Στα ιαπωνικά "matcha" σημαίνει "σκόνη τσαγιού". Η σκόνη αυτή δεν είναι άλλο από το φύλλο του φυτού, το οποίο - σε αντίθεση με ένα συνηθισμένο πράσινο τσάι - δεν αφαιρείται κατά τη διάρκεια του βρασμού, αλλά το πίνουμε σε μορφή σκόνης. Πρωτοανακαλύφθηκε γύρω στο 12ο αιώνα, όμως μόλις τα τελευταία χρόνια η φήμη του ξέφυγε από τα όρια της Ιαπωνίας, κυρίως λόγω της προτίμησης που του δείχνουν διάφορες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η εμμονική με την υγιεινή διατροφή Γκουίνεθ Πάλτροου.
Η παραδοσιακή συνταγή είναι η εξής: ρίχνουμε μια κουταλιά σκόνης μάτσα σ' ένα φλιτζάνι γεμάτο κατά το ένα τρίτο με ζεστό νερό (να έχει πάρει λιγότερο από μία βράση) και το ανακατεύουμε μ' ένα καλάμι μπαμπού. Φυσικά, πώς να βρεις εύκολα καλάμι μπαμπού στην Ελλάδα ή στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Το καλό του μάτσα είναι η προσαρμοστικότητά του, ώστε εκτός από ένα συνηθισμένο ρόφημα τσαγιού μπορούμε να το απολαύσουμε με διάφορους τρόπους: π.χ. μαζί με γάλα (matcha latte) ή ακόμη και σε γλυκά ή ως γεύση παγωτού μ' ένα χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.
Πέρα όμως από την διατροφική του προσαρμοστικότητα, το μάτσα φαίνεται ότι είναι πολλαπλά θρεπτικό και για τον οργανισμό μας.
- Περιέχει πολυφαινόλη EGCH, ένα θερμογενετικό συστατικό, που πιστεύεται ότι ενισχύει σημαντικά το μεταβολισμό.
- Γενικότερα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν να θωρακιστεί ο οργανισμός μας από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή καρδιακά νοσήματα
- Όμως είναι κι ένα πολύ καλό υποκατάστατο του καφέ. Περιέχει περίπου 70 με 80 mg καφεΐνης, η οποία απορροφάται αργά από τον οργανισμό μέσα σε τρεις ώρες. Σε συνδυασμό με το αμινοξύ L-θεανίνη, αυτό διασφαλίζει καλύτερη συντήρηση της ενέργειας, που περιγράφεται και ως "ηρεμία σε εγρήγορση" ("alert calm").
- Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, που καθιστά το μάτσα ένα φυσικό αποτοξινωτικό βελτιώνοντας την ικανότητα του αίματος να οξυγονώνει τα κύτταρα.
- Από την άλλη, έχει τεράστια περιεκτικότητα σε μόλυβδο - 30 φορές περισσότερο σε σχέση με ένα συνηθισμένο πράσινο τσάι. Γι' αυτό και συνιστάται, το μάτσα να μην καταναλώνεται από παιδιά, ενώ και οι ενήλικες να περιορίζονται σ' ένα φλιτζάνι την ημέρα.
Κι επειδή το μάτσα δεν τρώγεται μόνο, αλλά και πίνεται, πάρτε μια "γλυκιά" ιδέα:
commons.wikimedia.org |
www.flickr.com |
www.flickr.com |
www.flickr.com |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου