Σήμερα είναι Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1931. Ίδια μέρα με τον "Γκόρμπι" έχει γενέθλια ο τραγουδιστής Τζον Μπον Τζόβι (51 ετών) και ο δεύτερος καλύτερος Τζέιμς Μποντ όλων των εποχών - μετά τον αειθαλή Σον Κόνερι - ο Βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Κραιγκ, ο οποίος θα σβήσει 45 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων του.
Από ιστορικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στις 2 Μαρτίου αξίζει ίσως να σταθούμε στον Πάπα Πίος ΙΒ΄, ο οποίος όχι απλά γεννήθηκε σαν σήμερα το 1876, αλλά ενθρονίστηκε ως Πάπας την ημέρα των γενεθλίων του, το 1939. Ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ προειδοποίησε έγκαιρα και κατήγγειλε τα φασιστικά και ναζιστικά εγκλήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αλλά ήταν γνωστός και για τον έντονο αντικομμουνισμό του και την ενεργό ανάμειξη του στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας αμέσως μετά το τέλος του πολέμου και μέχρι το θάνατο του, το 1958.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Αιθιοπία γιορτάζεται η Νίκη της Άντουα. Με τη μάχη που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα το 1896 και την επικράτηση του αιθιοπικού στρατού τερματίστηκε ο πρώτος ιταλο-αιθιοπικός πόλεμος, που είχε ξεσπάσει λίγους μήνες νωρίτερα.
Πώς θα σας φαινόταν αν μια ολόκληρη χώρα γιόρταζε τα γενέθλια σας - ενώ βρίσκεστε ακόμη στην ζωή εννοείται. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Τζέιμς Ρόναλντ Γουέμπστερ, ο οποίος είναι πολιτικός από τη βρετανική αποικία της Αγκουίλα στην περιοχή της Καραϊβικής. Ο Γουέμπστερ, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1926, υπηρέτησε ως Chief Minister του νησιού μόλις 5 χρόνια (1976-1977 και 1980-1984),όμως φαίνεται πως άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο και από το 2010 και μετά η ημέρα των γενεθλίων του αποτελεί εθνική γιορτή για τους κατοίκους της Αγκουίλα!
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 2 Μαρτίου 1836, το Τέξας διακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Μεξικό με την υπογραφή σχετικής Διακήρυξης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ των εξεγερθέντων Τεξανών και του μεξικανικού στρατού. Τυπικά, ο πόλεμος τερματίστηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, οπότε το Τέξας έγινε ανεξάρτητο κράτος, ενώ στις ΗΠΑ ενσωματώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1845.
Στις 2 Μαρτίου 1913, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό απελευθέρωσε τη Σάμο κατά τη διάρκεια του πρώτου βαλκανικού πολέμου. Το επίσημο ανακοινωθέν για την κατάληψη του νησιού, που εκδόθηκε την επομένη, είχε ως εξής:
"Χθες προ μεσημβρίας αποβατικός στρατός, υπό την προστασίαν του θωρηκτού "Σπέτσαι", κατέλαβε την νήσον Σάμον. Ο ενθουσιασμός του λαού είναι απερίγραπτος.
Η απόβασις του στρατού και η κατοχή της πολυπαθούς νήσου εγένετο ως εξής:
Την 10 και 30΄π.μ. το επιτεταγμένον οπλιταγωγόν "Θεσσαλία", υπό την προστασίαν μοίρας του στόλου, αποτελουμένης εκ του θωρηκτού "Σπέτσαι" και των αντιτορπιλικών "Νίκη" και "Βέλος", κατέπλευσεν εις τον λιμένα Βαθέος, όπου ο λαός εν εξάλλω ενθουσιασμώ υπεδέχθη την εμφάνισιν των εθνικών πλοίων.
Άμα τη αγκυροβουλία ήρχισεν αποβιβαζόμενος την 11 και 30΄, ο στρατός της κατοχής διά λέμβων, αναρπαζόμενος εις τας αγκάλας παρά των ενθουσιών των Σαμίων.
Η αποβίβασις ετελείωσε την 1 μ.μ., μεθ' ο η "Θεσσαλία" μετά της μοίρας απέπλευσαν την 2.45΄.
Ο λαός της Σάμου καθ' όλην την ημέραν επανηγύρισε το ευφρόσυνον γεγονός, διά του οποίου ετέθη τέρμα εις την μακράν δουλείαν του".
Στις 2 Μαρτίου 1956, η Γαλλία αναγνώρισε επισήμως το Μαρόκο ως αναξάρτητο κράτος με κοινό ανακοινωθέν του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Κριστιάν Πινό και του Μαροκινού πρωθυπουργού Σι Μπεκαί. Μέχρι τότε, το Μαρόκο ήταν γαλλικό και ισπανικό προτεκτοράτο και η Γαλλία ήταν η πρώτη που αναγνώριζε την ανεξαρτησία του, ενώ η Ισπανία θα ακολουθούσε ένα μήνα αργότερα, στις 7 Απριλίου 1956.
Στις 2 Μαρτίου 1958, πέθανε ο Νίκος Τσελεμεντές, το όνομα του οποίου είναι μέχρι σήμερα ταυτισμένο με το μαγείρεμα και με την ελληνική κουζίνα χάρη στο πρωτοποριακό για την εποχή βιβλίο του "Οδηγός Μαγειρικής", που αποτέλεσε "σανίδα σωτηρίας κάθε νέας νοικοκυράς, που μεταμορφώνει σε μαγείρισσα και την κοπέλα, την πιο άγευστη μαγειρικής" και με το οποίο ο Τσελεμεντές "έφτιαξε το τραπέζι μας, κατάρτισε τον ουρανίσκο μας, τακτοποίησε το στομάχι μας, έλυσε το τραγικό πρόβλημα του "τι θα φάμε σήμερα" και προσέφερε υπηρεσία πραγματικά εθνική", ενώ παράλληλα "έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό", όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μελάς σε νεκρολογία του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τρεις μέρες αργότερα.
Μια σπάνια συνέντευξη του Τσελεμεντέ μπορείτε να διαβάσετε κλικάροντας στον παρακάτω σύνδεσμο: "Το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση". "Να μην κάνουμε την κουζίνα φαρμακείο". Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νικόλαου Τσελεμεντέ από το 1933!
Μια σπάνια συνέντευξη του Τσελεμεντέ μπορείτε να διαβάσετε κλικάροντας στον παρακάτω σύνδεσμο: "Το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση". "Να μην κάνουμε την κουζίνα φαρμακείο". Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νικόλαου Τσελεμεντέ από το 1933!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου