Οι Γάλλοι γενικά αγαπούν τη μόδα, όμως κάτι συμβαίνει με κάποιους Γάλλους, οι οποίοι για λόγους θρησκευτικούς, πολιτικούς ή ακόμη και για λόγους υγείας νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν αυστηρούς κανόνες στο πώς θα ντυθεί μια γυναίκα, ακόμη κι αν πρόκειται για τα εσώρουχά της. Μια ιστορία κυριολεκτικά γελοία προερχόμενη από τη Γαλλία είχε βάλει στο στόχαστρο τον κορσέ, του οποίου και ζητήθηκε η διά νόμου απαγόρευση.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο γιατρός Μαρεσάλ, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους γυναικολόγους της εποχής εκείνης, ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία κατά του κορσέ. Με σειρά άρθρων του στις εφημερίδες υποστήριζε ότι οι κορσέδες, τους οποίους υποτίθεται ότι είχε εφεύρει "η γυναικεία φιλαρέσκεια συνεργαζόμενη με τον διάβολο", στράβωναν τους κορμούς των γυναικών και επιπλέον προκαλούσε αναιμία και προδιάθεση για στηθικά νοσήματα.
Σύμφωνα με τις πρακτικά αναπόδεικτες στατιστικές του δόκτορα Μαρεσάλ, το 25% όσων γυναικών φορούσαν κορσέ θα πέθαιναν από φυματίωση, το 15% θα υπέφεραν από διάφορες ασθένειες μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, ένα άλλο 15% θα πάθαιναν άλλες αρρώστιες και μόλις το 30% των κορσεφορούσων θα έμεναν υγιείς.
Όμως ο Γάλλος γιατρός δεν περιορίστηκε μόνο στην αρθρογραφία, αλλά έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ολόκληρο σχέδιο νόμου ζητώντας τη διά νόμου απαγόρευση του κορσέ με απειλή φυλάκισης για τις παραβάτριες. Τα δύο πρώτα άρθρα αυτού του απίθανου νομοσχεδίου είχαν ως εξής:
Άρθρο 1. Οι στηθόδεσμοι είναι απαγορευμένοι επί του γαλλικού εδάφους σε όσες γυναίκες δεν υπερέβησαν το τριακοστό έτος της ηλικίας τους.
Άρθρο 2. Όσες γυναίκες παραβιάσουν τη διάταξη αυτή θα καταδικάζονται σε τρίμηνη φυλάκιση, αν είναι ενήλικες. Αν είναι ανήλικες, θα καταδικάζονται οι γονείς του σε πρόστιμο από εκατό μέχρι χίλια φράγκα.
Για να διασφαλίσει μάλιστα την απρόσκοπτη εφαρμογή της πρότασής του, ο γιατρός Μαρεσάλ προέβλεπε στο νομοσχέδιό του μια σειρά υποχρεώσεων για τους πωλητές, οι οποίοι θα έπρεπε να κρατούν ειδικά βιβλία πωλήσεων, όπου θα σημείωναν τη διεύθυνση, το όνομα και την ηλικία της κάθε αγοράστριας! Πώς αλλιώς, άλλωστε, θα μπορούσε η αστυνομία να εντοπίσει τις παράνομες;
Και ενώ γενικά οι σουφραζέτες της εποχής ήταν επίσης αντίθετες με τον κορσέ, το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε από τη γαλλική Βουλή, που γλίτωσε τον διεθνή διασυρμό, όχι όμως και ο γιατρός Μαρεσάλ, η πρόταση του οποίου χλευάστηκε από εφημερίδες ακόμη και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας - κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του κόσμου - και όχι άδικα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου