17 Δεκεμβρίου 2011
ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΑΝΙΣΤΟΝ
1. Η Τζένιφερ Άνιστον γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1969. Δηλαδή σε δύο μήνες θα κλείσει τα 43. Δεν της φαίνεται πάντως.
2. Αν και στη συνείδηση των περισσοτέρων Ελλήνων έχει καταγραφεί απλά ως ελληνοαμερικάνα, η Τζένιφερ είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Ο πατέρας της Γιάννης Αναστασάκης είναι Έλληνας γεννημένος στην Κρήτη, που σε ηλικία δύο ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αμερική, οπότε και το όνομα του άλλαξε σε Τζον Άνιστον. Η μητέρα της, Nancy Dow, έχει ρίζες από την Ιταλία (από τη μητέρα της), τη Σκωτία και τον Καναδά (από τον πατέρα της).
3. Οι γονείς της χώρισαν το 1980, όταν η ίδια ήταν 11 ετών.
ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕ MARK ZUCKERBERG ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΜΗΝΥΣΕΙ ΤΟ FACEBOOK!
Την είδηση που ακολουθεί δεν ξέρω ειλικρινά πώς να τη σχολιάσω! Να γελάσω ή να προβληματιστώ με την ανοησία του πρωταγωνιστή της; Ένας επιχειρηματίας από το Ισραήλ, που μέχρι πρόσφατα ονομαζόταν Rotem Guez, αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του αποκτώντας το όνομα του ιδρυτή του facebook κι έτσι μετονομάστηκε – νόμιμα όπως υποστηρίζει - σε Mark Zuckerberg. Το κίνητρο του όμως για αυτήν την αλλαγή δεν ήταν ο μεγάλος του θαυμασμός προς το πρόσωπο του Zuckerberg, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς – κάθε άλλο.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Σήμερα είναι Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή για το Μπουτάν. Στις 17 Δεκεμβρίου 1907 ο Gongsa Ugyen Wangchuck ένωσε το Μπουτάν, το οποίο για αιώνες σπαρασσόταν από τους εμφύλιους ανταγωνισμούς διαφόρων ηγεμόνων, και ενθρονίστηκε ο πρώτος βασιλιάς του σύγχρονου κράτους. Η δυναστεία των Wangchuck κυβερνάει μέχρι σήμερα τη χώρα, η οποία μετατράπηκε σε συνταγματική μοναρχία μόλις το 2008. Στην τοπική γλώσσα, το Μπουτάν ονομάζεται Dryukyul, που σημαίνει Γη των Δράκων, ενώ ο βασιλιάς ονομάζεται Druk Gyalpo, δηλαδή Βασιλιάς Δράκος. Εξάλλου, ο δράκος είναι και το εθνικό σύμβολο της χώρας και είναι αποτυπωμένος στην εθνική σημαία του Μπουτάν.
16 Δεκεμβρίου 2011
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ Α - Ω
Α όπως Αναδρομικά. Δεν έγινε για πρώτη φορά γνωστή η υπόθεση των πρώην βουλευτών που ζητούν δικαστικά αύξηση της αποζημίωσης, αυτήν την εβδομάδα όμως ξαναήρθε στη δημοσιότητα. Κάποιοι παραιτήθηκαν των διεκδικήσεων, άλλοι θα παραιτηθούν αργότερα, άλλοι σιωπούν. Το ελαφρυντικό τους είναι ότι ο δικαστικός τους αγώνας ξεκίνησε πριν την εκδήλωση της κρίσης, όμως ο αυτοσεβασμός επέβαλλε την ανάγκη άμεσης παραίτησης.
Β όπως Βενιζέλος. Βιάστηκε να δηλώσει παρών στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και του γύρισε μπούμερανγκ. Σήμερα κρατάει πιο χαμηλό προφίλ έχοντας διδαχθεί προφανώς από το λάθος του. Την τελευταία εβδομάδα όμως μια σειρά κινήσεων και – κυρίως – δημοσιευμάτων δείχνουν ότι φοβάται μήπως έχει μείνει πολύ πίσω στην κούρσα της διαδοχής. Πάντως, ένας πολιτικός που περηφανεύεται για τη ρητορική του δεινότητα, πρέπει να έχει υπόψη ότι εξίσου απαραίτητα προσόντα είναι η αίσθηση του σωστού τάιμινγκ, όπως και η μικρότερη δυνατή εξάρτηση του από οικονομικά συμφέροντα – ή έστω να μην είναι τόσο προφανής ακόμα και για τον πιο αδαή.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ CD SINGLES ΚΑΙ ALBUM CHART: 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στο παγκόσμιο cd singles chart. Η Rihanna κατέβηκε από την κορυφή, την οποία κατέλαβαν με το καλημέρα σας, ένα γυναικείο συγκρότημα, οι AKB48. Έχουμε συνηθίσει κάθε εβδομάδα να βλέπουμε από έναν τραγουδιστή ή συγκρότημα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου να κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη δεκάδα και την επόμενη εβδομάδα να χάνεται, πρώτη φορά όμως - τις τελευταίες εβδομάδες - βλέπουμε ένα τόσο δυναμικό ξεκίνημα. Κατά τ’ άλλα δεν υπάρχουν άλλες δραματικές διαφοροποιήσεις στις πρώτες δέκα θέσεις.
ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ CHARTS ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΜΕΧΡΙ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
Για ακόμη μία εβδομάδα αμετάβλητη παρέμεινε η κορυφή στο αμερικάνικο cd singles chart του Billboard Hot 100 για την εβδομάδα που μας έρχεται. Rihanna, LMFAO και Bruno Mars παραμένουν ακλόνητοι στην πρώτη τριάδα. Η πιο εντυπωσιακή μεταβολή όμως είναι η άνοδος πέντε θέσεων που σημείωσε το «The One That Got Away» της Katy Perry, η οποία έχει βάλει πλώρη να καταρρίψει κάθε ρεκόρ, αν το τραγούδι ανέβει στην πρώτη θέση του chart. Να θυμίσουμε ότι η Katy μοιράζεται με τον Michael Jackson το ρεκόρ των περισσότερων τραγουδιών από το ίδιο album που ανέβηκαν στην κορυφή - πέντε στον αριθμό. Τέλος, ένα νέο τραγούδι κάνει την είσοδό του στην πρώτη δεκάδα και είναι το 5 O’ Clock του T-Pain.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Σήμερα είναι Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011, μια ημέρα πλούσια σε εθνικές επετείους.
Στο Μπαγκλαντές σήμερα είναι η Ημέρα της Νίκης. Όταν το 1947 οι Βρετανοί αποχώρησαν από την ινδική χερσόνησο δημιουργήθηκαν δύο κράτη στην περιοχή με βάση κυρίως τις θρησκευτικές διαφορές. Έτσι δημιουργήθηκε το ινδουιστικό κράτος της Ινδίας και το μουσουλμανικό κράτος του Πακιστάν, το οποίο χωριζόταν σε δυτικό και ανατολικό. Το ανατολικό Πακιστάν ήταν το σημερινό Μπαγκλαντές. Με 1600 χιλιόμετρα να χωρίζουν τις δύο περιοχές, πολύ σύντομα αναπτύχθηκε αυτονομιστικό κίνημα στην περιοχή, το οποίο έφτασε στο απόγειό του το 1970, όταν οι αυτονομιστές κέρδισαν τις εκλογές στην περιοχή.
15 Δεκεμβρίου 2011
ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΑΡ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΙΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ
Εσείς ποιον ή ποια θα θέλατε να φιλήσετε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πέρα από τον ή την σύντροφό σας; Μία σχετική, ενδιαφέρουσα έρευνα έκανε το Yahoo μεταξύ χιλίων αναγνωστών της gossip σελίδας του omg! με το ερώτημα ποιον ή ποια διάσημη σταρ θα ήθελαν να φιλήσουν κατά την αλλαγή του χρόνου. Οι απαντήσεις χωρίστηκαν ανάλογα με το φύλο και είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
7 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
1. Το πρώτο φιλί, που προβλήθηκε στο κινηματογραφικό πανί, ήταν το 1896 σε ένα σύντομο, διάρκειας μόλις 47 δευτερολέπτων, φιλμ με τον τίτλο «Το φιλί», γνωστό και ως «Το φιλί της Mary Irwin». Οι δύο ηθοποιοί που φιλιούνται είναι η Mary Irwin και ο John Rice και ουσιαστικά πρόκειται για αναπαράσταση του φιλιού από την τελευταία σκηνή του θεατρικού μιούζικαλ «Η Χήρα Τζόουνς». Το ίδιο το φιλί διήρκησε μόλις 20 δευτερόλεπτα, ωστόσο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τον Τύπο της εποχής που το χαρακτήρισε αηδιαστικό και ζητούσε την επέμβαση της αστυνομίας.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Οκτώ ταινίες κάνουν πρεμιέρα και αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων η τρίτη συνέχεια των Επικίνδυνων Αποστολών. Σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις υποθέσεις τους από τα δελτία τύπου και τις βαθμολογίες που έχουν εισπράξει από κριτικούς αλλά και κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες και ουσιαστικότερες λεπτομέρειες καλό είναι να διαβάσετε τις αναλυτικές κριτικές στα έντυπα ή τις ιστοσελίδες που αναφέρονται.
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ
Σύμφωνα με τη Βίβλο, τα πολύ παλιά χρόνια όλοι οι άνθρωποι μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Επειδή όμως η αλαζονεία τους οδήγησε να φτιάξουν έναν πανύψηλο πύργο στην πόλη Βαβέλ με προοπτική να φτάσουν μέχρι τον Θεό ψηλά στον ουρανό, ο Θεός τους τιμώρησε και έσπειρε τη διχόνοια ανάμεσά τους μπερδεύοντας τις γλώσσες τους. Έτσι, σύμφωνα με τη Βίβλο, οι λαοί μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες. Βέβαια, ο άνθρωπος δε θα μπορούσε να προοδεύσει χωρίς την επικοινωνία και έτσι από νωρίς αναζητούσε τρόπους υπέρβασης των γλωσσικών εμποδίων. Ο πιο σέξι τρόπος είναι αναμφίβολα η γλώσσα του σώματος, η οποία είναι κοινή παγκοσμίως, ωστόσο δεν αμβλύνει όλα τα εμπόδια.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Σήμερα είναι Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011. Η σημερινή ημέρα είναι αρκετά φτωχή σε εθνικές εορτές και επετείους. Για να τις δούμε μαζί.
Στην Ολλανδία σήμερα είναι η Ημέρα του Βασιλείου (Koninkrijksdag). Δεν πρόκειται για επίσημη αργία του κράτους, αλλά είναι μια γιορτή συμβολική της ενότητας μεταξύ του ηπειρωτικού κορμού με τις υπερπόντιες κτήσεις. Η σημερινή ημερομηνία επιλέχθηκε το 2008 για να τιμηθεί ένας σχετικός Χάρτης που υπογράφηκε το 1954 ανάμεσα στα δύο αυτά τμήματα από συναποτελούν το ολλανδικό κράτος. Μέχρι τη χρονιά εκείνη η Ημέρα του Βασιλείου εορταζόταν στις 24 Αυγούστου.
14 Δεκεμβρίου 2011
ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV (5-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
Μυστικά … τέλος, και οι τηλεθεατές συντονίστηκαν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να παρακολουθήσουν το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης τους καθημερινής σειράς φέρνοντας το στην κορυφή του πίνακα τηλεθέασης. Στη δεκάδα μπήκαν και οι τρεις νέες σειρές της σαιζόν στο prime time, απόδειξη ότι το κοινό ενδιαφέρεται για ελληνικές παραγωγές. Στην τρίτη θέση ανέβηκε το τελευταίο «Τσαντίρι» για το 2011, ενώ σταθερά στις πρώτες θέσεις και η καθημερινή σειρά «Η Ζωή της Άλλης». Τέλος, το βλέμματα των τηλεθεατών προσέλκυσε και η νίκη του Ολυμπιακού κατά της Άρσεναλ για τους Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή για να προκριθεί η ομάδα του Πειραιά στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Ακολουθεί το επίσημο τοπ10 της AGB (οι τηλεθεατές μετριούνται σε χιλιάδες):
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: SWEET HOME ALABAMA
Η σημερινή γιορτή στη μακρινή Αλαμπάμα δεν μπορούσε να μη μου θυμίσει ένα από τα πιο γνωστά αμερικάνικα ροκ τραγούδια το "Sweet Home Alabama" των Lynyrd Skynyrd. Το συγκρότημα δε μου λέει κάτι, ήταν όμως πολύ επιτυχημένο στη χώρα του. Το συγκεκριμένο τραγούδι πάντως έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία στον κόσμο, και φυσικά και στη χώρα μας. Ο τίτλος μάλιστα του τραγουδιού έχει γίνει σλόγκαν, το οποίο ευφυώς αποφάσισε ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα να το χρησιμοποιήσει το 2007 στη διαφημιστική καμπάνια για την τουριστική προβολή της πολιτείας. Όσον αφορά τους Lynyrd Skynyrd, το τέλος τους ήταν ξαφνικό και τραγικό, καθώς τρία από τα μέλη του συγκροτήματος βρήκαν τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα το 1977, λίγες μόλις ώρες μετά από συναυλία που έδιναν στα πλαίσια περιοδείας τους. Ας θυμηθούμε όμως το νοσταλγικό τραγούδι τους από ένα βιντεάκι που βρήκα στο youtube με σκηνές από την ταινία Forest Gump, στο soundtrack της οποίας ακουγόταν και το Sweet Home Alabama:
ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ (5-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
Για ακόμη μια εβδομάδα το ποδόσφαιρο κυριάρχησε στις τηλεοπτικές προτιμήσεις του αμερικανικού κοινού. Η επιστροφή των σήριαλ με νέα επεισόδια αποτυπώνεται στους πίνακες τηλεθέασης με τα προγράμματα του CBS να έχουν κάνει κατάληψη στην πρώτη δεκάδα.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Καλημέρα! Σήμερα είναι Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011. Κατά τη σημερινή ημέρα έχουν συμβεί πολλά γεγονότα κατά το παρελθόν, ωστόσο δεν έχουμε κάποια σημαντική εθνική εορτή ή άλλη επέτειο.
Η μοναδική αργία της ημέρας εορτάζεται στην πολιτεία της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ για να τιμήσουν την ενσωμάτωσή της ως 22η πολιτεία σαν σήμερα το 1819. Η ονομασία της προήλθε από μια ινδιάνικη φυλή, τους Αλαμπάμα ή Αλιμπάμου ή Albaamaha, όπως αποκαλούνται στην τοπική τους διάλεκτο.
13 Δεκεμβρίου 2011
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗ
Στα 181 χρόνιο βίου του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αρκετοί ήταν οι πρωθυπουργοί που απεβίωσαν ενώ κατείχαν το αξίωμά τους: ο Κωνσταντίνος Κανάρης το 1877,ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής το 1936, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης το 1949 και ο Αλέξανδρος Παπάγος το 1955. Ωστόσο, μόνο ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός πέθανε επειδή δολοφονήθηκε, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Ο Αρκάδας πολιτικός και μεγάλος αντίπαλος του Τρικούπη, ο πρωθυπουργός της ήττας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στη χώρα το ίδιο έτος, ο οποίος ουκ ολίγες φορές επικρίθηκε για λαϊκισμό, δολοφονήθηκε όχι για κάτι απ’ όλα αυτά ούτε σε περίοδο αυξημένων πολιτικών παθών – το αντίθετο. Δολοφονήθηκε εξαιτίας μιας από τις πιο συνετές πολιτικές του αποφάσεις, το κλείσιμο των χαρτοπαικτικών λεσχών.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ "ΙΣΧΥΡΗΣ" ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η γερμανική κυβέρνηση περηφανεύεται ότι η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση του ευρώ. Οι υψηλοί – ή μάλλον συγκριτικά υψηλότεροι – ρυθμοί ανάπτυξης, η χαμηλή ανεργία και το χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα επέτρεψαν στους Γερμανούς να βιώσουν ένα αυτάρεσκο αίσθημα υπεροχής και να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη με βάση το πετυχημένο γερμανικό πρότυπο. Φυσικά, τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι αληθή. Πράγματι, η Γερμανία σαν κράτος φαίνεται να πληρεί κάποιες τυπικές προϋποθέσεις. Ποιο είναι όμως το αντίτιμο για τους ίδιους τους Γερμανούς;
Το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Saarbrücker Zeitung είναι αποκαλυπτικό. Την τελευταία δεκαετία η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ναι μεν βελτιώθηκε, αυξήθηκαν όμως οι ανισότητες στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα να χειροτερέψει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των πιο αδύναμων στρωμάτων.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Λουκία ζούσε στη Σικελία την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Η ίδια ήταν κρυπτοχριστιανή, καθώς οι διωγμοί των Χριστιανών την εποχή εκείνη ήταν συνεχείς, ενώ φρόντιζε και τους χριστιανούς που κρύβονταν στις κατακόμβες. Τους πήγαινε φαγητό έχοντας κεριά στο κεφάλι, προκειμένου αφενός να τις φωτίζουν το δρόμο και αφετέρου να μπορεί να κουβαλάει στα χέρια της τα τρόφιμα. Αυτό όμως δεν άρεσε στον σύζυγό της, ο οποίος πρόδωσε τη Λουκία στις αρχές, Τελικά, πέθανε με μαρτυρικό θάνατο το 304 στις Συρακούσες. Η γιορτή της Αγίας Λουκίας τιμάται πολύ και στην Ιταλία, σε πολλές περιοχές της οποίας τα παιδιά περιμένουν να τους δώσει δώρα η Αγία, αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες, κυρίως στη Σουηδία.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Σήμερα είναι Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011. Η μέρα θεωρείται γρουσούζικη για όσους πιστεύουν στις προλήψεις, για ορισμένους λαούς όμως είναι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής και χαράς.
Σήμερα, για τη Μάλτα είναι η Ημέρα της Δημοκρατίας (Jum ir-Repubblika). Το 1974, δέκα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, η χώρα τροποποίησε το Σύνταγμα της, ώστε να παραμείνει μεν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, χωρίς όμως να έχει ως επικεφαλής την Βασίλισσα της Βρετανία, όπως ίσχυε μέχρι τότε, αλλά έναν εκλεγμένο Πρόεδρο. Πρώτος πρόεδρος της χώρας ήταν ο Sir Anthony Mamo. Τη σημερινή ημέρα κάθε χρόνο απονέμονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μετάλλια Αρετής, όπως ονομάζονται, σε όσους τίμησαν με το έργο και την παρουσία τους τη μεσογειακή χώρα.
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιορτάζει σήμερα την Αγία Λουκία, η οποία τιμάται ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες και κυρίως στη Σουηδία, αλλά και στο μικρό κράτος της Καραϊβικής που πήρε το όνομα του από την αγία, το κράτος της Αγίας Λουκίας.
ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΑΔΙΚΑ
Ετοίμασα μια λίστα με είκοσι τραγούδια που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 1990 και ακούγονταν πολύ στα μαγαζιά που λέγονταν "Ελληνάδικα" ή "Βαρελάδικα" ή "Ξυλάδικα" κλπ. (η ποικιλία των ονομάτων για μαγαζιά που έπαιζαν ακριβώς την ίδια μουσική ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση της ελληνικής πολυμηχανίας ή κουτοπονηριάς). Σαφώς και η λίστα είναι απλά ενδεικτική και εν μέρει υποκειμενική. Προσπάθησα να μην συμπεριλάβω πάνω από δύο τραγούδια για κάθε καλλιτέχνη - πράγμα δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις - ώστε να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τραγουδιστές. Επίσης, για λόγους αντιπροσωπευτικότητας, επέλεξα και τραγούδια που μπορεί να μην είναι από τα αγαπημένα μου, είναι όμως χαρακτηριστικά της εποχής και του συγκεκριμένου είδους (ελαφρολαϊκό τραγούδι) γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 1990. Τέλος, να υπογραμμίσω ότι η σειρά δεν είναι αξιολογική, απλά ενδεικτική και αναπόφευκτα ελλιπής.
12 Δεκεμβρίου 2011
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑΔΙΚΩΝ
Χθες τη νύχτα είδα ένα παράξενο εφιάλτη, τον οποίο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Ήταν που λέτε βράδυ και ετοιμαζόμουν για ένα ραντεβού. Είχα αργήσει και ήμουν πολύ αγχωμένος να προλάβω να είμαι στην ώρα μου. Εκεί που ετοιμαζόμουν να φύγω, χτύπησε το τηλέφωνο. Στο πρώτο χτύπημα έκλεινα τα φώτα. Δε σκέφτηκα καν να απαντήσω, γιατί βιαζόμουν και το άφησα να χτυπάει. Στο δεύτερο χτύπημα του τηλεφώνου ήμουν ήδη στην πόρτα, ενώ στο τρίτο χτύπημα η πόρτα είχε κλείσει. «Όποιος κι αν είσαι, μην επιμένεις... έχω φύγει!» μονολόγησα. Το ασανσέρ ήταν χαλασμένο κι έτσι αναγκαστικά άρχισα ένα-ένα να κατεβαίνω με φόρα τα σκαλιά, μέχρι που έφτασα στην είσοδο της πολυκατοικίας.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Σήμερα είναι Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011. Καλή εβδομάδα σε όλους!
Στην Κένυα γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας (Jamhuri στα Σουαχίλι), η πιο σημαντική εθνική εορτή για τη χώρα, καθώς σαν σήμερα το 1963 η χώρα έγινε ανεξάρτητη μετά τον πολυετή αγώνα για ελευθερία του κινήματος Μάου Μάου, ενώ το 1964 ανακηρύχτηκε Δημοκρατία.
Για το Τουρκμενιστάν σήμερα είναι η δεύτερη πιο σημαντική εθνική εορτή της χώρας. Ονομάζεται Ημέρα της Ουδετερότητας, καθώς σαν σήμερα το 1995, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ψήφισμά της ανακήρυξε τη μόνιμη ουδετερότητα του Τουρκμενιστάν. Παράλληλα, σήμερα εορτάζεται και η Ημέρα της Φοιτητικής Νεολαίας, η οποία παλιότερα εορταζόταν τον Νοέμβριο, αλλά τα τελευταία χρόνια ενσωματώθηκε στη σημερινή γιορτή.
ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ... ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!
Το 1914, τους πρώτους ακόμα μήνες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, η γιορτή των Χριστουγέννων αποτέλεσε ευκαιρία για μια προσωρινή ανακωχή μεταξύ των δύο βασικότερων αντιπάλων στο δυτικό μέτωπο, των Βρετανών και των Γερμανών. Το 2011 η προοπτική και μόνο να φωταγωγηθεί ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί εστία έντασης σε μια από τις πιο ευαίσθητες και απρόβλεπτες περιοχές του πλανήτη, την κορεατική χερσόνησο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το καθεστώς της Βορείου Κορέας απείλησε ότι θα υπάρξουν μη προβλέψιμες καταστάσεις, εάν η Νότιος Κορέα ανάψει ένα γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον λόφο Aegibong που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.
11 Δεκεμβρίου 2011
ΔΕΚΑ ΣΕΙΡΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ
Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα του Παιδιού σκέφτηκα να κάνω μια αναδρομή σε κάποιες από τις σειρες κινουμένων σχεδίων των παιδικών μου χρόνων. Έχετε ακούσει για αυτές; Τις θυμάστε;
Σκούμπι Ντου: Είναι από τις πιο πετυχημένες σειρές κινουμένων σχεδίων, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε να προβάλλεται στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε από το MEGA στις αρχές της δεκαετίας του 90, καθώς για κάποιο λόγο η ΕΡΤ πρόβαλλε απολύτως ανώδυνες παιδικές σειρές με ήρωες ζωάκια. Όχι φυσικά ότι το Σκουμπι Ντου περιείχε σκηνές βίας. Ο γκαφατζής σκύλος Σκούμπι με τον καλό του φίλο Σάγκι μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν ως οι βασιλιάδες της γκάφας. Μαζί τους είναι η Βίλμα, ο Φρεντ και η Δάφνη (ή αλλιώς το σπασικλάκι, το ψώνιο και η «ξανθιά» - αν και κοκκινομάλλα – της παρέας). Κυνηγούν φαντάσματα, που πάντα αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο φαντάσματα τελικά, με κύριο χαρακτηριστικό τις σεναριακές ανατροπές. Αυτός που πάντα παγιδεύει το «φάντασμα» και οδηγεί στην αποκάλυψη της αλήθειας, αν και κατά λάθος, είναι ο Σκούμπι.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ ΣΗΝ
Χάρη στο Twitter δε μαθαίνουμε μόνο τα "άπλυτα" των διασήμων, τις σκέψεις και τις αγωνίες του. Πλέον μαθαίνουμε και το τηλέφωνό τους, όταν οι σταρ είναι απρόσεκτοι ή απλά ξεχνιούνται. Ένα από τα δύο συνέβη και με τον πολυσυζητημένο Charlie Sheen, ο οποίος κατά λάθος δημοσίευσε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο twitter, όταν τουίταρε ένα μήνυμα στον ... Justin Bieber. Τώρα, θα αναρωτηθεί κανείς από πού κι ως πού ο γνωστός για την πολυτάραχη προσωπική του ζωή Σην να στέλνει μήνυμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του στον Μπίμπερ που μέχρι στιγμής δείχνει να είναι η προσωποποίηση της αθωότητας. Κι εμένα με προβληματίζει πολύ, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά μήπως σε λίγο καιρό βλέπουμε και τον Μπίμπερ να κινείται στα βήματα του ηθοποιού ως προς την προσωπική του ζωή. Το ζουμί όμως για τις πολλές θαυμάστριες του ηθοποιού, αυτό που ανυπομονούν να μάθουν είναι το κινητό τηλέφωνο του Τσάρλι Σην, το οποίο έχει τον αριθμό
ΠΑΡΑΜΥΘΙ: ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥ
Όταν ήμουν μικρός, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, είχα τη συνήθεια να γράφω τα δικά μου παραμυθάκια, ποιηματάκια για τη γιορτή της μητέρας ή για να εμπλουτίσω κάποια από τις εφημεριδούλες που δημιουργούσα τις διακοπές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα και τις μοίραζα στα μέλη της οικογένειας μου – μόνο. Γενικά, μου άρεσε πολύ το γράψιμο και η δημιουργία. Κάτι που σήμερα είναι η Ημέρα του Παιδιού, κάτι που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θέλησα να μοιραστώ κάτι πιο προσωπικό με όσους τυχόν διαβάζουν το μπλογκ μου πέρα από τις καθιερωμένες έρευνες, σχόλια κλπ. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα παραμυθάκι που έγραψα σε ηλικία 6 ή 7 ετών. Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ ήταν καλοκαίρι όταν το έγραψα – πάντα η έμπνευση μου ερχόταν όταν δεν είχα σχολείο – εμπνευσμένος από ένα παιχνίδι σκυλάκι που είχα τότε. Δε θυμάμαι ακριβώς τη χρονιά, αλλά βλέποντας το γραφικό μου χαρακτήρα πρέπει να ήταν το καλοκαίρι πριν πάω στη Β` Δημοτικού. Το παραμύθι είναι πολύ απλό και αφελές, πλήρως εναρμονισμένο με την παιδική αφέλεια της ηλικίας, αλλά το μόνο που έχω αλλάξει είναι η ορθογραφία. Το αντιγράφω όμως ακριβώς όπως το είχα γράψει τότε, οπότε μην περιμένετε κανένα αριστούργημα. Άλλωστε ήμουν πολύ μικρός όταν το έγραψα, και η αλήθεια είναι ότι δεν πολυσυμφωνώ με το μήνυμα που περνούσα μέσω αυτού, αλλά προφανώς τότε με εξέφραζε. Ελπίζω να μην πέσω πολύ στα μάτια σας :P
Αρκετά με την πολυλογία μου όμως. Το παραμυθάκι λέγεται «Το σκυλάκι και η μαμά του».
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ
Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα του Παιδιού, έκρινα σκόπιμο να κάνω ένα μη αναμενόμενο αφιέρωμα και να ασχοληθώ με έναν πολιτισμό και με μια ειδική κατηγορία παιδιών, με τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους και το πώς αντιμετωπίζονται στο Ισλάμ. Ο λόγος; Να γνωρίσουμε καλύτερα έναν τελείως διαφορετικό πολιτισμό από τον δικό μας, που όμως βρίσκεται δίπλα μας. Η έρευνα έγινε με βάση τι προβλέπεται στην ισλαμική παράδοση και όχι με το τι γίνεται στην πραγματικότητα. Είμαι σίγουρος άλλωστε ότι, όπως και στον χριστιανισμό, η πράξη θα απέχει πολύ της θεωρίας. Αν κάποιος έχει εμπειρία σχετική με το θέμα, καλό θα ήταν να έκανε μια παρεμβασούλα.
Το ισλαμικό δίκαιο (Shari’a) γεννήθηκε στις αρχές του 7ου αιώνα και είναι στενά συνδεδεμένο με τη γέννηση και την εξέλιξη της ισλαμικής θρησκείας έκτοτε. Η λέξη Shari’a σημαίνει «ο δρόμος για τον τόπο με τα νερά» υπονοώντας το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να εισέλθει στον Παράδεισο. Σε μεγάλο βαθμό, οι κανόνες του ισλαμικού δικαίου διαμορφώθηκαν με βάση τα προϊσχύοντα έθιμα των αραβικών πληθυσμών της περιοχής, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν απόλυτο, όπως αποδεικνύεται από το παράδειγμα της υιοθεσίας, η οποία επιτρεπόταν μεν κατά τα προ-ισλαμικά έθιμα, απαγορεύτηκε όμως από τη Σαρία.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011. Είμαστε ακριβώς δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και ελπίζω να έχετε αρχίσει όλοι να μπαίνετε όλο και περισσότερο στην εορταστική ατμόσφαιρα!
Η Μπουρκίνα Φάσο είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο και σήμερα είναι η εθνική γιορτή της χώρας. Σαν σήμερα το 1958, η περιοχή έγινε για πρώτη φορά αυτόνομη δημοκρατία στα πλαίσια της Γαλλικής αποικιοκρατίας με την ονομασία Άνω Βόλτα. Είναι συνηθισμένο για τα αφρικανικά κράτη εκτός από την ημέρα της ανεξαρτησίας τους, να γιορτάζουν επίσημα και την ημέρα που τους παραχωρήθηκε αυτονομία με τη θέσπιση τοπικών δημοκρατικών θεσμών. Να σημειώσουμε ότι η ονομασία της χώρας σε Μπουρκίνα Φάσο έγινε το 1984 και σημαίνει «χώρα των έντιμων ανθρώπων» σε δύο τοπικές διαλέκτους, τη Mòoré και την Dioula.