Εξαιρετική είναι η ιδέα ενός βιβλιοπωλείου στο Παρίσι, το οποίο σύντομα πρόκειται να εκτυπώνει για τους πελάτες του τα βιβλία της αρεσκείας τους και να τους τα πουλάει επί τόπου. Θα υπάρχει μια λίστα διαθέσιμων τίτλων (προφανώς επειδή εμπλέκονται και ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων) βάση των οποίων θα επιλέγουν οι πελάτες και μέσα σε επτά λεπτά το βιβλίο θα είναι έτοιμο.
Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός, αρκετά λογικός: οι σελίδες του υπό εκτύπωση βιβλίου θα πρέπει να μην ξεπερνούν τις 850. Η εκτύπωση θα γίνεται μόνο σε ασπρόμαυρο, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ειδική μεταχείριση για βιβλία με έγχρωμες ζωγραφιές ή φωτογραφίες, ωστόσο έγχρωμο θα εκτυπώνεται το εξώφυλλο. Όσον αφορά το κόστος, θα αντιστοιχεί στην τιμή των αντιγράφων του βιβλίου από ένα οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.
Μέχρι σήμερα τα κλασικά έργα ή οι μεταφράσεις τους, αλλά και παλιότερα δείγμα γραφής σύγχρονων συγγραφέων (καθώς η πολιτική των εκδοτικών οίκων είναι συνήθως να εστιάζουν στην προώθηση της τελευταίας δουλειάς ενός συγγραφέα) περιορίζονται συνήθως στα ράφια των βιβλιοθηκών και δύσκολα μπορεί κάποιος να τ' αποκτήσει για να εμπλουτίσει τη δική του, προσωπική βιβλιοθήκη. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου, με τη μέθοδο αυτή, που πρόκειται σύντομα να εισαγάγουν, θα δοθεί ώθηση στην πώληση τίτλων που δεν εκτυπώνονται πλέον.
Και δεν έχουν άδικο.. Πόσες φορές αναζητήσατε ένα κλασικό βιβλίο (ελληνικό ή ξένο), αλλά προφανώς δεν το βρήκατε παρά μόνο σε κάποια Δημόσια Βιβλιοθήκη; Έτσι όμως αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μένουν έτσι στο περιθώριο, περιμένοντας κάποια στιγμή κάποιον εκδότη να πάρει το οικονομικό ρίσκο, ενώ και πιο σύγχρονα, λιγότερο γνωστά ευρέως βιβλία χάνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ευρύτερο κοινό είτε επειδή εξ αρχής εκδόθηκαν σε μικρό αριθμό αντιτύπων είτε επειδή ο νόμος της αγοράς επιβάλλει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην προώθηση άλλων βιβλίων.
Υπάρχει βέβαια και η παράμετρος των πνευματικών δικαιωμάτων (όπου υπάρχει ζήτημα προστασίας τους), αλλά λογικά θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη του βιβλιοπωλείου, γι' αυτό άλλωστε - λογικά - προβλέπετε σε πρώτη φάση η ύπαρξη λίστας διαθέσιμων τίτλων, η οποία ενδεχομένως θα μπορεί με τον καιρό να εμπλουτίζετε συνεχώς ανάλογα και με τις προτάσεις των αναγνωστών - ή φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει.
Μήπως θα πρέπει και κάποια ελληνικά βιβλιοπωλεία να σκεφτούν μήπως αξίζει τον κόπο να μιμηθούν το παράδειγμα αυτό;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου