρέλανε τις Αθηναίες [εικόνα]
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πρώτης κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου, που είχε προκύψει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1910 και στον απόηχο του κινήματος στο Γουδί δεκαπέντε μήνες νωρίτερα, ήταν και η αναδιοργάνωση του ελληνικού στρατού. Η σκιά από την ταπεινωτική ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 εξακολουθούσε να πέφτει βαριά στην κοινή συνείδηση και ως ιδανική λύση φάνταζε η πρόσκληση ξένων αξιωματικών, οι οποίοι θα εκπαίδευαν τους Έλληνες συναδέλφους τους. Έτσι, τους πρώτους μήνες του 1911 έφτασε στην Ελλάδα ο στρατηγός Εντού, συνοδευόμενος από άλλους συμπατριώτες του αξιωματικούς και φαντάρους, μεταξύ των οποίων και κάποιος Γκιγιώμ, που ήταν ο ακόλουθος του Γάλλου στρατηγού.