Σήμερα είναι Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013. Είναι μεν η τελευταία μέρα της φετινής Αποκριάς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το πάρτι πρέπει να σταματήσει απόψε.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της τζαζ, ο Νατ Κινγκ Κόουλ (1919-1965) γεννήθηκε σαν σήμερα, όπως και ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ (1938-1993), αλλά και ο Βρετανός σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν (1969-2010).
Από το χώρο του Χόλιγουντ, γνωστοί ηθοποιοί που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο Κερτ Ράσελ (62 ετών), ο Ρόμπ Λόου (49), αλλά και η Αγγλίδα ηθοποιός Λέσλι Αν-Ντάουν, γνωστή κυρίως από τις σειρές "Βόρειοι και Νότιοι" και "Τόλμη και Γοητεία", που φέτος κλείνει τα 59.
Τέλος, γενέθλια έχει σήμερα και ο σημαντικός Έλληνας συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ιρλανδία είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές του έτους, η γιορτή του Αγίου Πατρικίου, που είναι αναγνωρισμένος ως ο προστάτης της χώρας. Για τον άγιο Πατρίκιο γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στη Ρωμαϊκή Βρετανία τον 4ο αιώνα, ο πατέρας του ήταν διάκος και ο παππούς ιερέας. Όταν ήταν παιδί έπεσε θύμα απαγωγής από Ιρλανδούς επιδρομείς και μεταφέρθηκε στο νησί τους ως σκλάβος. Κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην πατρίδα του ύστερα από ένα όνειρο, όπου του εμφανίστηκε ο Θεός, ωστόσο κάποια χρόνια αργότερα επέτρεψε στην Ιρλανδία ως επίσκοπος, προκειμένου να διαδώσει εκεί τη χριστιανική θρησκεία. Και καθώς ο άγιος Πατρίκιος χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να διδάξει στους Ιρλανδούς την έννοια της αγίας Τριάδας, αυτό έγινε τελικά το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας.
Στο Μπαγκλαντές γιορτάζεται ως αργία η επέτειος από τη γέννηση του Σεΐχη Μουζμπούρ Ραζμάν, που θεωρείται ο ιδρυτής του κράτους, στις 17 Μαρτίου 1920. Ο Μουζίμπ, όπως ήταν περισσότερο γνωστός, είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα ανεξαρτησίας από το Πακιστάν ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, ενώ διακυβέρνησε το Μπαγκλαντές είτε ως πρωθυπουργός είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι το θάνατο του στις 15 Αυγούστου 1975.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 17 Μαρτίου 1861 ιδρύθηκε και τυπικά το Βασίλειο της Ιταλίας, το πρώτο κράτος που ένωνε το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής χερσονήσου υπό έναν κοινό ηγεμόνα, το Βίκτορα Εμμανουήλ Β΄. Η διαδικασία της ενοποίησης μέσα από πολεμικές συκγρούσεις ξεκίνησε το 1848, όταν ο Γκαριμπάλντι ένωσε τη νότια ιταλική χερσόνησο. Μετά την κατάληψη της Σαρδηνίας το 1860, αποφασίστηκε η επίσημη ανακήρυξη του Ιταλικού Βασιλείου που τελικά πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα το 1861.
Η ελληνική εφημερίδα ΑΙΩΝ περιέγραφε στ; 11.03.1861 (η διαφορά οφείλεται στο διαφορετικό ημερολόγιο): "Αι εν τη ιταλική Βουλή συζητήσεις εισίν αξιοθαύμαστοι. Παραδεχθείσης της Γερουσίας το νομοσχέδιον περί της εις τον Βίκτορα και τους απογόνους αυτού απονομής του τίτλου "Βασιλεύς της Ιταλίας", εισήχθη όμοιον νομοσχέδιον και εις την Βουλήν. Εν ανευφημίαις εδέχθη τούτο και αύτη.... Παμψηφεί ακολούθως η Βουλή επεψηφίσατο το νομοσχέδιον, ως και τον τίτλον των δημοσίων πράξεων. Έμελλε δε η δημοσίευσις του Νόμου τούτου, επομένως και η ανακήρυξις του Ιταλικού Βασιλείου να γίνη προσεχώς διά πολλής παρατάξεως. Το Ιταλικόν Βασίλειον αριθμεί ούτω σήμερον 21,500,000 κατοίκους μετά 330,000 στρατιωτών".
Στις 17 Μαρτίου 1969, η Γκόλντα Μέιρ έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ήταν μόλις η τρίτη γυναίκα στον κόσμο που καταλάμβανε το συγκεκριμένο αξίωμα, ενώ ήταν η πρώτη στην οποία είχε αποδοθεί ο χαρακτηρισμός "Σιδηρά Κυρία", εξ αιτίας του δυναμισμού που τη διέκρινε. Γι' αυτό το λόγο της είχε δοθεί κι ένα δεύτερο προσωνύμιο, ο "θηλυκός Τζόνσον" συγκρίνοντας τη με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στις 17 Μαρτίου 1991, η Μαρία Δαμανάκη εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος στην Ελλάδα. Αν και ένα μήνα αργότερα εκδηλώθηκε η διάσπαση του κόμματος με την αποχώρηση του ΚΚΕ, ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε δηλώσει μετά την εκλογή της Δαμανάκη ότι "ούτε το ομόφωνα ούτε το χειροκρότημα είναι συμβολικά".
Στις 17 Μαρτίου 1992, Απαρτχάιντ τέλος στη Νότια Αφρική. Οι λευκοί κάτοικοι της χώρας - μόνο εκείνοι είχαν δικαίωμα ψήφου - ψήφισαν υπέρ της άρσης του ρατσιστικού αυτού καθεστώτος σε σχετικό δημοψήφισμα σε ποσοστό 68.7%.
Στις 17 Μαρτίου 2011, με την απόφαση 1739 το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε σειρά μέτρων κατά της Λιβύης, όπως επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, εξουσιοδότηση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία αμάχων (εκτός από ένοπλη δύναμη κατοχής), παραπομπή του Μουαμάρ Καντάφι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κλπ, ανοίγοντας το δρόμο για διεθνή επέμβαση στη χώρα, που βίωνε άγριο εμφύλιο πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου