Σήμερα είναι Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δεκαπενταύγουστο του 1769 γεννήθηκε ο Ναπολέων ο Α΄, τον οποίο οι Γάλλοι αποκαλούν και "Μέγα". Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αποτελεί μάλλον μια σκοτεινή προσωπικότητα, που κύλησε στο αίμα την Ευρώπη με τις μεγαλομανείς, επεκτατικές βλέψεις του.
Σημαντικοί Έλληνες που γεννήθηκαν σαν σήμερα υπήρξαν ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ (1818-1899), ο Στυλιανός Γονατάς (1876-1966), επικεφαλής της επανάστασης της 14ης Σεπτεμβρίου 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο συνθέτης Γιώργος Μουζάκης (1922-2005), ενώ στις 15 Αυγούστου 1926 γεννήθηκε στην Πάτρα και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Γνωστοί ηθοποιοί που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο 41χρονος Μπεν Άφλεκ και η μόλις 23 ετών Τζένιφερ Λόρενς.
Τέλος, ένας μόνο Νομπελίστας γεννήθηκε σαν σήμερα. Ήταν ο Γάλλος φυσικός Λουί ντε Μπρολί (1892-1987, Νόμπελ Φυσικής 1929 επειδή ανακάλυψε την κυματική φύση των ηλεκτρονίων)
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Ινδία γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας, που για περισσότερα από 170 χρόνια διοικούνταν -με τη μια ή την άλλη μορφή - από τους Βρετανούς, ενώ αποτελούσε το "διαμάντι του στέμματος" της βρετανικής αυτοκρατορίας. Η Ινδία έγινε ανεξάρτητη τα μεσάνυχτα της 15ης Αυγούστου 1947 (μαζί με το Πακιστάν, που όμως γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας του μια μέρα νωρίτερα), ύστερα από πολλές δεκαετίες ειρηνικών αγώνων, στους οποίους δέσποζε η μορφή του Μαχάτμα Γκάντι.
Την επέτειο της ανεξαρτησίας της γιορτάζει και η Δημοκρατία του Κονγκό - γαλλική αποικία μέχρι τις 15.08.1960.
Η επέτειος από τον τερματισμό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και την απελευθέρωση της κορεατικής χερσονήσου από την ιαπωνική κατοχή σαν σήμερα το 1945 γιορτάζονται σήμερα στη Βόρειο και στη Νότιο Κορέα. Οι Νότιοι ονομάζουν τη σημερινή μέρα "Gwangbokjeol", δηλαδή "Αποκατάσταση της μέρας τους φωτός", ενώ οι Βορειοκορεάτες την αποκαλούν "Chogukhaebangŭi nal", δηλαδή "Ημέρα απελευθέρωσης της γης των πατέρων").
Η 15η Αυγούστου είναι ημέρα εθνικής γιορτής για το λιλιπούτειο πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν. Τι ακριβώς γιορτάζεται; Άγνωστο. Κάποιοι συνδέουν τη γιορτή με την επέτειο της ανεξαρτησίας του πριγκιπάτου από τη Γερμανία το 1886, ενώ άλλοι τη συνδέουν με την επέτειο γέννησης του πρίγκιπα Φραντς-Ιωσήφ Β΄ στις 16 του μηνός. Ο Φραντς-Ιωσήφ Β΄ ήταν ο αρχηγός του κράτους το 1940, όταν δηλαδή η συγκεκριμένη γιορτή θεσπίστηκε για πρώτη φορά. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι η εθνική εορτή θεσπίστηκε σε μια προσπάθεια τόνωσης του εθνικού φρονήματος των λίγων χιλιάδων κατοίκων του πριγκιπάτου. Γιατί επελέγη η σημερινή ημερομηνία; Πιθανότατα επειδή αποτελεί μια σημαντική θρησκευτική γιορτή -όλες οι αργίες του Λιχτενστάιν συνδέονται αποκλειστικά με θρησκευτικές γιορτές.
Τέλος, σε πολλές χώρες η σημερινή μέρα είναι αργία λόγω της σημαντικής θρησκευτικής γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 15 Αυγούστου 1909, τις πρώτες πρωινές ώρες, εκδηλώνεται το Στρατιωτικό Κίνημα το Γουδί. Τα αιτήματα των αξιωματικών αφορούσαν κυρίως τον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος, ενώ παράλληλα η διακήρυξη του Στρατιωτικού Συνδέσμου, που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στις εφημερίδες, έκανε αναφορές και σε σειρά χρόνιων παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν η πρώτη παρέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά την ανατροπή του Όθωνα και την περίοδο της Μεσοβασιλείας, όπως όμως διευκρινιζόταν στη διακήρυξη του Συνδέσμου, σκοπός δεν ήταν η ανατροπή του πολιτεύματος ή της κυβέρνησης. Μάλιστα, η διενέργεια άμεσων εκλογών χαρακτηριζόταν ως "αδίκημα προς την Πατρίδα". Ωστόσο, ο πρωθυπουργός.Δημήτριος Ράλλης, αν και οι προγραμματικές του δηλώσεις δεν διέφεραν επί της ουσίας με τις προτάσεις των στρατιωτικών, αποφάσισε να παραιτηθεί την ίδια κιόλας μέρα. Στη θέση του ορκίστηκε ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, προκειμένου να προωθήσει τα αιτήματα των αξιωματικών, οι οποίοι όμως φαίνεται ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι κι έτσι η θητεία του δεν υπερέβη τους έξι μήνες.
Στις 15 Αυγούστου 1940, ο τορπιλισμός του καταδρομικού "Έλλη" στα ανοιχτά της Τήνου από ιταλικό υποβρύχιο στις 8.30΄ το πρωί αποτέλεσε το προοίμιο του ελληνοτουρκικού πολέμου, δυόμιση περίπου μήνες αργότερα. Εννιά άτομα σκοτώθηκαν, ενώ 24 ήταν οι τραυματίες από την έκρηξη. Αν και οι ελληνικές αρχές γνώριζαν ότι για το έγκλημα ευθυνόταν η ιταλική κυβέρνηση, το αποσιώπησαν επισήμως μέχρι την έναρξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου. Αντίθετα, το BBC άφηνε εξ αρχής σαφείς αιχμές κατά των Ιταλών, ενώ ο ελεγχόμενος από το καθεστώς του Μουσολίνι ιταλικός τύπος έκανε λόγο για "Εγκληματική αγγλική απόπειρα για να ειδεινωθεί η ελληνοϊταλική ένταση" (La Stampa, 17.08.1940).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου