Οι γείτονες Ιταλοί θεωρούν εξίσου πολύ σημαντική γιορτή το Πάσχα, όμως τα έθιμα τους διαφέρουν αρκετά από τα ελληνικά και ο λόγος δεν είναι οπωσδήποτε η διαφορά στο θρησκευτικό δόγμα. Συνήθως αυτά αφορούν τις πομπές τις Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και κάποιες τοπικές γιορτές κατά την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Μιας και συνήθως το ρωμαιοκαθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα δεν συμπίπτουν, γιατί να μην προγραμματίσετε - του χρόνου ας πούμε ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά - μια μικρή εκδρομούλα στη γειτονική χώρα, για να ζήσετε από κοντά τι θα πει ιταλικό Πάσχα.
Την Κυριακή των Βαΐων, το έθιμο θέλει να τοποθετούνται κλαδιά φοίνικα και ελιάς έξω από τα σπίτια και πάνω στα πασχαλινά κέικ.
Τι κέικ είναι αυτά; Ονομάζονται "Colomba di Pasqua" (δηλ. "περιστέρι του Πάσχα") και η ζύμη τους μοιάζει αρκετά με εκείνη των πανετόνε, όμως αντί για σταφίδες χρησιμοποιούνται ζαχαρωμένες φλούδες, ενώ εξωτερικά "στολίζεται" με αμύγδαλα. Γιατί ονομάζεται "περιστέρι": Επειδή σε αυτό το σχήμα ψήνεται.
Τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα, πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους στα νεκροταφεία (σύμβολο του τάφου του Ιησού) σε ανάμνηση του Τελευταίου Δείπνου. Θα έλεγε κανείς ότι είναι η ιταλική, πασχαλινή εκδοχή της γιορτής των Ευχαριστιών.
Τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιούνται λιτανείες στους δρόμους, που μοιάζουν με τους ελληνικούς "επιτάφιους", όμως αντί για συμβολικό τάφο οι ιερείς και οι πιστοί μεταφέρουν αγάλματα της Παναγίας και του Ιησού.
Μια από τις παλαιότερες, αλλά και η μεγαλύτερη σε διάρκεια λιτανεία πραγματοποιείται στο Τριπάνι. Η λιτανεία επαναλαμβάνεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή εδώ και 400 χρόνια, ενώ η διάρκειά της φτάνει τις 24 ώρες!
Χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών, αλλά με την παρουσία μονάχα ανδρών και παιδιών, ντυμένων με μάσκες και κρατώντας δάδες, πραγματοποιείται τη Μεγάλη Παρασκευή η λιτανεία στην πόλη Κιέτι. Θεωρείται ως η παλιότερη της Ιταλίας, ενώ διαθέτει και μουσική υπόκρουση, καθώς 100 βιολιά εκτελούν το "Miserere" του Σελέκι.
Μυστηριακή είναι η πομπή της Μεγάλης Παρασκευής στην πόλη Έννα της Σικελίας, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν πάνω από 2000 καλόγεροι, ντυμένοι με αρχαίες στολές.
Την Κυριακή του Πάσχα, στην πόλη Σουλμόνα, οι ιερείς συμμετέχουν σ' έναν πρωτότυπο αγώνα δρόμου. Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, κουβαλούν το άγαλμα της Παναγίας και τρέχουν μέχρι το άλλο άκρο της πλατείας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ιησού. Όμως οι γιορτές στη μικρή αυτή πόλη δεν σταματούν εδώ. Μια γυναίκα υποδύεται την Παναγία ντυμένη στα μαύρα. Καθώς προχωρά προς το συντριβάνι της πόλης, απελευθερώνονται περιστέρια, ενώ μόλις φτάνει στον προορισμό της, ξαφνικά ντύνεται στα πράσινα. Όμως με πράσινα και λευκά ρούχα είναι ντυμένοι και οι περισσότεροι θεατές, καθώς τα χρώματα αυτά συμβολίζουν την ειρήνη, την ελπίδα και την ανάσταση.
Ο πιο εκρηκτικός εορτασμός του Πάσχα γίνεται στη Φλωρεντία. Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται εδώ και 350 χρόνια κάθε Κυριακή του Πάσχα, μια παλιά άμαξα φορτώνεται με πυροτεχνήματα, τα οποία παίρνουν φωτιά και γίνεται... χαμός.
Η δεύτερη μέρα του Πάσχα είναι γνωστή και ως "Pasquetta", δηλαδή "Μικρό Πάσχα". Πολλές και διαφορετικές γιορτές πραγματοποιούνται στις περισσότερες ιταλικές πόλεις. Για παράδειγμα, στο Πανικάλε της Ούμπιρια, όσοι επιθυμούν, παίρνουν μέρος σ' έναν πρωτότυπο αγώνα, που ονομάζεται "ruzzolone" Διασχίζουν τους δρόμους της πόλης τσουλώντας στρόγγυλα τυριά βάρους 4 κιλών. Αλλού, προτιμώνται τα παιχνίδια με τα αβγά.
Σχετικά θέματα:
-- Πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι Γερμανοί;
-- ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
-- ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου