Στις ελληνικές εφημερίδες δεν υπάρχουν μόνιμες στήλες με νεκρολογίες, αλλά αφιερώματα για ανθρώπους που φεύγουν από την ζωή γράφονται μόνο όταν πεθαίνει κάποιος πολύ πολύ διάσημος. Στο εξωτερικό όμως και κυρίως στις ΗΠΑ οι νεκρολογίες συνηθίζονται, ως ένας τρόπος ν' αποδοθεί φόρος τιμής σε ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τις μικρές του δυνάμεις και χωρίς να έχουν απαραίτητα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, προσέφεραν στην ζωή μιας κοινότητας. Δυο φορές μέχρι σήμερα, αυτή η εξαιρετική τιμή αποδόθηκε σε δυο φανταστικούς χαρακτήρες, οι οποίοι αν και αποκυήματα της φαντασίας κάποιου ανθρώπινου εγκεφάλου λατρεύτηκαν τόσο πολύ από τους θαυμαστές τους, ώστε δεν θα τους ταίριαζε κάποιος άλλος, λιγότερο πομπώδης αποχαιρετισμός.
17 Σεπτεμβρίου 2016
16 Σεπτεμβρίου 2016
Γιατί το μπλε είναι το χρώμα που κυριαρχεί στο ίντερνετ;
Δεν επέλεξα τυχαία το φόντο του ιστολογίου μου. Το μπλε ήταν πάντα το αγαπημένο μου χρώμα - ή καλύτερα μια απόχρωσή του, το ουρανί. Και γενικότερα, όμως, το μπλε φαίνεται ότι είναι το δημοφιλέστερο των χρωμάτων σύμφωνα με διάφορες σχετικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά κράτη, ενώ το μπλε κυριαρχεί και στο χώρο του διαδικτύου. Είναι το χρώμα που κυριαρχεί στις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες: Google, Facebook, Twitter κλπ. Με μπλε είναι συνηθέστερα χρωματισμένα και τα κουμπάκια login ή buy και βέβαια οι περισσότεροι έχουμε κρατήσει το μπλε χρώμα στα παράθυρα των προγραμμάτων πλοήγησης που χρησιμοποιούμε (Explorer, Chrome, Firefox).
15 Σεπτεμβρίου 2016
Ποιες είναι οι περισσότερο βιώσιμες μεγαλουπόλεις του πλανήτη; Πολύ κάτω από τη βάση η Αθήνα.
Οι πόλεις δεν υπάρχουν χωρίς τους ανθρώπους που τις κατοικούν, πόσο όμως είναι πραγματικά βιώσιμες; Η έννοια της βιωσιμότητας είναι πολύπλευρη και πολυσήμαντη, ενώ αποτυπώνεται σε όλες της τις πτυχές στον ετήσιο Δείκτη Βιώσιμων Πόλεων, η ανανεωμένη έκδοση του οποίου σχετικά με την ζωή 100 μεγαλουπόλεων του πλανήτη για το έτος 2016 είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
13 Σεπτεμβρίου 2016
Πώς το 1852 σημειώθηκε η πιο "βρώμικη" προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Οι δύο αντίπαλοι αλληλοκατηγορούνταν για δειλία!
Στην ερώτηση αν η προεκλογική εκστρατεία του 2016 μεταξύ του συνωμοσιολάγνου και ψυχοπαθολογικά λαϊκιστή Ντόναλντ Τραμπ και της αλλαζονικής σε βαθμό αρχομανίας Χίλαρι Κλίντον είναι η πιο βρώμικη στην ιστορία των ΗΠΑ, η απάντηση είναι πως έχουν υπάρξει και χειρότερες. Λίγες ίσως, αλλά έχουν υπάρξει. Αρκεί να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω και να σταματήσουμε στα μέσα του 19ου αιώνα σε μια ακόμη πιο "βρώμικη" προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων, όταν τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη έδιναν και έπαιρναν με σημείο αναφοράς τη γενναιότητα ή τη δειλία του κάθε υποψηφίου.
12 Σεπτεμβρίου 2016
Επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η γνώση πολλών ξένων γλωσσών κάνει τον εγκέφαλο πιο κοφτερό
Τα σχολεία άνοιξαν, οι μαθητές γυρνάνε στα σχολεία και μαζί και στα φροντιστήρια των ξένων γλωσσών. Πόσες όμως ξένες γλώσσες είναι αρκετές; Σ' ένα αμείλικτα ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η μία γλώσσα δεν είναι αρκετή. Όμως υπάρχει κι ένας άλλος λόγος πιο επιστημονικός, που συνηγορεί υπέρ της εκμάθησης αρκετών ξένων γλωσσών, αφού - σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Higher School of Economics σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι - οι πολλές ξένες γλώσσες όχι απλά δεν "καίνε" τον εγκέφαλο, αλλά μάλλον τον πυροδοτούνε, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά του.