26 Μαΐου 2025

Η θεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (αδερφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) που στα νιάτα της εκλέχτηκε... Μις

Η αναβίωση των καλλιστείων μετά από μια εικοσαετία, αλλά και η αξιοπρεπέστατη εμφάνιση της Μις Ελλάς Νταίζης Μαυράκη στα διεθνή καλλιστεία Μις Υφήλιος, όπου κατετάγη τρίτη, προκάλεσαν έναν άνευ προηγουμένου πυρετό καλλιστειομανίας στην ελληνική κοινωνία το καλοκαίρι του 1952. Κάθε συνοικία της Αθήνας, όπως και οι περισσότερες πόλεις της χώρας, ανέδειξαν τις δικές τους «Μις», οι οποίες πόζαραν στο φωτογραφικό φακό όλο περηφάνια με τις κορδέλες τους, γεμάτες όνειρα για μια απροσδιόριστη καριέρα (κατά προτίμηση στον κινηματογράφο και κατά προτεραιότητα στο διεθνές στερέωμα), οι δε φωτογραφίες τους έβρισκαν πρόθυμη φιλοξενία στις σελίδες των περισσότερων εφημερίδων, που έμμεσα τροφοδοτούσαν αυτόν τον άνευ προηγουμένου μαζικό πυρετό ομορφιάς.

Ένα από τα πολλά τοπικά καλλιστεία της χρονιάς έλαβε χώρα στο Λουτράκι στις 27 Αυγούστου 1952, όπου δικαίωμα συμμετοχής για τον πολυπόθητο τίτλο της «Μις Λουτράκι» δεν είχαν μόνο οι ντόπιες, αλλά και όσες νεαρές γυναίκες βρίσκονταν στη λουτρόπολη –δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό της εποχής. Εκείνες τις μέρες, μεταξύ των παραθεριστριών του Λουτρακίου βρισκόταν και η δεύτερη ξαδέρφη της Μις Ελλάς (Νταίζης Μαυράκη), μια εικοσάχρονη κοπέλα από τα Χανιά, που ονομαζόταν Αρτεμισία Μητσοτάκη. Πρόκειται για την θεία του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αδερφή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον οποίο έμοιαζε καταπληκτικά (πραγματικά σαν δυο σταγόνες νερό!), όπως θα δείτε στις φωτογραφίες στη συνέχεια.

Αρχικά, η Αρτεμισία δεν ήθελε να λάβει μέρος στα καλλιστεία, αλλά υπέκυψε στις μεγάλες πιέσεις που της ασκήθηκαν, όπως έγραφε την επομένη των καλλιστείων η εφημερίδα Βραδυνή. Η εφημερίδα, που έδειξε μεγάλη ζέση στην ανάδειξη των συνοικιακών και επαρχιακών καλλιστείων το καλοκαίρι του 1952, έγραψε:

«Από την πρώτην στιγμήν του διαγωνισμού η Αρτεμισία Μητσοτάκη εκίνησε με την σεμνότητα και την ευγένειάν της την προσοχήν και την συμπάθειαν των μελών της επιτροπής, η οποία απηρτίζετο από συγγραφείς και δημοσιογράφους, με πρόεδρον τον κ. Μιχ. Κοφινιώτην, τέως πρόεδρον του Σωματείου Ηθοποιών. Αρχικώς δεν ήθελε να λάβη μέρος με κανένα τρόπον εις τον διαγωνισμόν, το απεφάσισε δε κατόπιν μεγάλης πιέσεως.

Στον τύπο της εξαδέλφης της, η «Μις Λουτράκι» είναι μία εντυπωσιακή μελαχροινή ομορφιά, με έντονα χαρακτηριστικά και λυγερή κορμοστασιά. Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και είναι ηλικίας 20 ετών. Η εκλογή της εγένετο δεκτή από το κοινόν με αφάνταστον ενθουσιασμόν, επί πολλήν δε ώραν ομαδικά επιφωνήματα εκάλυπτον την ατμόσφαιραν:

- Ζήτω η Κρήτη! Να μας ζήση η υπ’ αριθμόν 2 Νταίζη!...

Η Αρτεμισία Μητσοτάκη επληροφορήθη την εκλογήν της με αφάνταστη χαρά, ιδιαίτερα δε όταν ήκουσεν ότι εξελέγη παμψηφεί. Από την στιγμήν δε που της εφόρεσαν την χρυσήν ταινίαν των καλλιστείων δεν έπαυσε να χορεύη όλην την νύκτα!»




Είχαν επηρεαστεί οι κριτές από τη συγγένεια της Αρτεμισίας με τη Μις Ελλάς; Ήταν όντως η πιο ωραία της βραδιάς; Δεν θα το μάθουμε ποτέ, αφού δεν έχουμε στη διάθεσή μας φωτογραφίες των άλλων υποψηφίων. 

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Λουτρακίου ενοχλήθηκαν από την εκλογή μιας παραθερίστριας στα τοπικά καλλιστεία, και λίγες εβδομάδες αργότερα διοργάνωσαν νέα, «αυθεντικά» καλλιστεία, στα οποία Σταρ Λουτράκι εκλέχτηκε η Γιούλα Κόντη, γέννημα-θρέμμα Λουτρακίου!

Πάντως γενικότερα τα καλλιστεία του 1952 -πληθυντικός αριθμός- αποδείχτηκαν εξαιρετικά γούρικα για τον αδερφό της Αρτεμισίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα, παρευρισκόμενος μεταξύ των θεατών των καλλιστείων για την ανάδειξη της «Σταρ Ελλάς» και της «Μις Ελλάς» στο ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας», είχε αφενός τη χαρά να δει νικήτρια «Μις» τη δεύτερη ξαδέρφη του, αφετέρου δε, γνώρισε εκεί και τη σύντροφο της ζωής του, Μαρίκα!

Όσον αφορά τη «Μις Λουτράκι 1952» Αρτεμισία Μητσοτάκη, αργότερα παντρεύτηκε το Γιώργο Λυμπεράκη, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, την οικονομολόγο και πρώην βουλευτή Αντιγόνη Λυμπεράκη. 


Κάτι σχετικό, που ίσως σας ενδιαφέρει:

-- Νταίζη Μαυράκη, η πρώτη Σταρ Ελλάς: Υποψήφια χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, το άρωμα "Νταίζη", πώς παρά λίγο δεν θα συμμετείχε στα καλλιστεία "Μις Υφήλιος, γιατί δεν έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου