Απ' ό,τι φαίνεται, το μητρικό γάλα δεν μεγαλώνει μόνο γερά, αλλά και έξυπνα παιδιά. Στο JAMA Pediatrics δημοσιεύτηκε έρευνα του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστώνης, που προσπαθεί ν' ανιχνεύσει τυχόν ύπαρξη συνδέσμου μεταξύ του μητρικού θηλασμού και της διανοητικής ανάπτυξης του παιδιού μεγαλώνοντας.
Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από 1312 μητέρες και παιδιά λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετους παράγοντες, όπως ο δείκτης ευφυίας της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών κλπ., ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των συμπερασμάτων. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επιστήμονες, που συνέκριναν τα στοιχεία των υποκειμένων.
Για να μετρηθεί η εξυπνάδα των παιδιών, αυτά υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ κατά την πάροδο των χρόνων. Έτσι, σε ηλικία 3 ετών, τα παιδιά εξετάστηκαν ως προς τη γλωσσική δεκτικότητα, δηλαδή την ικανότητά τους να κατανοούν τη γλώσσα. Μεταξύ των παιδιών που θήλαζαν επί ένα χρόνο, ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν κατά μέσο όρο 0.2 βαθμούς υψηλότερος από τα υπόλοιπα, κάτι που οι ερευνητές αξιολόγησαν ως σημαντική διαφορά.
Αργότερα, στην ηλικία των 7 ετών, τα παιδιά υποβλήθηκαν στο τεστ Κάουφμαν, για να μετρήσουν το δείκτη ευφυίας τους. Όπως διαπιστώθηκε, κάθε φορά που ανέβαινε κατά ένα μήνα ο χρόνος του μητρικού θηλασμού (μα ανώτατο όριο το ένα έτος), τα παιδιά εμφάνιζαν μεγαλύτερο IQ κατά το ένα τρίτο της μονάδας (δηλαδή 0.33), εύρημα που επίσης αξιολογήθηκε ως στατιστικά σημαντικό. Αντίθετα, ο θηλασμός φαίνεται ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις ικανότητες μνήμης και μάθησης, καθώς οι όποιες διαφορές δεν θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές.
Γιατί, όμως, το μητρικό γάλα να βοηθά έστω και σε ορισμένες πτυχές της εξυπνάδας των παιδιών; Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μάντι Μπέλφορτ, φαίνεται ότι επιδρούν κάποιοι "διατροφικοί ή μη διατροφικοί παράγοντες", χωρίς να τους προσδιορίσει συγκεκριμένα. Εξάλλου, η δρ. Μπέλφορτ τονίζει ότι δεν πρέπει μια μητέρα να περιοριστεί στα συγκεκριμένα ευρήματα και να θεωρήσει το μητρικό θηλασμό πανάκεια, αλλά να προσπαθήσει να βρει εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που επιλέξει να μη θηλάσει η ίδια. Τέτοιες εναλλακτικές είναι "να κλείσει (σ.σ. η μητέρα) την τηλεόραση, να μιλήσει στο μωρό, να του διαβάσει, να παίξει μαζί του κλπ.
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου