πηγή: Rocketnews24.com |
Συχνά οι γιατροί μας υπενθυμίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, μακροπρόθεσμα μας σκοτώνει πρόωρα. Υπάρχει, όμως, κι ένα γλυκό το οποίο σκοτώνει άμεσα - ή έστω αποτελεί απειλή για την ζωή όσων το καταναλώσουν. Είναι ένα παραδοσιακό, ιαπωνικό γλυκό, το οποίο ονομάζεται μότσι και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Γιαπωνέζων κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.
Πρακτικά, το μότσι είναι μια πάστα ρυζιού, που τρώγεται σε διάφορες παραλλαγές. Τις δύο πρώτες μέρες του 2015, 9 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και τουλάχιστον 128 νοσηλεύτηκαν εξ αιτίας του. Φαίνεται ότι αυτοί δεν ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες, που έχει εκδώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Τόκιο (υπεύθυνη και θέματα μεταφοράς ασθενών στα νοσοκομεία), σχετικά με το πώς πρέπει να καταναλώνεται το συγκεκριμένο γλύκισμα: "Να κόβετε το μότσι σε μικρά κομμάτια, ενώ όταν το τρώει ένα παιδί ή ένας ηλικιωμένος, να είστε σίγουροι ότι οι παριστάμενοι τους προσέχουν". Πραγματικά, το γλύκισμα είναι τόσο γλοιώδες, ώστε αν δεν μασηθεί καλά, μπορεί να πνίξει αυτόν, που το τρώει, κυρίως τους ηλικιωμένους, που είναι και τα πιο εύκολα θύματα.
Σύμφωνα με το Wikihow, αυτή είναι η συνταγή για να ετοιμάσετε το δικό σας μότσι - αρκεί να το φάτε με προσοχή στη συνέχεια!
ΥΛΙΚΑ
450 γραμμάρια Mochico (ένα κολλώδες ρυζάλευρο, γνωστό και ως γλυκό αλεύρι ρυζιού)
3 φλιτζάνια ζάχαρη (άσπρη)
1 κουτί γάλα καρύδας
1/2 κουτί ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο γάλα (αν θέλετε να φτιάξετε ένα ακόμη πιο παχύρρευστο, άρα και πιο επικίνδυνο μότσι)
1 1/2 φλιτζάνι νερό
λίγες σταγόνες χρωστικές τροφίμων (κόκκινες κατά προτίμηση)
Κατακουρίκο (πρόκειται για άμυλο πατάτας, ενώ ως υποκατάστατο χρησιμοποιείται το καλαμποκάλευρο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χύνουμε το αλεύρι Μότσικο σ' ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, χωρίς ν' ανακατέψουμε τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και λίγες σταγόνες χρωστικών.
Ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι μέχρι το μείγμα να μην έχει σβόλους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου
Παίρνουμε τρεις φόρμες για κέικ και τις καλύπτουμε γύρω γύρω (στην εσωτερική πλευρά: στα πλάγια τοιχώματα και στη βάση) με αλουμινόχαρτο, το οποίο αλείφουμε με λάδι.
Μοιράζουμε το μείγμα στις τρεις φόρμες. Από πάνω τοποθετούμε κι άλλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, χωρίς ν' ανακατέψουμε τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και λίγες σταγόνες χρωστικών.
Ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι μέχρι το μείγμα να μην έχει σβόλους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου
Παίρνουμε τρεις φόρμες για κέικ και τις καλύπτουμε γύρω γύρω (στην εσωτερική πλευρά: στα πλάγια τοιχώματα και στη βάση) με αλουμινόχαρτο, το οποίο αλείφουμε με λάδι.
Μοιράζουμε το μείγμα στις τρεις φόρμες. Από πάνω τοποθετούμε κι άλλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 1 ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Το αφήνουμε να κρυώσει για ακόμη μία ώρα και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από την κορυφή της μιας φόρμας.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κατακουρίκο (άμυλο πατάτας) και αναποδογυρίζουμε το μότσι.
Πολύ αργά και προσεκτικά (επειδή κολλάει) αφαιρούμε το υπόλοιπο αλουμινόχαρτο.
Αποκόπτουμε την κρούστα, που έχει δημιουργηθεί γύρω γύρω.
Κόβουμε το μότσι σε τρίγωνα ή τετράγωνα και πασπαλίζουμε το κάθε κομμάτι (στην κορυφή, τη βάση και στα πλάγια) με κατακουρίκο.
Το τρώμε.... ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το αφήνουμε να κρυώσει για ακόμη μία ώρα και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από την κορυφή της μιας φόρμας.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κατακουρίκο (άμυλο πατάτας) και αναποδογυρίζουμε το μότσι.
Πολύ αργά και προσεκτικά (επειδή κολλάει) αφαιρούμε το υπόλοιπο αλουμινόχαρτο.
Αποκόπτουμε την κρούστα, που έχει δημιουργηθεί γύρω γύρω.
Κόβουμε το μότσι σε τρίγωνα ή τετράγωνα και πασπαλίζουμε το κάθε κομμάτι (στην κορυφή, τη βάση και στα πλάγια) με κατακουρίκο.
Το τρώμε.... ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου