Μια από τις πιο γνωστές λέξεις της ιαπωνικής γλώσσας παγκοσμίως, ο χαιρετισμός "σαγιονάρα", φαίνεται ότι σταδιακά εγκαταλείπεται από τους Ιάπωνες. Πρόσφατη έρευνα ιαπωνικής ιστοσελίδας έδειξε ότι το 70% των Ιαπώνων δεν την χρησιμοποιούν πλέον στην καθημερινότητά τους, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 80% όσον αφορά τους νέους. Πιθανότατα τα ποσοστά είναι υπερβολικά, καθώς η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακά μικρό δείγμα των... 30 ανθρώπων (!), όμως υποδηλώνεται μια τάση, που επιβεβαιώνεται κι από τα σχόλια πολλών Ιαπώνων, που έχω διαβάσει στο ίντερνετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά μαθαίνουν μεν στο σχολείο ν' αποχαιρετούν το δάσκαλο ή τη δασκάλα τους με την κλασική αυτή λέξη, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν αποχαιρετούν τους φίλους τους.
21 Μαΐου 2016
Το γράμμα ενός 16χρονου που εξηγεί με απλά λόγια τι πραγματικά είναι ο αυτισμός
Σε ηλικία 17 μηνών, ο Γκόρντι διαγνώστηκε με αυτισμό. Ήταν μια ιδιαίτερη, βαριά μορφή αυτισμού, όπου το άτομο δεν μιλάει. Ως αποτέλεσμα αυτής της σιωπής, δίνει την αίσθηση της πλήρους έλλειψης επικοινωνίας με το περιβάλλον. Κι όμως, αυτή η επιφανειακή εντύπωση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Χάρη στην "Ταχεία Μέθοδο Προτροπής" (RPM, Rapid Prompting Method), που εφάρμοσε στον Γκόρντι μια από τις θεραπεύτριές του, όταν εκείνος ήταν 15 χρονών, το νεαρό αγόρι απέδειξε ότι είχε συσσωρεύσει μέσα του απίστευτες ποσότητες γνώσεων, τις οποίες απλά δεν μπορούσε να εκφράσει όλα αυτά τα χρόνια.
19 Μαΐου 2016
Η εμφάνιση διαγωνιζόμενου του ελληνικού X-Factor σε τηλεπαιχνίδι το 2004 [βίντεο]
Ένας από τους παίκτες που ξεχώρισα παρακολουθώντας τις οντισιόν του ελληνικού X-Factor, που επανέκαμψε στις οθόνες μας μετά από απουσία πέντε ετών, είναι ο αγγλικής καταγωγής Μπράντλεϊ Γουάιτ Ντέιλ, ο οποίος την τελευταία διετία ζει στην Ελλάδα και μάλιστα μιλάει πολύ καλά τα ελληνικά. Το - από πολλές απόψεις - μακρινό 2004, από το μυαλό του (τότε) 20χρονου Μπράντλεϊ πιθανότατα δεν περνούσε καν η προοπτική ότι δέκα χρόνια μετά θα ερχόταν στην Ελλάδα ή ότι θα αποφάσιζε να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και πολύ περισσότερο δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι το - τότε μακρινό - 2016 θα κυνηγούσε το όνειρό του για δισκογραφία συμμετέχοντας σ' ένα ελληνικό, μουσικό τάλεντ σόου. Ζούσε στην Αγγλία, σπούδαζε γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά με προοπτική να γίνει μεταφραστής, αν και το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει τραγουδιστής rnb και σόουλ. Τα επόμενα χρόνια βέβαια θα κυνηγούσε την εκπλήρωση των καλλιτεχνικών του ανησυχιών, όμως ας παραμείνουμε στο έτος 2004.
18 Μαΐου 2016
Η πρώτη διοργάνωση Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο το 1931 και ο πρώτος τίτλος της ΑΕΚ [φωτογραφικά στιγμιότυπα]
Το φθινόπωρο του 1931 διοργανώθηκε από την ΕΠΟ η πρώτη διοργάνωση Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανδρών. Συμμετείχαν 17 ομάδες. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ), Εθνικός, Απόλλων, Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής (όλες της Εθνικής κατηγορίας) και από τις πρώτες κατηγορίες των πρωταθλημάτων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης οι: Γουδή, Ατρόμητος, Παλαιό Φάληρο (ΑΟΠΦ), Αστέρας, Άμυνα, Πειραϊκός, Μ. Αλέξανδρος, Θερμαϊκός και Μακεδονικός. Οι εκπλήξεις ήταν πολλές και ενώ όλοι περίμεναν ότι στον τελικό θα έφταναν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, οι δυο ομάδες υπέστησαν ήττες σοκ (οι αγώνες ήταν νοκ άουτ) κι έτσι στον τελικό έφτασαν τα κιτρινόμαυρα αουτσάιντερ: ΑΕΚ και Άρης, με την πρώτη να σηκώνει τελικά την κούπα και να κερδίζει τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της.
Αυτή ήταν η εξέλιξη της διοργάνωσης αγωνιστική προς αγωνιστική:
Αυτή ήταν η εξέλιξη της διοργάνωσης αγωνιστική προς αγωνιστική:
16 Μαΐου 2016
Οι σταρ της φετινής Γιουροβίζιον σε μη γιουροβιζιονικά τραγούδια!
Τους ακούσαμε στη Γιουροβίζιον, σε κάποιους άρεσαν, σε άλλους πάλι όχι, όμως η σχέση τους με τη μουσική δεν εξαντλείται μόνο στη Γιουροβίζιον. Έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες καριέρες στις χώρες τους, ενώ το μουσικό τους στιλ δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το στιλ με το οποίο εμφανίστηκαν στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Για να μην μπαίνετε στη διαδικασία να ψάχνετε τοYoutube σας προτείνω κάποια ενδεικτικά τραγούδια των πιο συζητημένων τραγουδιστών της φετινής Γιουροβίζιον. Θα μπορούσαν άραγε να σημειώσουν εμπορική - ή απλά ραδιοφωνική - επιτυχία στην Ελλάδα και με κάποιο άλλο από τα τραγούδια της μέχρι σήμερα δισκογραφίας τους;